Harcamaya değil, tasarrufa teşvik eden banka olacağız

Haberin Devamı

ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, tezgah altına başvurmadan özellikle küçük birikimi olanlara normalin üzerinde faiz vermeye devam edeceklerini ve Türk halkına tasarruf etmeyi öğretmek istediklerini söyledi. Abay, “Bizim müşterimiz olana zorla ürün satmak istemiyoruz. Harcama yaparlarken bile finansal destek vermeye çalışacağız” dedi.

Önceki akşam Sakıp Sabancı Müzesi’nde hem ING bank’ın da sponsorları arasında olduğu Rembrandt Sergisi’ni gezdik hem de Ekim ayında ING Bank’ın başına geçen Pınar Abay ile değerlendirme toplantısı yaptık. Pınar Abay, 1977 doğumlu, Türk bankacılık sektöründe genel müdürlük koltuğuna oturmuş en genç üstelik kadın yönetici olarak dikkat çekti. Abay, bundan sonra yapmak istediklerini bankanın 3 ana hedefini anlattı.

Türkiye’nin geleceğine katma değer sağlayacak alanlarda finansal destek sağlamak, kısa vadede güçlü rakip, uzun vadede rakipsiz olmak ve Türkiye’nin en çok çalışılmak istenen kurumu olmak. Abay, bankanın haddini bilerek ilerleyeceğini ve pazar payını artırmaya çalışacağını belirtirken öncelikli amaçlarının tasarrufu teşvik etmek olduğunu, ihracatçıyı da desteklemeye çalışacaklarını söyledi.

Pınar Abay, Türkiye’nin tasarruf oranının, birçok ülkenin gerisinde olduğuna değinerek, tasarruf konusunda ”en bilinir banka” olmanın ve bu konuda bilinçlendirmenin, birincil öncelikleri olduğunu kaydetti. Bu alanda yaptıkları ilk yatırımın Turuncu Hesap olduğunu dile getiren Abay, şu bilgileri verdi:

”Biz buna 2011 yılında çok ciddi bir yatırım yaptık. Bu yatırımın sonucunu da şu anda almaya başladık. 2011 yılında mevduat müşteri sayımızı, Turuncu Hesap’la beraber 2.5 katı kadar artırdık. Sektörde mevduat yüzde 11 büyürken, bizim bireysel TL mevduatımız yüzde 36 büyüdü. Bireysel mevduattaki pazar payımız da 1 yıl içerisinde yüzde 2.2’den yüzde 2.9’a çıktı. Bu stratejimizdeki kilit nokta, büyük mevduat sahiplerinin yanı sıra küçük mevduat sahiplerini, 50 bin TL’nin altındaki mevduat sahiplerini bankamıza çekebilmekti. Müşteri başına ortalama bakiyemiz şu anda 14 bin lira seviyesinde. Bugün sektörde 1 milyon TL ve üstünde mevduat oranı yüzde 45, bizde bu oran yüzde 6. Neden? Çünkü bizim odaklandığımız strateji, 250 bin TL ve altı mevduattır. Bizde bu oran yüzde 80, sektörde yüzde 40. Herhalde sektördeki en tabana yaygın mevduata sahip banka biziz diye tahmin ediyoruz.”

Turuncu Hesap ürününe yatırım yapmaya devam edeceklerini vurgulayan Abay, ”Çünkü hem müşterilerimize burada daha çok kazandırabiliyoruz, hem de banka olarak küçük mevduat tabanını kendimize müşteri olarak edinmiş oluyoruz” dedi.

ING’nin bütün dünyadaki değişik tasarruf ürünlerini incelediklerini, bu yıl içerisinde planladıkları 2 değişik tasarruf ürünü bulunduğunu belirten Abay, bunlardan birinin daha uzun vadeli ancak ara faiz ödemeli bir tasarruf ürünü, diğerinin de birikimi olmayıp da birikimi olmasını hayal edenlerin nasıl birikim yapabileceğini öğreten bir hesap olduğunu, her iki ürünün de küçük mevduat sahiplerini tasarrufa teşvik eden ürün niteliği taşıdığını söyledi.

Zararı göze almıştık

2011 finansal sonuçları ile ilgili bilgi de veren Abay, Turuncu Hesap ile tasarruf sahiplerine piyasanın üzerinde faiz verdiklerini ilk etapta zarar ettiklerini ancak bunun öngörülmüş planlı bir zarar olduğunu söyledi. Başlangıçta bir çeyrekte gelen 31 milyon TL’lik zararın daha sonra kara dönüştüğüne işaret eden Abay, 2011’in 125 milyon TL net kâr ile kapandığını ifade etti.

Abay, 2012’de ise bu kârı 3 katına çıkarma hedefleri olduğunu, Ocak-Şubat performansının çok olumlu olduğunu kaydetti. Abay, Turuncu Hesap ilk çıktığında bazı şube çalışanlarının “Bizim genel müdürlük hesap bilmiyor galiba. Bu faizi verirsek zarar ederiz. Satmasam mı acaba?” dediğine de dikkat çekerek “Organik büyüme için gerekli birşeyi planlayarak yaptık. Tabana en yaygın tasarruf bankası olarak öne çıkmak istiyoruz. Bunun meyvelerini de daha sonra almaya başladık” dedi. Abay, şu an 400 bin olan Turuncu Hesap müşteri sayısını 800 bine çıkarmayı istediklerini de söyledi.

‘Turuncu Hesap’ adını 24 saatte değiştiririz

ING Bank, Hollandalı ve haliyle kurum rengi de turuncu. Faaliyet gösterdiği her ülkede “Orange Savings Account” yani Turuncu Hesap uygulaması var. Ancak Türkiye’deki uygulama Denizbank’ın aynı isimli hesabı ile örtüşünce iki kurum Turuncu adını paylaşamadı ve mahkemelik oldu. Pınar Abay, mahkeme sürecinin devam ettiğini hatırlattıktan sonra “Önemli olan ürünün adı değil, kendisi ve özellikleri. Alternatif hazırlığımızı yaptık. Aleyhimize bir durum oluşursa 24 saat içinde hesabın adını değiştiririz. Bir kaç isim üzerinde çalıştık” dedi.

İhracatçıya global bankayı anlatıyoruz

İhracat odaklı ve ihracatla beraber Türkiye’deki bütün KOBİ’leri destekleyen bir banka olma hedeflerine işaret eden Abay, 2010-2011 döneminde ticari alanda toplam kredilerin yüzde 33, KOBİ’de toplam kredilerin yüzde 42 büyüdüğünü söyledi. Abay, yaklaşık 20 bin ihracatçı firmayı kendilerine hedef belirlediklerini, şubelere ihracatçı firma ziyaret etme, müşteri olarak kazandırma hedefi verdiklerini belirterek, Türkiye’de birçok firmanın yurtdışı ile iş yaparken bankacılık faaliyetlerine ihtiyaç duyduğunu ve ING’nin birçok ülkede faaliyet gösteren bir banka olmasının firmalara avantaj sağladığını anlattı. Abay, 40’ın üzerinde ülkede ING Bank’ın varolduğunu ve bunun yurtdışı ile iş yapan ihracatçılar için büyük bir avantaj yarattığını, tek hesap üzerinden tüm işlemlerini yapabileceklerini vurguladı.

DİĞER YENİ YAZILAR