Top çizgiyi geçmedi, 75 milyon $ kaybettik, yine de tünelden çıktık

Haberin Devamı

Galatasaray Kulübü Başkanı Adnan Polat, stat projesinin 1 yıl gecikmesi ve Şampiyonlar Ligi’ne katılamamaktan dolayı 75 milyon dolar kaybetmelerine rağmen bütçe disiplinini sağladıklarını 2 yıl içinde kâr üreten bir kulüp haline geleceklerini söyledi.

Galatasaray Kulübü Başkanı Adnan Polat dünkü Divan Kurulu toplantısı öncesi kulüp binasında bir grup ekonomi gazetecisi ile biraraya gelerek mali açıdan kulübün geldiği noktayı masaya yatırdı. Tıpkı Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz gibi konuşan Polat, “Tünelin ucunda bir ışık vardı ancak o arabanın farı mıydı bilmiyorduk. 4 yıllık uzun zahmetli bir yolculukla tüneli ancak aşabildik. Gün yüzüne çıktığımızı söyleyebilirim” dedi.



Özellikle Sportif A.Ş ile Futbol A.Ş’nin birleşme sürecini tamamlamalarının mali açıdan kendileri için büyük önem taşıdığını kaydeden Adnan Polat, birleşme sonrası hisselerin performansına dikkat çekti ve halka açık şirketin 220 milyon liradan 753 milyon TL değere yükseldiğini vurguladı. “Madem hisseler yükseldi. Borç azaltmak için Borsa’da bir miktar hisse daha satmayı düşünecek misiniz?” şeklindeki soruma ise Polat, “Şu anki yapıda halka açık şirkette kulübün hisse oranı yüzde 83.38. Borç azaltmak için ikincil halka arzı en az 2 yıl süreyle düşünmüyoruz” dedi.

Şirketin 320 milyon lira faaliyet geliri olduğunu, finansman giderleri hariç tutulduğunda 43 milyon TL kâr üretebildiğini belirten Polat, “Finansman yükü ile 40 milyon TL zarar çıkıyor. Ancak stad ve birleşme projelerimizin tamamlanması ile birlikte öyle zannediyorum ki 2 yıl içinde pozitif cash flow (Her an kullanıma hazır nakit girişi) rahatlığına kavuşacağız. Yapısal anlamda çok önemli adımlar attık. Ancak yine de iş geliyor topun çizgiyi geçip geçmemesine bakıyor. Sportif başarı ya da başarısızlık bilançolarınızı birebir etkileyebiliyor” diye konuştu.

Gecikme zarar ettirdi

Polat, Türk Telekom Arena’nın 1 yıl gecikmesinin 50 milyon dolar, Şampiyonlar Ligi’ne katılamamanın ise en az 25 milyon dolar zarara yolaçtığını ifade etti. Şirket birleşmesinin Galatasaray’ın kurtuluşu anlamına geldiğini kaydeden Polat’ın mali konularda verdiği ayrıntılar ve gelir artırıcı gelişmeler ise satır başları ile şöyle oldu:

Bütçeye disiplin getirdik. Kaynağı olmayan harcamayı yapmamaya özen gösteriyoruz. Bu yıl 20 milyon dolarlık futbolcu satışı oldu. Bunun karşılığında sadece 3 milyon dolar fazlasına yeni oyuncular aldık. Ancak sattıklarımızın parasını daha kısa vadede tahsil edeceğiz. Yeni oyuncularımızın bonservis bedellerini ise daha uzun sürelerde ödeyeceğiz. Yani burada da nakit akışı açısından lehimize bir durum yarattık.

Borçları uzun vadeye yaydık

Kısa vadelide biriken finansal borçlarımızı orta ve uzun vadeye yaydık. Şu an nakdi borcumuz 151.6 milyon dolar. UEFA kriterlerini tutturmamız için mali disiplinden taviz vermeyeceğiz. Örneğin Vakıfbank’a bir borç vardı. 2000 yılında 28 milyon dolar alınmış 6 yılda temerrüdü ile birlikte 320 milyon dolara ulaşmış. Işın Bey ile (Çelebi) banka genel müdürünü ziyarete gittik. Adam bizi karşısında görünce çok şaşırdı. Çünkü kimse ilgilenmemiş. Sıkı pazarlıkla ana para borcunu 39.5 milyon dolara çektik ve 6 yıl vadeye yaydık.

15 kişilik araştırma ekibi kuruyoruz. Yeni Arda’lar bulmalı onları parlatıp iyi fiyatlara satmalıyız. Oyuncularımızın ödemeleri 3-4 ay gecikmeli geliyor ancak sağolsunlar hiçbiri şikayet etmiyor.

Birleşme, stad projesi çok önemliydi. Bir de 30 yıldır değişmeyen tüzüğü değiştirip günün şartlarına uyarlıyoruz.

Türk Telekom Arena’da locaların tamamı, VIP koltukların yüzde 50’si satıldı. 30 bin kombine satışı öngörülüyor.

Sponsorluk, reklam ve lisans sözleşmeleri 35 milyon dolardan, 165 milyon dolara çıktı.

GS Mobile’da 200 bin kullanıcıya ulaşıldı.

GS Bonus kart kullananların sayısı 100 bini geçti.

GSTV kanalının 40 bine yakın abonesi bulunuyor.

GS Store mağazalarının sayısı 2 katına çıkarıldı ve ciro 24 milyon TL oldu.

Yeni stat bölgesinin adı Ali Sami Yen Spor Kompleksi olacak

Türkiye Cumhuriyeti için Atatürk’ün anlamı ne ise Galatasaray Kulübü için de Ali Sami Yen’in anlamının aynı olduğunu ifade eden Adnan Polat, yeni stat alanında Ali Sami Yen adının yaşayacağını belirtti. Sadece stadın adının Türk Telekom Arena olduğunu belirten Polat , “Biz oraya 5 bin kişilik de kapalı spor salonu yapmak istiyoruz. Orası Ali Sami Yen Spor Kompleksi olacak. Bildiğiniz gibi metro bağlantısı var. Metro durağında da Ali Sami Yen Spor Kompleksi adını göreceksiniz” diye konuştu.

Protokol tribününde alkol yasak çünkü...

PROTOKOL tribününde alkollü maç izlemeyi yasaklayan Galatasaray Başkanı Adnan Polat, bunun nedenini şöyle izah etti: “Yöneticiler bazen maçı alkol alıp izliyor ve kaybettikten sonra talihsiz açıklamalar yapıyordu. Bunun için protokolde maç izleyene alkolü yasaklamak zorunda kaldık.”

Pazarlama ve iletişimin başına Hakan Aydınol geçti

Galatasaray daha öncesi stratejik ortaklık ve halka açılma modellerinden çok zarar etti. AIG ile stratejik ortaklığa değinen Polat, 40 milyon dolar alındığını ancak 150 milyon dolar ödendiğini söyledi. Kulüp için hayati olan birleşmede projenin liderliğini Mehmet Helvacı yaptı. Yiğit Şardan, Ali Haşhaş, Işın Çelebi yoğun mesai harcadı.

Profesyonellerden ise Ebru Köksel birleşme operasyonunda aktif rol oynadı. Geçen ay son adımlar atıldı ve birleşme sağlandı. Takibi güçleştiren şirket yapıları değiştirildi ve 4 ana kategoriye ayrıldı. Futbol A.Ş. ile Sportif A.Ş. birleşti. Pazarlama ve İletişim A.Ş. de birleşen diğer iki şirket oldu. Pazarlama A.Ş. çatısı altındaki yeni yapının başına Hakan Aydınol getirildi. Kulübün diğer şirketi ise Galatasaray Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım A.Ş. oldu. 4 şirkette bulunan 28 yönetim kurulu üyesi yeni yapıda yarı yarıya azaltıldı. Bunun sonucunda her iki şirkette 7’şer üye olmak üzere toplam 14 yönetim kurulu üyesi şirket yönetiminde yer aldı.

Riva’nın kazancı ile yeni Riva’lar bulacağız

Birleşme sonrası kulüpte yeniden yapılanmaya gittiklerini gayrimenkul yatırımları için GS Gayrimenkul Geliştirme A.Ş’yi kurduklarını söyleyen Polat, Riva’da 750 milyon dolar gelir elde edilecek bir projeyi hayata geçireceklerini bunun için kat karşılığı ya da hasılat paylaşımı modelini uygulayacaklarını belirtti. Buradan sağlanacak geliri futbolcu transferi için kullanmayacaklarının borç da kapatmayacakların altını çizen Polat, “Buradan sağlanacak geliri yeniden gayrimenkule yatıracağız. Yağmurlu günler için Riva gibi yeni Rivalar bulacağız” dedi.

Galatasaray Adası’nda uzlaşmak istiyoruz

Galatasaray’da yakın gelecekte sorun çıkaracak bir alan da Suada olarak kullanılan Galatasaray Adası gibi görünüyor.
İşletmeci Mehmet Koçarslan kulüple 5 yıllık anlaşma karşılığı adaya ciddi yatırım yapmıştı. Sözleşmesini 5 yıl daha uzatma opsiyonu vardı ancak genel kurul bu opsiyonu ortadan kaldırdı. Şimdi Koçarslan “Madem çıkmam gerekiyor, ekspertiz ile değeri bulalım, verin yatırım bedelimi çıkayım” dedi.

Polat, Koçarslan’ın iyi bir Galatasaraylı olduğuna dikkat çekerek “Öyle görünüyor ki iş hukuğa intikal edecek. Biz uzlaşmadan yanayız” dedi.

DİĞER YENİ YAZILAR