Dünya halen düze çıkıp uçuşa geçmiş değil, temkinli olalım

Haberin Devamı

Koç Holding CEO’su Bülent Bulgurlu, krizi çıkaran kirli toksik kağıtların fazla göze batmadan hala durduğuna dikkat çekti ve “Bunların temizlenmesi için 20 trilyon dolar enjekte edildi. Belki bir 20 trilyon dolar hatta daha fazlası gerekecek. İkinci bir dip görebiliriz. Unutulmasın ki dünya halen düze çıkıp uçuşa geçmiş değil” diye konuştu

Temkinli duruşu ile kriz yılını yüzde 7.8’lik net kâr marjı oranı ile kapatan Koç Grubu’nun 21 Nisan’da görevi bırakacak CEO’su Bülent Bulgurlu’dan krizde ikinci dip uyarısı geldi. Krizde sermaye ve emtia piyasalarında 30 trilyon dolara yakın bir değer kaybı oluştuğunu, gelişmiş ekonomilerin toksik varlıkların kötü etkisini ortadan kaldırmak için 20 trilyon dolar enjekte ettiklerini kaydeden Bulgurlu, “Ancak o toksik kağıtlar durduğu yerde duruyor. Fazla göze batmıyorlar ancak temizlenmeleri için bir 20 trilyon dolar belki daha fazlası gerekli. Bu yüzden ikinci dip görme riski halen var. Unutulmasın ki dünya halen düze çıkıp uçuşa geçmiş değil” diye konuştu.

Koçtaş Denizli mağazasının açılışı için Denizli’ye gelen CEO Bülent Bulgurlu, burada bir grup gazeteciyle sohbet toplantısı yaptı. Bulgurlu’nun görevi bırakmadan önce basınla belki de son kapsamlı buluşmasında Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da yer alacaktı. Ancak talihsiz deniz kazası yüzünden Mustafa Koç, Denizli’ye gelemedi. Bulgurlu’nun yanında Koç Perakende ve Turizm Grup Başkanı Ömer Bozer ve Koçtaş Genel Müdürü Alp Önder Özpamukçu vardı.

Krizin son bulması için öncelikle ABD ekonomisinin sağlığına kavuşması ve finans sistemindeki sorunlarını çözmesi gerektiğinin altını çizen Bulgurlu, Avrupa’nın çok yavaş toparlanacağını, Türkiye’nin alternatif pazarlara odaklanması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin kriz yılını net hata noksan olarak ifade edilen kayıtdışı döviz girişleri ile şimdilik kaydı ile telafi ettiğini söyleyen Bulgurlu, yabancı sermaye girişinin düştüğü bir ortamda bu kayıtdışı döviz girişinin devam edip etmeyeceğinin Türkiye’nin durumunda belirleyici olacağını da söyledi.

Enflasyonist baskı olur

Bulgurlu tam da bu noktada IMF anlaşmasının yararlı olacağını, sağlayacağı kaynak girişinin yanı sıra yaratacağı kredibilite artışının Türkiye için daha önemli olacağını vurguladı.

Önümüzdeki dönemde tüm dünyada emtia fiyatlarının artışına paralel olarak enflasyonist baskıların tekrar gündeme geleceğini ifade eden Bülent Bulgurlu, dünyanın da batıdan doğuya kaydığına dikkat çekti. Bulgurlu, “2010’da dünya için öngörülen büyüme oranı yüzde 3.1, Avrupa için tahmin sadece yüzde 0.3’tür. Asya’nın gelişen ülkeleri için ise büyüme tahmini yüzde 7.3’tür. Gözlerimizi kulaklarımızı bu ülkelerden ayırmamalıyız. Çift haneli büyüyecek bazı Asya, Afrika, Ortadoğu ve Güney Amerika ülkelerine odaklanmalıyız. Sadece ihracat değil ortaklık, doğrudan yatırım ve satın alma şeklindeki iş modellerini de bu bölgelerde geliştirmeliyiz” diye konuştu.

*****


A grubu karneler ihracatı vuracak

Türkİye’nİn en önemli ihracatçılarından Koç Holding’in CEO’su Bülent Bulgurlu, gümrüklerde yeni getirilen A grubu karne uygulamasını da eleştirdi. A grubu karne uygulaması ile maliyetlerin 1 iken 5’e çıkacağını kaydeden Bulgurlu, “İhracat yapmak nihai ürün ortaya çıkarmak için önemli oranda ithalat da yapıyoruz. Dünyada marjlar çok düştü. Bu ortamda siz ithalatın maliyetini hiç gereği yokken yükseltirseniz, bu ihracatımıza da zarar verecek bir uygulama olur” dedi.

*****


Faaliyet kâr marjı ilk kez % 7.8 oldu çalışana 6.5 zam var

Bülent Bulgurlu’nun verdiği rakamlara göre, ciro yüzde 20 düştü ancak Koç Grubu’nun faaliyet kâr marjı tarihinde ilk kez yüzde 7.8 oranına çıktı. Bu rakam 2008’e göre 1.7 puanlık bir artışı ifade ediyor. Bulgurlu, “Bu Koç tarihinin en yüksek faaliyet kârlılığı seviyesidir. 2010 hedefimiz oranı yüzde 7.9’a çıkartmak. Tüm bunları temel yatırımlarımız devam ederken başardık. Zorlu bir yılı çok iyi rakamlarla geride bıraktık. İstediğimiz hacim ekonomisine ulaştık. Daha az sektörde büyük yatırımlar yapma ve stratejik sektörlerde derinlik kazanıp karlılığımızı artırma hedefimiz var” dedi.

Bu arada Koç’da 2010 yılı için 1200 kişinin işe alınması planlanıyor. Bunun sadece 450’sini Koçtaş tek başına üstlenecek. Koç çalışanlarının 2010 yılı zammı da yüzde 6.5 civarında olacak.

*****


‘Nereden baktığınızçok önemli’ dedi şu fıkrayı anlattı:

Serçe yolda uçuyormuş. Bakmış karşıdan bir motosikletli geliyor. ’Yolumu değiştirmiyeyim, yaklaşınca hafif sola kayar yanından uçar giderim’demiş. Motosikletli de serçeyi görmüş. O da ’Direksiyon kırmayayım. Yaklaşınca hafif sağ yapar yanından geçerim’ demiş. Biri sağa biri sola kırınca çarpışmışlar. Motorlunun kaskına çarpan serçe yere düşmüş. Motosikletli insaflıymış durmuş serçeyi kaldırmış. Bakmış nefes alıyor, tüylerini düzeltmiş, yanına almış eve getirmiş. Baygın serçeyi bir kafese koymuş. Serçe ayılınca bir o tarafa uçmuş bir diğer tarafa uçmuş, parmaklıklara çarpmış. Hemen duruma yorum getirmiş: ‘Galiba çarpışmanın etkisi ile motosikletliyi öldürdük beni de hapse attılar.’

*****


Ekonomide 4 iş alanı öne çıkıyor

Bülent Bulgurlu ekonomide 4 iş kolunun öne çıktığını bunların enerji, temiz su, sağlık ve hizmetler sektörleri olduğunu ifade etti. İnovasyonun da çok önemli olduğunu kaydeden Bulgurlu, Koç’da cironun yüzde 1.5-2’sine denk gelen AR-GE yatırımlarını yüzde 4 hatta 5’e çıkarmaları gerektiğini kaydetti. Bulgurlu, “Dünyada AR-GE’ye en çok kaynak ayıran 427’inci grubuz. Geliştirdiğimiz ürünler ödül alıyor, marka değeri oluşturuyor. Akıllı şirketler inovasyona önem verdikçe büyüyor. Sadece yatırım değil yaratıcı düşünceye değer vermek gerekiyor. AR-GE’ye Türkiye, GSYH’sinin yüzde 0.5’ini ayırıyor. Koç’ta ise bu oran 1.5 ile 2 arasında değişiyor. Taklitçi, fasoncu bilinen Çin’de bile AR-GE’ye ayrılan pay yüzde 1.5. Burada kim iddialı olursa ileride o kazanacak. Bizim de AR-GE’ye ayırdığımız payı yüzde 4’lere hatta 5’lere yükseltmemiz lazım” dedi. Bulgurlu, GE ile deniz suyundan temiz su elde etme çalışmalarına devam ettiklerini sözlerine ekledi.

*****


Aygaz bayileri damacana ile su da satacak

CEO Bulgurlu, bayilerden gelen talep nedeniyle Aygaz bayilerinin su satması ile ilgili çalışmaların devam ettiğin yakında Aygaz bayilerinin tüpün yanı sıra damacana ile su hizmeti vereceğini kaydetti. Bulgurlu, “Vergiler yüzünden tüpte kâr marjı sınırlı. Bu proje bayilere yeni imkanlar yaratma düşüncesiyle gündeme geldi” dedi.

*****


İlk işinde çimento sayan Bulgurlu CEO’luktan sonra yönetimde kalacak

Bülent Bulgurlu, 21 Nisan’da yapılacak genel kurulda CEO’luk görevini Turgay Durak’a bırakacak. Bulgurlu, CEO’luktan ayrılacağını ancak Koç’ta yönetiminde olduğu şirketlerdeki görevlerinin devam edeceğini belirtti. Bulgurlu, “33 yıl önce Koç’a mühendis olarak girdim ve her kademede çalıştım” dedi. Bülent Bulgurlu, Koç’taki ilk yılları ile ilgili olarak, “İlk işim Garanti İnşaat’taydı. Afşin Elbistan santralini inşa ediyorduk. Saha mühendisiydim. İdare şefime ’Bu iş bana az geliyor başka verebileceğiniz iş var mı?’ diye sordum. Bana ’Git çimento torbalarını say’ dedi. Yıllar çok çabuk geçti. Koç’ta her kademede çalıştım. Çalışmaya da devam edeceğim” diye konuştu.

*****


Koç, Tüpraş’la birlikte daraldı 2010’da yüzde 20 büyüyecek

Koç Grubu’nun cirosu 2009 yılında 2008’in yüzde 20 civarında altında gerçekleşecek. Bunda kuşkusuz temel sebep Tüpraş. Petrol fiyatlarının 70 dolarlar seviyesine gelmesi yüzünden Tüpraş’ın kârı değil ama cirosu önemli ölçüde düştü. Tüpraş cirosunun Koç Holding’in konsolide cirosu içinde yüzde 45 payı var. Bu yüzden de Koç’un 2009 cirosu yüzde 20 daralmış gibi görünüyor. Oysa Koç Holding’in diğer şirketlerinde kriz yılında çok önemli performans artışları oldu. Örneğin Koçtaş’ın cirosunda yüzde 20’nin üzerinde artış yaşandı. Diğer pek çok şirketin cirosu da 2008’in üzerinde çıkmasına rağmen Tüpraş’ın etkisi yüzünden Koç Grubu 2009’u yüzde 20’lik ciro kaybı ile 44 milyar TL civarı bir konsolide satış rakamı ile kapatacak.

Koç’un 2010 için ciro hedefi ise 53 milyar TL seviyesinde. CEO Bülent Bulgurlu, “Bu artışı organik büyümelerle sağlayacağız. Bu hedefin içinde inorganik büyümenin getireceği artışlar yok. Petrol fiyatlarının da aynı seviyelerinde kalacağını öngördük. Tabii orada iki bilinmeyen var. Hem petrol hem de kur seviyesini tahmin edemiyorsunuz. Kurla ilgili tahminimizi hiç söylemeyeyim. Çünkü mahcup olabilirim” diye konuştu


DİĞER YENİ YAZILAR