Güler Sabancı sıkı pazarlık yaptı 30 Temmuz 2010’un sözünü aldı

Haberin Devamı

1 yıl 1 ay önce temeli atılan 930 MW ile tek çevrimde dünyanın en büyük doğalgaz santrali olacak Bandırma Doğalgaz Santralı’nın inşaatında gelinen noktayı yerinde görmek için Bandırma’ya gelen Güler Sabancı, teknik ekibin, “Ağustos’ta ulusal hatta enerji veririz. Dünyada bu büyüklükte kapasitede bir santral inşaatında böyle bir hız yok” demesine rağmen, “Ben sizden 30 Temmuz’un sözünü almak istiyorum” dedi ve istediği sözü aldı


Sabancı Holding 2005 yılında enerjiyi 4 ana iş kolundan biri olarak ilan etmiş ve hedefini de 2015 yılına kadar 5 bin MW kurulu güç olarak koymuştu. O tarihe kadar Sabancı’da enerji alanında kurulu güç 40 MW civarında idi. Bu güç de İzmit’de Kordsa, Brisa gibi şirketlerin ihtiyacını karşılamaya yönelikti.

Bu vizyona göre yapılanan Sabancı Grubu, 2007’de ortaklığa imza attığı Avusturyalı ortağı Verbund ile gerek HES gerek doğalgaz gerekse rüzgar alanında çeşitli projeleri gündemine aldı. EnerjiSa 2007 yılı Temmuz ayında büyük bir doğalgaz çevrim santrali kurmaya karar verdi. Projeye start verilmesi, arsa temini, gerekli izinlerin alınması son derece hızlı gerçekleşti. Mitsubishi’den dünyanın en büyük türbinleri ısmarlandı. İnşaat 1 yıl 1 ay önce başladı. Daha önce Ambarlı gibi büyük santrallerin kurulumunda çalışan ekip, Sabancı’nın içinden yetişenlerle biraraya gelip Bandırma’da hakikaten müthiş bir iş başarmış. Yabancı raporlarla da tescillenmiş ki burada yapılan iş en hızlısı, en başarılısı ve hepsinden önemlisi de en güvenlisi...

Önceki gün Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, CEO Ahmet Dördüncü ve Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman’la birlikte Bandırma’ya çok sorunlu bir deniz yolculuğundan sonra ulaşıp inşaatın geldiği noktayı yerinde gördük.

Güler Hanım’ın EnerjiSa çalışanları ile iletişimi gerçekten etkileyici. Mühendislerin çoğunu ismen tanıyor. Proje Direktörü Veli Balat ve Proje Müdürü Mehmet Sakaryalı, projenin geldiği noktayı “Yüzde 66.5 seviyesindeyiz. Ağustos 2010’a yetiştireceğiz” şeklinde özetledi.

“Rüştümüzü ispat edeceğiz”

Güler Sabancı itiraz etti ve “Sizden 30 Temmuz gününe söz almak istiyorum. Burada harika bir iş çıkardığınızı görüyorum. Son derece hızlısınız. Performansınızdan çok etkilendim. Ancak bir gayretle bu tarihi 30 Temmuz’a çekebilirsiniz” dedi. Proje müdürleri birbirine baktı ve Güler Hanım’a 30 Temmuz’un sözünü verdi.

Güler Hanım bu sözü alırken ekibine öncelikle kritik başarı faktörlerini sordu. Proje müdürleri karada çok sorunla karşılaşmayacaklarını ancak denizdeki çalışmaların hava muhalefeti nedeniyle aksamalara yolaçabileceğini belirttiler. TEİAŞ, Botaş, EPDK, EÜAŞ ve Enerji Bakanlığı kabul heyeti ile ilgili bürokratik gecikmeler olabileceği de dillendirildi. Öyle görünüyor ki bu ekip santrali 30 Temmuz’a yetiştirecek. Santralin ulusal şebekeye 919 MW elektrik vereceği düşünüldüğünde 1 günün bile önemi ortaya çıkıyor aslında. Yıllık cirosu 700 milyon euro’yu geçecek. Bu santral için 1 gün demek 2 milyon euro ciro demek.

Sabancı, 30 Temmuz sözünü aldıktan sonra şunları söyledi: “Lisanslara para verip sahip olmak önemli değil. Önemli olan başlangıçtır. Bandırma’da başlangıcı hedefin önüne çekeceğiz. Bu kreditörlerimiz, ortağımız, hissedarlarımız ve Türkiye için önemli. Burada devlet tecrübesini de taşıyan mükemmel uyumlu bir ekip var. Sonuçta bu sektör özel sektöre daha yeni yeni açılıyor. Deneyimlerimiz diğer projelerde bize yol gösterecek. Bu proje zamanında hatta zamanından önce start alırsa bize güven verecek. Bununla Enerjisa ekibi reşit olacak. Rüştünü ispat edecek.”


Kyoto Protokolü’ndeki yerimizi Kopenhag’da pazarlık etmeliyiz mevcut durum büyük tehlike


GÜler Sabancı, Bandırma Doğalgaz Çevrim Santrali’nin çevreci özellikleri ile ilgili bilgi aldıktan sonra sözü Kyoto Protokolü’ne getirdi ve Türkiye’yi bekleyen çok önemli bir tehlikenin varlığına dikkat çekti. 10 yıl sonra Kyoto Protokolü’ne katılımı onaylayan Türkiye’nin gelişmiş ülkeler sınıfında yer aldığını vurgulayan Güler Sabancı, şöyle konuştu:

“Kyoto’ya taraf olduk ama konumumuz doğru bir yerde değil. Biz gelişmekte olan ülkeyiz. Ancak nedense gelişmiş ülkeler sınıfında değerlendirildik. Oysa gelişmiş ülkeler erken sanayileşti ve çevreyi uzun yıllar kirletti. Yıllarca atmosfere karbon saldı ve şimdi bunun faturasını ödeyecekler. Türkiye o kategoride değerlendirilirse Türk sanayisi için büyük bir tehdit olur. Bunu yeniden müzakere etmeliyiz. Sivil toplum kuruluşları, hükümet bu konuda işbirliği yapmalıyız. Şurada 1 aylık bir süre var. Bu süreyi iyi değerlendirmeli, 10 Aralık’ta Kopenhag’daki zirvede Türkiye’nin haklarını savunmalıyız. Bu sadece sanayicilerin değil, bilimadamlarının, akil insanların da dikkat çektiği bir konudur.”

Güler Hanım’ın ikinci sorusu ‘İnovativ ne yaptınız’ oldu

Güler Sabancı’nın ekibine sorduğu ilk soru kritik başarı faktörleriydi. İkinci sorusu ise “Bu santrali kurarken inovasyon anlamında ne yaptınız?” oldu. Ekip santralde soğutma amaçlı kullanılacak deniz suyunun geri dönüşünde bir güç yaratacağını hesaplayarak doğalgaz santralinin içine bir de HES kuruyor. Deniz suyunun geri dönüşünde boşa akacak suyun kuvvetinden yararlanacak bu HES 3 MW gücünde olacak. 3 MW deyip geçmeyin. 10 bin hanenin elektrik ihtiyacı bu inovatif HES’le karşılanabilir. Güler Hanım, bu projeyi çok beğendi. Zaten ekip bu proje ile Sabancı Grubu içinde Altın Yaka inovasyon ödülleri yarışmasında finalist olmuş. Jüri Başkanı olan Güler Sabancı, Bandırma ziyaretinde finalistlerden birinin çalışmasına da bizzat tanıklık etmiş oldu.

2000 MW’lık enerji santrali inşa halinde

SabancI Grubu Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman halen kurulu güçlerinin 455 MW olduğunu, 2000 MW’lık gücün de inşaa halinde olduğunu söyledi. Grubun işletmede olan 4 doğalgaz santrali, 4 hidroelektrik santrali var. 9 HES’in yapımı devam ediyor. 930 MW’lik Bandırma ve 450 MW’lık Tufanbeyli Santralleri bittiğinde grup 5 bin MW’lık hedefinde büyük mesafe kaydetmiş olacak. Grup ayrıca halen 600 MW’lık gücün projeleri geliştirilme aşamasında. Hakman, hedeflerinin yüzde 40’ı HES, yüzde 25-30’u doğalgaz, yüzde 25-30’u kömür ve yüzde 5-10 arası da rüzgardan oluşan bir kombinasyon yaratmak olduğunu söyledi. 2012 yılında 2 bin MW’lık gücün devrede olacağını söyleyen Hakman, enerjinin Sabancı Grubu içindeki payının yüzde 20’lere çıkabileceğine dikkat çekti. Sabancı Grubu’nun enerji sektöründeki payı ise, üretim ve dağıtımla birlikte yüzde 10 olacak.

Dünyanın en verimlisi olacak rakiplerine maliyette yüzde 10’a varan fark atacak

BandIrma Doğalgaz çevrim santrali rakamları ile de dikkat çekici. Bu santralde verimlilik yüzde 59 olacak. Hatta bunu yüzde 61’e kadar çıkarabileceklerini tahmin ediyorlar. Peki nedir bu verimlilik ve çok mu önemli? Selahattin Hakman, buna şöyle cevap veriyor: “Doğalgaz santralinde maliyetin yüzde 70’i gazdır. 100 birim gazdan ne kadarını elektriğe çevirebildiğiniz sizin verimliliğinizi belirler. Örneğin Ambarlı devreye girdiğinde yüzde 52.5 ile o dönemde en verimli santraldi. Sonra yüzde 56’lar 57’ler yakalandı. Mitsubishi türbinleri bize yeni bir dünya rekoru sağlayacak. Yüzde 59 verimlilikle aşağı yukarı rakiplerimizle aramızda yüzde 10’a varan bir maliyet avantajı yaratmış olacağız.”

Bandırma Santralı tek başına Türkiye’nin gücünün yüzde 2.5’i

BandIrma Santrali’nin diğer rakamlarına da göz atmakta yarar var. Örneğin 930 MW’lık güç, Türkiye’nin şu anki kurulu gücünün neredeyse yüzde 2.5’ine denk geliyor. Bu santralde 6 milyar 700 milyon kilowatsaat elektrik üretilecek. Bu gücün anlamı şu... Balıkesir, Çanakkale ve Bursa’nın elektrik ihtiyacının yüzde 70’ini tek başına bu santralin ürettiği elektrik karşılayabilecek. Santralin toplam maliyeti yaklaşık 660 milyon euro civarında. Sadece ekipmanlar 500 milyon euro tuttu. Santral 2 bin 100 dönüm arazi üzerine kuruldu. Bu kadar geniş alan tutulmasındaki temel hedef ileride buraya kurulu güç kadar bir yeni çevrim santrali daha kurma niyeti. Ancak Sabancı Grubu yetkilileri henüz bu alanda alınmış net bir karar olmadığını vurguladılar. Arazide rüzgar ölçümleri yapılıyor. 25 MW gücünde bir rüzgar santrali de aynı alanda kurulabilecek. Bu santral saatte 175 bin metreküp, yılda 1.2 milyar metreküp doğalgaz tüketecek. Türkiye’nin gaz tüketimi 36 milyar metreküp civarında. Yani Türkiye’nin ithal ettiği doğalgazın yüzde 3.3’ünü bu santral emecek. Sabancı diğer doğalgaz santralleri ile birlikte toplamda 2 milyar metreküp gaz satın alan çok önemli bir oyuncu haline gelecek.

DİĞER YENİ YAZILAR