Tam dört haftadır Avrupa rekortmeni

Haberin Devamı

Metro Grup’un Ağustos ayı başında açtığı Merter Real Mağazası, tam 4 haftadır günlük cirosu ile Avrupa’da 1 numara oluyor. Real Genel Müdürü Kubilay Özerkan, “Daha önce Almanya’da ve Romanya’daki 2 hipermarket arasında gidip gelen birincilik yarışında Real Merter’in açılması ile Türkiye öne geçti. İnşallah böyle de devam eder” diye konuştu.

İstanbul Merter’in suyundan mıdır havasından mıdır bilinmez ancak, dev firmalar bu bölgedeki faaliyetlerinde rekor kırıyor. Örneğin Shell. Shell’in Merter’de E5 cepheli benzin istasyonu yıllarca Türkiye’nin açık ara en çok akaryakıt satılan noktası oldu. Metrobüs çalışmaları ve ardından yolun ikiye ayrılmasından sonra Merter Shell bu ünvanını Maslak’taki Opet’e kaptırdı ancak halen Shell’in en iyi satış noktası olarak biliniyor. Yine Merter’de faaliyet gösteren ana yola cepheli Mc Donald’s da kurulduğundan bu yana Türkiye’de en çok hamburgerin satıldığı nokta olarak tanınıyor.

Rekortmenler sıralamasına son olarak Real Hipermarket de katıldı. 6 Ağustos’ta açılışı yapılan ve ilk gün 2 milyon TL’nin üzerinde ciro yapan Merter Real mağazası o gün bugündür ciro rekorunu kimseye kaptırmadı. Real Merter, Türkiye rekorunu açık ara kırdıktan sonra Avrupa’da da en çok ciro yapan hipermarket olarak öne çıktı. Real Hipermarketler Genel Müdürü Kubilay Özerkan, “Daha önce Almanya’da bir hipermarket ile Romanya Bükreş’teki bir hipermarket arasında gidip gelen birinciliği 4 haftadır biz aldık. İnşallah böyle de devam eder” diye konuştu.

Peki Merter’in sırrı ne?

Özerkan, Merter lokasyonunun ticari performanstaki üstünlüğünü de şöyle açıkladı: “Bu noktanın bir değil birkaç önemli özelliği var. Her şeyden önce 15-20 dakikalık mesafede bu satış noktasına ulaşabilecek tam 1.3 milyon nüfus yaşıyor. Nüfus yoğunluğu bu performansta çok önemli bir kriter. Bir diğer önemli kriter ise buradaki müşteri profili. Hipermarketler için A gelir grubu zor müşteri grubudur. Hipermarketten daha çok B, C ve C1 gelir düzeyindeki müşteriler alışveriş yapar ve bu lokasyon da tam bu gelir grubunun yaşadığı bir lokasyon. Ayrıca bu gelir grubu fiyata çok duyarlı. Şayet iyi fiyat ve güçlü promosyonlarla çıkarsanız bu lokasyonda başarılı olursunuz.”

40 kasa yetmemişti

Real Merter mağazası 6 Ağustos’ta faaliyete geçti. İlk gün yaklaşık 20 bin kişi Merter Real Hipermarket’i ziyaret etti. Aşırı yoğunluk nedeniyle mağazanın kapıları gün içinde tam 4 kez kapatıldı ve içeride kasalar önündeki yoğunluğun geçmesi beklendi. 1.880 TL’den satılan 300 adet Sony Bravia LCD televizyon yaklaşık 2 saat içinde tükendi. Promosyonlu 600 adet Casper notebook da adeta kapanın elinde kaldı.

Vatandaşlar Real’de sadece elektronik ürünlerine değil gıda ve tekstil ürünlerine de yoğun ilgi gösterdi. Kilosu 17 kuruştan satılan 15 ton karpuz saatler içinde tükendi. Ayrıca 15 ton ayçiçek yağı, deterjan da yok satan ürünler oldu. Piyasada normal fiyatı 160 TL olan spor ayakkabılar 69 TL’den satılınca 2500 çift spor ayakkabı da kısa sürede bitti. Real Hipermarket’de hemen hergün böyle çok radikal indirimlerin yapıldığı ürünler bulunuyor.

Altın stoğu tükendi

Real açılış günü ilginç bir kampanya da yapmış ve her 300 TL’lik alışveriş yapana 1 gramlık altın vermişti. Aşırı izdiham yaşanınca 3-4 hafta idare etmesi beklenen 5 kilo altın daha ilk günden tükenmişti. 300 TL’nin üzerinde alışveriş yaptığı halde altın alamayanlara bir hafta sonrasına randevu verilmişti.

En düşük ortak giderler bizde

Metro Group Asset Management’ın 10 alışveriş merkezi bulunuyor. 9’unu kendi işletiyor. Bilkent’in yönetimini ise ortağına bırakmış. Yeni nesil alışveriş merkezi modelini uygulayan ve özgün projeleri ile dikkat çeken Metro’da ortak alan giderleri oldukça düşük.

Bunda da güneş enerjisini ya da jeotermal enerjiyi devreye sokmasının büyük etkisi var. Metro Group Asset Management Genel Müdürü Gündüz Bayer ortak giderler içinde enerji giderlerinin yüzde 30’u bulduğuna dikkat çekerek bu alanda yapılacak tasarrufun ne kadar önemli olduğunu belirtiyor.

“Bu ve benzeri tasarruflarla bir başka AVM’de metrekare başına ortak yönetim gideri 10 TL ise bizde 5 TL’dir. Biz bu kadar daha ucuzuz” diyor.


***



Kira isterken uçanlar elbette sorun yaşıyor

Geçen akşam Metro yöneticileri ile bir iftar yemeğinde buluştuk. Masada Metro bünyesindeki Metro Group Asset Management’ın Genel Müdürü Gündüz Bayer de vardı. Bayer’in başında olduğu şirket 9 alışveriş merkezini yönetiyor ve tam 359 bin 825 metrekarelik alanın kiralamasını yapıyor. ’Türkiye’de perakende sektöründe neler olup bittiğini, işlerin düzelip düzelmediğini Gündüz Bayer’den daha iyi gözlemleyebilen biri yoktur’diye düşünerek sormaya başladım. Metro 7 farklı şehirde yer alıyor. Bunlar içinde Adana da var, Gaziantep de. Dolayısıyla karışım iyi. Sağlıklı sonuç çıkarma, fotoğrafı net görme ihtimali yüksek. “Haziran iyiydi. Temmuz biraz daha iyi oldu. Ağustos yine Temmuz seviyelerinde gidiyor. Öyle tahmin ediyorum ki beklentim sene sonuna kadar çok düşük de olsa artan bir trendle gidecek. Fakat kimse anormal zıplamalar beklemesin” dedi. Bayer’in perakendecilerle ilgili “Tabii ki yine ağlıyorlar. Ancak daha az ağlıyorlar. Hatta sahte ağlayanlar da var” tespiti ilginç. Kiralarla ilgili indirim talepleri devam ediyor mu? diye soruyorum. Şöyle yanıtlıyor: “Biz kira isterken en başında yani işler iyiyken bile hiç uçmamıştık. O yüzden problem yaşamıyoruz. Benim bunca yıllık deneyimimden sonra çıkardığım bir sonuç var. Perakendeciden cirosunun yüzde 10’u kadarını kira olarak talep ederseniz, her iki taraf da mutlu olur. Ancak yüzde 15’ini 16’sını isterseniz sorun çıkar. Nitekim böyle yapanlar şimdi sıkıntıda.”

Türkiye’deki hastalık en büyüğü en lüksü olsun

Türkiye’de AVM yatırımlarına bakış açısını da eleştiren Gündüz Bayer şöyle devam ediyor: Türkiye’de ne yazık ki ’size does matter’ mantığı geçerli. Ne kadar lüks bir AVM yaparsa inşaata ne kadar çok para harcarsa o kadar da fazla para kazanılacağı sanılıyor. Herkes A gelir grubuna hitap etmeye yöneliyor. Halbuki C’ye hitap eden bir yer olsa çok daha fizıbıl bir yatırım olabilir. 25 milyon dolar yatırımla çok rahatlıkla yılda 7 milyon dolar ciro yapacak bir AVM ortaya çıkarabilirsiniz. Bayer bir diğer sıkıntının ise outlet konseptini benimseyen AVM’lerde çıkacağını söylüyor. “Yanlış konumlandılar. Şimdi işler kötüye giderken zaten herkes fiyat indiriyor. Yani outlet’in bir esprisi yok. İyiye gidince de para kazanamayacaklar. Yani işler iyiye de gitse kötüye de gitse outlet konsepti bence yanlış” diye konuştu.

DİĞER YENİ YAZILAR