Vestel ‘eşit şans’ verdi engelli, engeli kaldırdı

Vestel, engelli vatandaşların kullanabileceği özelliklere sahip ürün gamına sürekli yenilerini ekleyerek bu alanda fark yaratmaya başladı. Renk körleri için özel televizyon üreten Vestel, ALS ve MS hastalarına özel göz kırpınca kanal değiştiren televizyon yaptı.

Yurt dışına sık sık çıkanlar farketmiştir. Etrafta ne kadar da çok engelli insan görünür. Oysa Türkiye’de sokakta çok fazla engelli insan görmezsiniz. Bu durum ne yazık ki Türkiye’de insanların daha sağlıklı olmalarından kaynaklanmıyor. Türkiye’de hayatın engelliler için çok zor olması, şehirlerin engelli dostu olarak dizayn edilmemesi bu durumu yaratıyor. Oysa engelliler fırsat yaratıldığında hapsoldukları evden çıkıp günlük hayata karışmayı istiyor. Sadece sokağa çıkmak değil, işgücüne de dahil oluyor ve üretmenin, para kazanmanın haklı gururunu yaşıyor.

Önceki gün Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan ile birlikte Manisa’da Vestel City’yi gezdik. 1.1 milyon metrekarelik kapalı alana sahip devasa üretim tesisi gerçekten ‘City’ unvanını fazlasıyla hakediyor. Kocaman bir şehri andıran tesis inanılmaz günlük kapasite rakamlarına sahip. Her 2.3 saniyede bir beyaz eşya, her 1.8 saniyede de bir televizyon bantlardan çıkıyor. Günlük 34 bin 700 adetlik üretim kapasitesine sahip tesislerde üretilen ürünler 170’in üzerinde ülkeye ihraç ediliyor.

Haberin Devamı

Fakat bu ziyaretimizde konu ekonomik büyüklükler, işlerin nasıl gittiği, yeni yatırımlar değil. Bu kez Vestel City’ye eşit şans verildiğinde üretime katılan engellileri ve engelli insanlar için üretilen özel ürünleri görmeye geldik.

Vestel ‘eşit şans’ verdi engelli, engeli kaldırdı

Turan Erdoğan, 2015’te başlattıkları eşit şans projesine dikkat çekiyor. “Engellilere eşit fırsat verildiğinde ve doğru çalışma ortamı sağlandığında, engelsiz çalışanlar ile birlikte uyum içerisinde üretken bir biçimde iş hayatına katılabileceklerine inanıyoruz. Bu nedenle 2015’te “Eşit Şans” projesini başlattık” diyen Erdoğan, şu an itibarıyla engelli personel sayısının yüzde 5’i geçtiğine dikkat çekiyor.

İşletmelerde toplam istihdama oranlı bir engelli çalıştırma mecburiyeti var. Ancak çoğu işletme engellileri bir yük olarak görüyor ve bu yasanın sağından solundan dolanmanın yollarını arıyor. Böyle bir ortamda Vestel’in niyeti de yaptıkları da çok anlamlı. İşitme engelliler, görme engelliler hatta down sendromlu ve zihinsel engelliler bile Vestel’de yapacak bir iş bulmuşlar.

Haberin Devamı

Önce engellilerden oluşan bir üretim bandı kurulmuş. Görmüşler ki buradaki üretim performansının normal bantlardan hiç farkı yok. Daha çok yüklenmişler engelli istihdamına.

Bu alanda bir know how’da oluşmuş. Turan Erdoğan “Diğer sanayi tesisleri ile de bu öğrendiklerimizi paylaşmaya çalışıyoruz. Daha çok işletmenin bu konuda hassasiyet göstermesini istiyoruz” dedi.

Hayatı kolaylaştırdı BM’nin dikkatini çekti

Vestel, fiziksel sebeplerle toplumsal hayata katılamayan bireylerin bilgi ve teknolojiye
erişimine katkıda bulunacak ürün gamıyla dikkat çekiyor. Bu fayda odağıyla Birleşmiş Milletler’in (BM) de dikkatini çekmişler. Haziran’da BM’de düzenlenecek engelli haklarına yönelik toplantıda; teknolojilerini dünyayla paylaşacaklar. Örneğin, tüm beyaz eşya ürünlerine Braille alfabesi uyguluyorlar. İşitme engelli tüketiciler için kullanım videoları oluşturuyorlar. Televizyonların kumandalarına Braille alfabesi eklenmiş. Renk körü bireyler için özel olarak üretilen televizyonlarla yeşil ve kırmızı karıştırılmıyor. İlginçtir bu televizyona normal insan baktığında normal görüyor. Son dönemde heyecan verici bir çalışma da var. Turan Erdoğan bunu “Vestel Ar-Ge ekibi, göz hareketleri ile tüm fonksiyonların kontrol edilebildiği özel bir televizyon tasarladı. Omurilik felci, ALS, MS gibi hastalıklar nedeniyle bedensel engelli bireyler için geliştirilen bu televizyon, üç metre mesafeden, düşük hata oranlı kontrol sağlanmasıyla alanında bir ilk” sözleriyle duyurdu.
Vestel ‘eşit şans’ verdi engelli, engeli kaldırdı
Akıllı baston Ağustos’ta seri üretime geçiyor
Vestel’in engelli ürünleri saymakla bitecek gibi değil. Bir görme engelli, Venüs telefonunu kimseye ihtiyaç duymadan kutudan çıkarıp tek başına kurup kullanıma hazır hale getirebiliyor. Mağazalar ve vestel.com.tr de yine görme engelliler için dizayn edildi. Ve meşhur WeWALK projesi... YGA ve Vestel mühendislerinin, Turkcell desteğiyle görme engelliler için geliştirdiği teknolojiyle donatılmış bir baston olan WeWALK, engel algılama, telefonla entegrasyon ve açık platform olmak üzere üç özellik sunuyor. Görme engelli bireyi göğüs ve baş hizasında önüne çıkabilecek engellere karşı uyaran, navigasyon, ulaşım gibi çeşitli hizmetler alabilmesini sağlayan WeWALK, büyük bir ihtimalle Ağustos ayında Vestel Mağazaları’nda satışa sunulacak.
Vestel ‘eşit şans’ verdi engelli, engeli kaldırdı

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR