Sosyal girişimciliğin PİRİ olabilecek hamle

Sivil toplum kuruluşu olan YGA, sosyal girişimcilik alanında model olabilecek bir hamle yaparak YGA Girişimleri A.Ş’yi kurdu. Amaç sponsorlara ihtiyaç duymadan topluma fayda üretebilmek. A.Ş’nin en önemli gelir silahı sanal bir rehber olan PİRİ

Sosyal girişimci “kâr etmeyi amaçlayan ama elde ettiği kârı, topluma fayda üretmek için kullanan girişimci” olarak tarif ediliyor. Dünyada örneği çok. Mesela Harvard. Henüz okuyan ya da yeni mezun öğrencilerinin start-up sayılabilecek griişimlerine ortak oluyor. O start-up başarıya ulaştığında girişimci öğrencisiyle birlikte okul da hissesi oranında kazanıyor. Ama bu kazanç hep daha iyi bir Harvard için kullanılıyor. Elde edilen kazanç yeni start-up’lara ilk can suyu olarak konuluyor. Bunun Türkiye’de de bazı denemeleri oldu. Bilkent Üniversitesi, bu tarz çalışmaların içinde yer aldı, almaya da devam ediyor. Bir STK olan TEMA Vakfı da gelir getirici bazı çabalar içine girdi. Mesela bal üretip satarak gelir elde etmeyi ve bu geliri de yine amaçları doğrultusunda kullanmaya çalıştı.

Haberin Devamı

Sosyal girişimciliğin PİRİ olabilecek hamle

İdealist yatırımcılar

Faaliyetlerini çok yakından takip ettiğim Young Guru Academy de (YGA) şimdi benzer bir atak yaptı. Yüzde 50’si YGA’nın yüzde 50’si de bensiz girişimcilerin, idealist yatırımcıların olacağı YGA Girişimleri A.Ş. kuruldu.

A.Ş. şimdilik 3 ana kolda faaliyeti olacak. Türkiye’nin en büyük yüzen güneş enerjisi projesi TYT, görme engellilere yönelik çalışmalar yapan Poi-Labs ve bir sanal rehber uygulaması olan PİRİ. Bu girişimler aslında birer YGA’lı olan gençlerin ortaya çıkardığı projeler. YGA’nın felsefesinde egolarından arınmış yani egosu küçük kalbi büyük, takım çalışmasına yatkın, bu sayede kat üstüne kat çıkma becerisi olan gençler yetiştirmek, bu gençleri bir araya toplamak var. Her yıl binlerce genç arasından bu özelliği taşıyan özgüvenlileri bulup çıkarıyor. Onları çok önemli mentorlerle buluşturup gelişimlerini izliyor. Bir hedef için biraraya gelmelerini, güçlerini birleştirmeyi sağlıyor. Bunlar da YGA’nın felsefesine inanmış hayal ortakları sayesinde yapılabiliyor. İşte kurulan A.Ş, sponsorlar olmadan da bir hayalin peşinden koşabilmeyi sağlayacak gelişmenin en kuluçka hali. Tabii çerçevesi iyi çizilmiş, şeffaf, hesap verebilir bir yapı da çok önemli. Bu modelin çalışmaması için bazı riskler de yok değil. Ancak YGA, egosu küçük, idealist insanların toplandığı bir çatı olduğu için ben başarı şansını çok yüksek buluyorum.

Haberin Devamı

Bahsettiğim bu 3 önemli projenin de çok önemli gelir getirici hikayeleri olabilir. Özellikle PİRİ uygulamasını geleceği olan, önü açık bir girişim olarak gördüğümü söylemem lazım.

Saffet Emre Tonguç’la çok eğlenceli turlar

Saffet Emre Tonguç’un PİRİ ile yollarının kesişmiş olması belki de bu projenin iş yapacağına olan inancımı artıran çok önemli bir detay.

Pek çok ünlüye İstanbul’u gezdiren ‘İstanbul Hakkında Her Şey’ kitabı 100 bin satan, ‘En iyi rehber’ ödülünü dört kere alan tek kişi olan Saffet Emre Tonguç da bu projenin bir parçası. Piri adlı aplikasyonda Saffet Emre Tonguç’un sesi var. Anlatırken bilgiyle dedikoduyu o kadar güzel harmanlıyor ki; çok eğleniyorsunuz. Başta İstanbul olmak üzere şehirleri, tarihi mekanları onunla geziyorsunuz, onun sesinden dinliyorsunuz. Lütfen bu uygulamayı yani PİRİ’yi telefonunuza indirin. Sadece tarihi yarımada, Edirne, Kapadokya değil. Mesela Cihangir’i ya da Beyoğlu’nu bu aplikasyonla ve Tonguç’un anlatımı ile gezin. Bambaşka bir Cihangir bulacağınızdan eminim. İnsanlara müthiş bir seyahat özgürlüğü sağlayacak bir uygulama. Çığır açacak bir sesli yürüyüş aplikasyonu.

Haberin Devamı

Türkiye’nin dışında pek çok yeri de içine alacak çalışmalar titizlikle yürütülüyor. Milano, Londra, Amsterdam, Barcelona, Paris...hepsi Piri’nin içine girecek. İngilizce, Almanca, Rusça, Arapça versiyonları da olacak.

İnternetinden yemiyor.GPS üzerinden senin nerede olduğunu, nerede durduğunu görüyor ve Saffet Emre Tonguç anlatmaya başlıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR