Yapacağı projenin bedelini bankaya bloke eden müteahhit

Sat-Yapçı modelin karşısına garantili satışla çıktı

Haberin Devamı

NEF 163 Levent, NEF İki Haliç gibi iddialı projelerin sahibi Timur Gayrimenkul, Türkiye konut sektöründe bir ilki başlattı ve Kağıthane’de yapacağı NEF 11 projesinin yatırım bedelini Denizbank’a bloke etti. Timur Gayrimenkul inşaatta etapları tamamladıkça Denizbank’tan hakediş alacak.

Türkiye’de 2004’e kadar yap-satçı müteahhitler dönemi yaşandı. Projeler büyük olmadığından 20-30 daireli apartmanları müteahhitler yapıyor ve satıyordu. Sonra 2005’te konut patlaması yaşanınca evler maketten satılmaya başlandı. Yani ‘yap sat’ın yerini ‘sat sonra yap’ aldı.

Timur Gayrimenkul bu iki modelin ötesinde, garantili satış dönemini, NEF 11 Kağıthane projesi ile hayata geçirdi.
Modele göre Denizbank gayrimenkul eksperleri NEF 11 Kağıthane’nin yaklaşık yatırım bedelini tespit ettiler. Bu tespit edilen tutarı NEF projelerinin sahibi Timur Gayrimenkul, Denizbank’a vadeli mevduat olarak yatırdı.
İnşaat ilerledikçe, yine eksperlerin raporu doğrultusunda Timur, kendi parasından hakediş alacak.



Başarı bir risktir

Timur Gayrimenkul, Kanyon’a 900 metre mesafedeki NEF 163 Levent projesindeki 308 daireyi 3 ay gibi kısa sürede satmıştı. NEF İki Haliç’te ise toplam satış sadece 17 gün sürdü. Kağıthane NEF 11’de ise satışa çıkalı henüz 9 gün olduğu halde projenin yüzde 68’i satıldı. NEF 11 Kağıthane’de 1+1’lerin satış fiyatı 220 bin TL’den başlıyor. 630 bin TL’ye kadar çıkıyor.

Satış performansına bakınca aslında Timur Gayrimenkul’ün satış yapabilmek için böyle garantili bir yönteme başvurmasına neden yok gibi görünüyor.

Timur Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur önceki gün Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk ile birlikte bir grup gazetecinin karşısına çıkarak garantili satış yöntemini ve buna neden gerek gördüklerini anlattı. Aslında konuya çok felsefi bir açıdan yaklaştı demek daha doğru olur. Sözleri şöyleydi:

“Başarı egoyu yükseltir. Yükselen ego ise başarısızlığa davetiye çıkarır. Çok başarılı işler yapmanın en büyük riski arkasından başarısızlığa uğrama riskidir. Aslında bu yöntemle temelde biz kendimizi riskten koruyoruz. Kendimizi kendimizden koruyoruz da diyebiliriz. Mevcut müteahhitler bir proje yapıyor, onu bitirmeden parasını toplayıp yeni bir işe girişiyor. Hata yapma ihtimalini artırıyorlar. Oysa bizim modelimizle onların modeli arasında sadece 1 proje fark var. Onlar 5 yapıyorsa, biz 4 yapıyoruz. Ancak adım adım gidiyoruz.”

Kredi faizi de daha düşük olacak

Timur Gayrimenkul’ün projesinde parayı bloke eden Denizbank’ın Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk böyle bir uygulama ile Türkiye’de ilk kez karşılaştıklarını belirterek söze girdi. “Bankacının istediği bir göz, Allah verdi iki göz” diyen Ertürk sözkonusu blokajın projenin finansmanında kredi maliyetlerine de yansıyacağını söyledi. Şu an 10 yıl vadeli mortgage kredisini aylık 0.89 faiz ile verdiklerini belirten Ertürk projenin yatırım bedelinin kendilerine bloke edilmesinden dolayı sözkonusu faiz oranını 0.82’ye kadar çekmenin hesaplarını yaptıklarını belirtti.

Bebeköy’e ortak oldu



Erden Timur gayrimenkule bir heykelmiş gibi yaklaşıyor. Zaten projelerin tasarımı bu yaklaşımı net olarak ortaya koyuyor. NEF 87 Kemerburgaz, NEF 163 Levent, NEF İki Haliç mimarisi ile dikkat çekiyor. Burj Halife gibi yapıların mimarı S.O.M ve ünlü tasarımcı Norman Foster işbirliği yaptıkları paydaşlarından ikisi. Türkiye’de ise Otoban gibi mimarlık firmaları ile işbirliği yapıyorlar. Erden Timur “Sadece dışını, lobisini değil, kapı kolundan seramiğine, asansörüne kadar tasarladığımız yapılarla öne çıkmak marka olmak istiyoruz. Binaları büyük boyutlu birer heykel olarak görüyoruz” diyor. Bu arada yemekte Timur Gayrimenkul’ün eski Fransız Yetimhanesi’nin de bulunduğu Bebeköy’e ortak olduğunu burada dünyanın en ünlü otel zincirlerinden birinin yer alacağı bir projeye hazırlandığını öğreniyoruz.

68 dönümlük arazide en az 20 dönümün tasarım ve ilham köyü olarak İstanbul’luların kullanımına açılacağını söyleyen Timur şöyle devam ediyor: Nef markamız nefesten gelir. Nefes almak herkesin hakkıdır. Kentli hakkı diye bir olguya inanıyoruz. Geliştirdiğimiz projeler sadece orada oturanların değil tüm kentlilerin olacak. Bunu Bebeköy’de hayata geçireceğiz” dedi.

DİĞER YENİ YAZILAR