‘Emre amade’ HES’i 36 ayda bitirip dünya rekoru kırdı

Haberin Devamı

LİMAK Holding’in Siirt’te inşa ettiği Alkumru Barajı su tutmaya başladı. 270 MW kapasitesi ile Türkiye’nin üretim lisanslı en büyük özel sektör hidroelektrik santrali olmaya aday Alkumru Barajı’nı 36 ayda tamamladıklarını söyleyen Limak Başkanı Nihat Özdemir, “Bu bir Türkiye rekoru değil, dünya rekoru oldu. 465 milyon dolarlık emsallerine göre daha düşük maliyeti ile ayrıca rekor kırdık” dedi.

Limak Holding Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir arayarak pazar günü Siirt’e gitmeyi, inşasını tamamladıkları Alkumru Barajı’nı yerinde görmeyi teklif etti. Pazar sabahı saat 6’da Sabiha Gökçen Havalimanı’nda buluştuk. Programa baktım, önce Ankara’ya uğrayıp sonra da Siirt’e gidip, 15.30’da da dönüşe geçeceğimizi gördüm. Belli ki Nihat Bey akşam oynanacak Ankaragücü-Fenerbahçe maçını kaçırmak istemiyordu.

Aralarında Mahmut Uslu, Ethem Sancak gibi işadamlarının da olduğu grubumuzla Borajet’ten kiralanan özel uçakla Siirt’e doğru yola çıktık. Ancak hava şartları izin vermeyince uçak mecburen Batman’a yöneldi. İndikten sonra, Kurtalan Çimento ve oradan da Alkumru Barajı’na uzanan yolculuk planlanandan çok daha uzun sürdü. Yollarda da Başbakan Erdoğan’ın gelişi nedeniyle sıkı güvenlik önlemleri alınmıştı.

Alkumru Barajı ile ilgili bilgi veren Nihat Özdemir, öncelikle söze 270 MW kurulu gücü, yıllık 1 milyar kilowatsaat elektrik üretimi ile bu barajın Türkiye’de üretim lisanslı olarak işletilen en büyük özel sektör HES’i olduğunu belirterek başladı. Ardından barajın yapımı ile ilgili bilgi verdi:

“1750 kişiyle, günde 2 vardiya çalışıldı. Hedefe kilitlendik, 2010 yılı sonunu hedef koyduk ve 500 milyon metreküp beton dökülen bu barajı 36 ayda tamamladık. Bu bir Türkiye rekoru değil, dünya rekorudur. Bunu normal şartlarda özel sektörde bir yatırımcı 5 yıldan önce bitiremezdi. Yatırımcı kamu olsa yapımı 7-10 yıl sürerdi. Burası yine Botan nehri üzerindeki Ilısu Barajı’nın yarısı kadar bir büyüklüğe sahip. Su tutan bir baraj olduğu için emre amade bir baraj. İstersek 3 dakikada devreden çıkarız. İstenirse 3 dakika içinde elektrik üretmeye başlarız”

Özdemir baraj ile ilgili bir başka rekorun ise maliyeti ile ilgili olduğunu söyledi. 270 MW’lık barajı 465 milyon dolara tamamladıklarını söyleyen Özdemir “Burası Limak’ın en ekonomik en kârlı yatırımlarından biri olmaya aday. Krizin ortasında Yapı Kredi Bankası ve İş Bankası’ndan 350 milyon dolar kredi aldık. Kalanını öz kaynakla tamamladık. Öyle umuyorum ki finansmanını 5 yıl içinde geri ödeyeceğiz.”

Özdemir, maliyetin düşük olmasında kendilerine ait Kurtalan Çimento’nun sinerjisinden yararlanmalarının önemli sebep olduğunu, barajda 150 bin ton çimento kullanıldığını söyledi. Özdemir, alımların 60 milyon dolarının da Siirt bölgesinden yapıldığına işaret ederek “Bölge ekonomisine bu kadarlık katkı yaptık. Ayrıca burada 23 köyden insan çalıştı. Her biri alanında uzmanlaştı. Bundan sonra yapacağımız barajlara da ekibimizi götüreceğiz” diye konuştu.

Yaptığım hesaba göre Alkumru’da 1 MW’lık yatırımın maliyeti 1.7 milyon doların biraz üzerinde oldu. Oysa bu tip yatırımlarda 1MW’lık yatırımı kolay kolay 2 milyon doların altına düşürmek mümkün değil. Yani Limak’ın bu yatırımda en az 75 milyon dolarlık bir tasarruf sağladığını söylemek mümkün. Bu arada eklemeliyim ki program uzadığı için dönüşümüz 15.30’u değil, 21.30’u buldu. Nihat Özdemir Ankara’ya uçak indiğinde Fenerbahçe’nin 2-1’lik yenilgi haberini aldı.

Özdemir: Cari açığı en az 100 milyon $ azaltacağız

Türkiye’de 40 milyar doları bulan cari açıkta enerji ithalatının büyük payı olduğunun altını çizen Nihat Özdemir, Alkumru Barajı ve hemen altında yapılan ve etek santrali olarak tanımlanan Kirazlık regülatörünün toplam kapasitesinin 315 MW olacağını bunun 100 milyon dolarlık daha az enerji ithalatı yapılacağı anlamına geldiğini belirtti. Alkumru Barajı su tutmaya başladı ve kapasitesi yüzde 20’ye ulaştı. Ocak’ta 90 MW gücündeki ilk türbinde üretime başlanması planlanıyor. Her biri 90 MW gücündeki türbinlerde ise üretim sırasıyla Şubat ve Mart’ta başlayacak. Özdemir, barajı gezen Başbakan Erdoğan’ın Mart’ta yapılacak açılışa da gelmek istediğini belirtti ve şöyle devam etti: Bize teşekkür etti. Güzel ülkemize müthiş bir hizmette bulunduğumuzu gerçek vatanseverlik örneği gösterdiğimizi söyledi.

Limak Yatırım halka açılıyor

Grubun bundan sonraki projeleri ile ilgili bilgi veren Limak Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir, Limak Yatırım Holding’i 2011 yılı Mayıs ayında halka arz etmeyi planladıklarını söyledi. Özdemir, Ocak’ta SPK’ya başvuracaklarını halka açılacak şirkette enerji ve havaalanı faaliyetlerinin olacağını söyledi. Özdemir, çimento ve turizm gruplarını da daha sonra ayrı ayrı halka arz etmeyi düşündüklerini kaydetti.

Güneydoğu’nun en büyük yatırımcısı oldu

Limak Grubu şu an Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli yatırımcı grubu olarak dikkati çekiyor. Enerjide şu ana kadar 1 milyar doların üzerinde yatırımla 600 MW’lık kurulu güce ulaşan Limak’ın hedefi 5 yıl içinde 1500 MW’lık kapasite ile Türkiye enerjisinin yüzde 2.5’ini üretmek. Grubun Doğu Anadolu’da, Tunceli ili sınırları içerisinde Munzur Çayı üzerinde 84 MW kurulu güce sahip Uzunçayır Barajı ve HES’i, Fırat Nehri’nin kolu Peri Suyu üzerinde Tunceli-Elazığ sınırında 52 MW kurulu güce sahip Seyrantepe Barajı ve Hidroelektrik Santrali bulunuyor. Ayrıca yine Elazığ’da 130 MW kapasiteli Tatar Barajı’nın 2012’de, 130 MW güce sahip Pembelik Barajı’nın 2013 yılında tamamlanması hedefleniyor. Erzincan sınırları içinde 170 MW güce sahip Eriç Barajı’nın da yapımı devam ediyor.

Grup biten ve yapımı süren bölgedeki 7 hidroelektrik santralin yanısıra ayrıca Kurtalan, Ergani, Gaziantep, Şanlıurfa, Bitlis ve Mardin çimento fabrikaları ile de bölgenin ekonomisine ve istihdamına çok önemli katkı yapıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR