5 oku aynı anda gönderdi satarken hiç terlemedi

Haberin Devamı

EV yapıp satmak artık öyle kolay iş değil. ‘Kazancı yüksek’ diye bu işe soyunup boyunun ölçüsünü alan ve daire satamadığı için şimdi fellik fellik projesine ortak arayanları biliyorum. NEF İki Haliç, bundan sadece bir hafta önce 2 Aralık’ta satışa çıktı ve 351 daireden satışta sadece 44 tane kaldı. Projenin sahibi Erden Timur, bu başarının sırrını “Hedefe 5 ok gönderince biri mutlaka müşteriyi bulur. Kalan dördü de işin sigortası olur” diye açıkladı.

Projenin fotoğraflarını görünce ne yalan söyleyeyim çok beğenmiştim. Projenin bir de Haliç’in kıyısında olduğunu öğrenince merakım daha da arttı. Zira oldum olası Haliç kıyılarını İstanbul’un hakettiği değeri bulamamış bölgesi olarak görürüm. Sütlüce ve karşısında Eyüp, bana göre önümüzdeki süreçte projektörlerin üzerine çevrileceği, kentsel dönüşümün en hızlı yaşanacağı bölgeler.

Sürekli konut projesi geziyorum. Nitelikli projeler Avrupa yakasında ya Esenşehir-Bahçeşehir hattında ya da Anadolu yakasında Kartal hattında. Daha yakında şehrin içinde uygun fiyatlı proje bulmak hemen hemen imkansız.

Nitelikli konut olacak

NEF İki Haliç bu anlamda benzersiz. Sinpaş’ın Flatofis’ine yakın. Haliç Köprüsü’nden Topkapı yönüne doğru çıktınız. Edirnekapı ayrımından sağa kıvrıldınız. Eskiden burası fabrikalar bölgesiydi. Uzel başta olmak üzere bir sürü fabrika vardı. Muhtemelen kısa sürede hepsi nitelikli konuta dönüşecek. NEF İki Haliç, eski Teksan Su Sayaçları fabrikasına ait arsada yükselecek. İnşaat Mayıs 2011’de başlayacak, Mayıs 2013’te teslim edilecek. Satışlar 2 Aralık’ta başladı. Ancak 351 dairenin 307’si daha 1 hafta dolmadan tükendi.

Projenin sahibi Timur Yapı’nın Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, bunun 5 nedeni olduğunu söyledi: “Tasarım, lokasyon, uygun fiyat, uygun ödeme planı ve fonksiyonellik. Biz analitik olarak kendi hesabımızı potansiyel müşteri ile paylaşıyoruz. Zaten bizim hesabımızla müşterininki uyuşuyorsa alıcı oluyor. Bizim ayrıca bir çaba sarfetmemize gerek kalmıyor.”

Proje şehrin içinde. E5’e, TEM’e bağlantısı çok kolay. Önünden metro geçiyor. Metrobüs’e de yakın. Eşsiz Haliç, Sarayburnu ve Adalar manzarası vaat ediyor. Daha önemlisi fiyatları makul. Bu kadar kolay satıldığına şaşırmamak lazım.

Ödeme planı cazip

1+1 daireler 244 bin liradan başlıyor, 2+1’lerle 449 bin TL’ye kadar çıkıyor. Metrekare fiyatı 3 bin TL’nin biraz üzerinde.

Daire fiyatının yüzde 2.5’ini peşinat olarak veriyorsunuz. 244 bin TL’lik daire için bu 6 bin 100 TL. 6 ay, 12 ay ve 18 ayın bitiminde yüzde 3.75’erlik ödemeler daha yapıyorsunuz. Yani yine 244 bin TL’lik daire üzerinden konuşursak her seferde 9 bin 150 TL daha. Sonra teslimde toplam fiyatın yüzde 11.25’i olan 27 bin 450 TL ödüyorsunuz. Toplam ödeme sizi fazla yormadan 61 bin TL oluyor. Kalanını banka kredisi ile kira öder gibi ödemeniz mümkün.

Dairelerin tamamı loft tarzı. 6 metrelik tavan yüksekliği dikkat çekici. 1+1 ve 2+1’lerden oluşan daire tiplerinde merdivenle çıkılan bir asma kat var. Üst kat yatak odası ve ebeveyn banyo. Alt kat yaşam alanı. Üstteki yatak odasının yarım bıraktığı alanda 6 metre yükseklik (Neti 5.5 metreye geliyor) artık İstanbul’da göremediğimiz bir fark. Hatırlıyorum Tepebaşı bölgesindeki çok eski binalarda ancak bu kadar yüksek tavanlar var. NEF İki Haliç projesini kaçıranlar üzülmesin. Zira Timur Yapı çok kısa süre sonra benzer bir projeyi Kağıthane’de hayata geçirecek.

S.O.M ‘Tarihi surlar ana cephe olsun’ dedi, ‘Türkler su görmek ister’ gerçeğine takıldı

Projenin ana cephesinin ne yöne bakacağı mimarlık şirketi S.O.M ile Timur Yapı arasında ilginç bir tartışmaya neden olmuş. Amerikalılar gelip araziyi incelediğinde elbette tarihi surları fantastik buldukları için ön cephenin Edirnekapı’dan Topkapı semtine doğru olan hattaki surlara bakması gerektiğini düşünmüşler. Projeyi de ona göre dizayn etmişler. Erden Timur bu noktada mimarlık şirketi ile aralarında geçen diyaloğu şöyle aktardı: Proje aramızda 4 kere gitti geldi. Onlar için tabii ki tarihi surlar daha değerliydi. Ancak biz tecrübelerimize ve araştırmalarımıza dayanarak Türk insanının suya bakmak isteyeceğini, Haliç’e bakan cephenin daha talep edilir olacağını söyledik. Ne de olsa Orta Asya’dan atalarımız suya kavuşmak için onca yolu gelmişlerdi. Amerikalılar şaşırdı ancak sonunda ikna oldu. Ana cephe Haliç’e doğru oluşturuldu”

Projeyi çizen S.O.M dünyanın ilk 3 mimarlık firmasından biri sayılıyor

Nef İki Haliç’in gerçekten de dikkat çekici bir mimari tarzı var. Bunda kuşkusuz projeyi gerçekleştiren Timur Gayrimenkul Geliştirme Yapı A.Ş’nin konsepte çok değer vermesinin ve bu alanda çok önemli mimarlık şirketlerini yarıştırmasının payı büyük.

FX Fowle, Audrey Matlock, RMJM ve S.O.M gibi dev mimari firmaları proje yarışmasına davet eden Timur Yapı, sonunda dünyanın en iyi üç mimarlık firmasından biri olarak kabul edilen S.O.M’in projesini kabul etmiş. New York’taki İkiz Kuleler’in yerine inşa edilen ‘One World Trade Center’ı ve dünyanın en yüksek binası ‘Burj Khalifa Dubai’yi yapan S.O.M (Skidmore Owings Merrill LLP) firması için Nef İki Haliç, 63 bin metrekarelik alanı ile aslında çok küçük bir proje. Ancak onlar da böyle bir yarışmanın içinde olmayı çok istemişler. Sonunda da böylesine ilgi çeken bir proje ortaya çıkmış.

1+1 ev alıyorsunuz ama 24 odalı eviniz oluyor

Patentli bir NEF keşfi olan Foldhome, NEF’in her projesinde olduğu gibi NEF İki Haliç’te de yer alıyor. Foldhome sistemine göre, 1+1 bir ev aldığınızda aslında 24 odalı bir eve ait bütün imkanlardan yararlanıyorsunuz.

Bir evin içine sığamayacak, hatta alışılmış sitelerin sosyal tesislerinin kapsayamayacağı kadar farklı odalar yaratan Foldhome sistemi, 1.900 metrekarelik bir evin sahip olabileceği özellikleri sunan mimari bir yaklaşım. Temel amacı evinize sığmayacak tüm odaların katlanarak evinize dahil edilmesini sağlamak.

Böylelikle istediğiniz zaman istediğiniz odayı evinize ekleyip çıkarabiliyorsunuz.

Alışılmış sosyal tesislerden tamamen farklı olan ve kişiye özel kullanım alanlarından oluşan Foldhome’un en önemli özelliği ise kullan öde sistemi.

NEF İki Haliç’te bu odalardan 24 tane var. Eviniz 1+1 ancak diyelim ki kayınvalideniz misafirliğe geldi. Foldhome sistemi ile NEF İki Haliç’ten bir oda kiralıyorsunuz, misafirinize mahçup olmuyorsunuz.

Foldhome sistemi içerisinde misafir odasının yanısıra, toplantı odası, 20 kişilik özel sinema salonu, özel spor salonu, sanat atölyesi, mini basketbol sahası, mini halı saha, karaoke odası, barbekü salonu, teras jakuzi dahil 24 ayrı hizmet var. Yarım saat öncesinden kullanmak istediğiniz oda ile ilgili rezervasyon yapmanız yeterli.

Mersin’de doğdu A grup markası olmaya soyundu

TİMUR Yapı, İstanbul’da henüz fazla tanınmıyor ancak bir kişiye ortalama 2.4 evin düştüğü Mersin’de çok ünlü. Mersin’de Timur Yapı’nın inşa ettiği Lemontri ve Timur Residence projeleri, Türkiye’nin ilk akıllı binaları olarak kabul ediliyor. İstanbul’da da yeni yeni ünleniyorlar. NEF 163 Levent, İstanbul’a attıkları ilk imza ve yine tarzı ile öne çıkan 308 daireli proje, 4 ay gibi kısa sürede satılması ile dikkat çekmişti. NEF Kemerburgaz’ın inşaatını neredeyse bitirmek üzereler ancak daha satışına başlamamışlar. Bu aslında onların finansal açıdan gücünü ortaya koyan önemli bir gösterge.

Nef Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, Nef İki Haliç projesinin arkasındaki şirketi şöyle tanıtıyor:

“Akaryakıt ve demir çelik sektöründe faaliyet gösteren bir şirkettik. Daha sonra gayrimenkul geliştirme ve enerjiye girdik. Babam Musa Timur’un ‘Yaptığın işten öncelikle mutlu ol’ prensibi ile hareket ediyoruz. İnce düşünülmüş tasarım işler yapmak istiyoruz. Ciro ve pazar payında değil ancak algıda bir numara olmak gibi bir hedefimiz var. Tıpkı Trump gibi A grup markası olmaya adayız. Biz Mersin’de de aynı mantalite ile işler yaptık. Dünyanın ünlü mimarları ile çalıştık. Geçenlerde entellektüel birikimine de güvendiğim bir dostumla sohbet ederken bizim mimari projelere harcadığımız paraya atıfta bulunarak ‘Ben bunun dörtte bir maliyetine proje çizdiriyorum’ dedi. Biz dediğim gibi ince düşünülmüş tasarım işler yapmak istiyoruz ve bunun için de dünyanın en iyileri ile çalıştık çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye’de ne yazık ki müteahhitler binaların dışını yeni yeni tasarlamaya başladı. İçeride ise henüz bir faaliyet yok. Ancak lobby kısmı tasarlanır hale gelebildi. Ne gariptir ki biz belki de bir insanın hayatı boyunca bir kez alabileceği, hayatının büyük bölümünü geçirdiği en pahalı ürünü henüz tasarlamıyoruz. Biz bu gerçeği değiştirmek istiyoruz.”

DİĞER YENİ YAZILAR