ABD ile bitmeyen senfoni

“Fısıldanan sözler çok kere yüksek sesle söylenenlerden daha uzağa gider.”

Çin atasözü

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve ABD mevkidaşı Pompeo arasında 4 Haziran’da Menbiç konusunda varılan ve Türkiye açısından diplomatik bir başarıyı işaret eden mutabakatın işlemeye başladığının açıklandığı günlerde, merkezi Irak’ta bulunan “Doğal Kararlılık Operasyonu” sözcüsü Albay Sean Ryan’ın sözleri iki ülke arasında güven testinin hala başarı ile aşılamadığının göstergesi olmalı...

Albay Ryan yaptığı basın açıklamasında bir soruya cevaben “Bana söylenen Türk askeri Menbiç merkeze girmeyecek” dedikten sonra devam ediyor; “Süreç koşullara bağlı ilerleyecek, ortada bir takvim yok. Savaş zamanlarında hiçbir şeyin yüzde yüz garantisi olmaz. Türkiye ve ABD, konuştukları çerçeve içinde çalışacaklar...”

Ryan’ın sözleri, mutabakatın sağlandığı 4 Haziran’da ABD tarafından yapılan açıklamalarda yer alan, sürecin ilerlemesinin alandaki koşullara bağlı olacağı yönündeki parantez ile birlikte değerlendirildiğinde ABD’nin PYD konusunda elinde bir pazarlık kartı tutmak istediği anlaşılıyor.

Haberin Devamı

Bu kart umarız, sanki mümkünmüş gibi PYD’nin PKK’dan arındırılarak! ayrı bir kimlik ve isim altında legalize edilip Suriye siyasasında sahneye sürülmesi ve bağlı olarak Türkiye’nin karşı duruşunun nötralize edilmesi beyhude amacını taşımıyor olsun...

Geçtiğimiz aylarda ABD Savunma Bakanı Mattis’in, PYD ile PKK’yı çarpıştırmak gibi La Fontaine’nin masal kargalarını bile güldürecek naif önerisi anımsandığında şimdilik düşünsel planda da olsa tepkileri ölçmeye yönelik bir ön hazırlık yapıldığı uzak bir olasılık olarak görünmüyor.

ABD’de Temsilciler Meclisinin ardından Senato’da da kabul gören Ulusal Yetkilendirme Yasası (NDAA) gereğince F-35 uçakları ile birlikte F-16, Patriot Hava Savunma Sistemleri, AH-1 Kobra, H-60 Black Hawk ve Chinook helikopterlerinin Türkiye’ye satış ve teslimini ortak bir rapor hazırlanıncaya kadar bloke eden kararı yalnızca S-400 alımına bağlamak büyük fotoğrafın bir kısmını eksik bırakıyor.

Konu salt Rusya’dan alınacak S-400’ler ise ABD Savunma Bakanlığı Bütçe Tasarısı ve Senato kararında ABD tarafından Başkan Trump düzeyinde Türkiye’den iadesi talep edilen Rahip Andrew Brunson’un ne işi var diye merak etmeyelim mi?

Haberin Devamı

Bu arada Pentagon’un Suriye’de kötü polisi oynarken deneme uçuşları tamamlanan iki F-35’in Türkiye teslim edileceği iyi polis açıklamasına da değinelim ki “Bitmeyen Senfoni” biraz daha dinlenir hale gelsin.

Türkiye’ye teslim edileceği açıklanan iki F-35, Arizona’da Luke Üssünde Türk pilotların eğitimi için 2019 yılı sonuna kadar Amerika’da kalacak...

Büyük fotoğraftaki flu alanlar şimdilik bunlar... Ne var ki Türkiye netlik ayarı yapmayı öğreneli çok oldu...

DİĞER YENİ YAZILAR