Gazete Vatan Logo

Erbakan'a 'evde hapis' yolu göründü

Erbakan'ın 2 yıl 4 aylık hapis cezasını evde çekmesini öngören yasa teklifi, Adalet Komisyonu'ndan geçti

Ankara- Kayıp trilyon davasından 2 yıl 4 ay hüküm giyen ve hapse girmemek için 5. kez sağlık raporuyla erteleme talep eden Necmettin Erbakan'a "evde hapis" imkanı için ilk adım atıldı.

AKP'nin Erbakan'ın cezasını evde çekebilmesine imkan tanımak için, Hazine zararını ödemesini "önşart" olmaktan çıkartan yasa teklifi, Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Teklifin önümüzdeki hafta Genel Kurul gündemine gelmesi bekleniyor.

Teklif kadın veya yaşı 65 ve daha üstü olanların 6 aya kadar hapis cezalarını, 70 yaş ve daha üstü olanların 1 yıla kadarki hapis cezalarını, 75 yaş ve daha üstü olanların 3 yıla kadar hapis cezalarını, mahkemenin takdirine bağlı olarak konutlarında çekebilmelerini öngörüyor. Teklifin yasalaşması ve Köşk'ün de onaylaması halinde, Erbakan yatması gereken 11 ayı evinde geçirecek. Erbakan'ın kayıp trilyon davasından kaynaklanan kamu zararına ilişkin mali yükümlülükleri ise devam edecek.

Komisyondaki diyaloglar...
Hoca'nın yerinde olsam hapse girer, ölürüm
Teklifin komisyon görüşmeleri, oldukça renkli tartışmalara sahne oldu. İşte komisyondaki ilginç diyaloglar:

* CHP'li Muharrem Kılıç: Bu düzenlemenin uygulamasından sadece Erbakan yararlanmayacak. Gül ve Aksu ile birlikte pek çok eski RP yönetici de yararlanacak. Hortumlara son vereceğiz diye gelen bir iktidar, Hazine'ye ait 11 trilyonun üzerine çizgi çekiyor.

* CHP'li Orhan Eraslan: CİK'in mevcut halinde yer alan düzenleme o dönemde Erbakan için yapıldı. Evde infaz için zararın ödenmesi şartını Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan'ın talebi doğrultusunda maddeye eklendi.

* Adalet Bakanı Cemil Çiçek: 110. maddeye evde hapis hükmü, CHP ile AKP'nin ortak önergesiyle eklendi. Bu maddenin görüşülmesi sırasında siz hiç söz almadınız. Siyasi pirim toplamaya çalışıyorsunuz.

* Eraslan: Ben oy vermemek için önergenin görüşüldüğü bölüme katılmadım doğru. Ama sizinle özel sohbetimizde ödeme talebinde ısrar ettiniz. Buna yalan derseniz, kanıtım yok ispatlayamam. Ama bu da sizin güvenilirliğinizle ilgili bir mesele olur.

* AKP'li Mahmut Durdu: Erbakan Hoca'nın yerinde olsam, bu tarihi fırsatı kullanırım. Girerim hapse. Hapiste de ölürüm.

Haberin Devamı