Gazete Vatan Logo

Epilepsinin kesin nedeni bilinmiyor!

Nörofizyolog Erdinç, "Ancak epilepsinin sıklıkla kesin olarak nedeni henüz tamamen açıklanamamaktadır" dedi.

Epilepsinin kesin nedeni bilinmiyor!

Epilepsi nöbetlerinin beyin harabiyeti yaratan durumlarda veya ailesel yatkınlıklarda da ortaya çıkabildiğini belirten Nörofizyolog Erdinç, "Ancak epilepsinin sıklıkla kesin olarak nedeni henüz tamamen açıklanamamaktadır" dedi.

Dünya Epilepsi Günü dolayısıyla açıklama yapan Eskişehir Osmangazi Üniversitesinden Klinik Nörofizyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Oğuz Erdinç, epilepsinin, nörolojik hastalıklar içinde görülme sıklığı bakımından 4'üncü sırada bulunduğunu ve tekrarlayan nöbetlerle seyreden kronik bir hastalık olduğunu söyledi.

Pek çok kişide görülen epilepsi nöbet tiplerinin birbirine benzediğini belirten Erdinç, "Ancak aynı kişide farklı nöbet tipleri de izlenebilir. Başka nörolojik sorunları olan kişilerde de epilepsi izlenebilir. Erkeklerde ve beyaz ırkta biraz daha fazla görülür. Bir grup epilepsili kişide EEG incelemesi, klinik öykü, aile hikayesi birbirlerine benzerse bu özel durumlarda özel epilepsi sendromlarından söz edilebilir. Epilepsinin kaynağı beyindir. Epilepsi nöbetleri sırasında gözle görülen vücudun farklı kısımlarının etkilendiğidir. Ancak tüm bunlara beyindeki artmış elektriksel aktivite neden olur" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

EPİLEPSİ NEDEN KAYNAKLANIR?

Nöbetlerin, epilepsi hastası kişinin güvenliğini, ilişkilerini, işini, çalışmasını, araç kullanmasını etkilediğini aktaran Erdinç, "Epilepsiye benzer durumlar kan şekeri düşmeleri, alkol alımının kesimi, tansiyon düşmesi veya psikolojik durumlarda da izlenebilir. Epilepsi nöbetleri beyin harabiyeti yaratan durumlarda veya ailesel yatkınlıklarda da ortaya çıkabilir. Ancak epilepsinin sıklıkla kesin olarak nedeni henüz tamamen açıklanamamaktadır" diye konuştu.

ÇOCUK VE YAŞLILARDA DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR

Erdinç, ABD kayıtlarına göre her yıl yeni epilepsi tanısının 100 bin kişinin içinde 48 kişi olduğunu ifade ederek, şunları aktardı:

"Bu oran çocuk ve yaşlılarda daha fazladır. Tüm yaşam süresine bakıldığında her 26 kişinin 1’inde yaşamlarının bir bölümünde epilepsi gelişecektir. Bir yıl içinde epilepsi tanısı konmuş kişi sayısı bin kişide 5 ile 8,4 arasındadır. Yaşamlarının herhangi bir döneminde epilepsi ile izlenenlerin oranı ise bin kişide 16,5'tir. Epilepsi, tiplerine göre tedaviye yanıt verir. Bazı epilepsi tipleri ilaçla tamamen düzelebilirken bazılarında ilaç tedavisi yetmeyebilir. Uygun olan hasta gruplarına epilepsi cerrahisi, ketojenik diyet, vagal sinir uyarımı gibi yöntemler uygulanabilir. Bu özel günde epilepsi hakkında yanlış inanç ve tedavi yöntemlerinden uzaklaşalım. Bilinçli olarak korkmadan ve utanmadan epilepsiyle yaşamlarımızı herkes gibi yaşayalım."

Haberin Devamı