Gazete Vatan Logo

Enginarı ilaç niyetine yiyin

Enginarı ilaç niyetine yiyin

Uzmanlara göre, “Karaciğer, safra kesesi, böbrek ve bağırsak dostu” bilinen enginar kısa sürede tüketilmeli. Uludağ Üniversitesi Başdiyetisyeni Sevinç Yetişen, enginarın, antioksidan özellikleri nedeniyle karaciğer için çok yararlı olduğuna dikkati çekti ve şöyle konuştu: “Enginardaki sinarin, karaciğerin, safra kesesinin, böbreklerin ve bağırsak sisteminin düzenli çalışmasına yardım eder, sindirimi kolaylaştırır. Dezenfekte edici özelliği sayesinde ishale de iyi gelir. Güçlü bir idrar söktürücü olduğundan böbrekleri düzenleyerek zararlı sıvıların dışarı atılmasını kolaylaştırır, kum dökülmesine yardım eder. Kanı temizler, toksik maddelerin idrarla dışarı atılmasını sağlayarak yorgunluğu giderir. Kalp için de yararlı olduğu, kalp kaslarını güçlendirerek kalbin daha rahat çalışmasını sağladığı, kolestrolü ve trigliseridi düşürdüğü ve damar sertliğine iyi geldiği saptanmıştır.” Yetişen, enginarın, içerdiği bir tür nişasta olan insülin sayesinde kandaki şeker düzeyinin düşürülmesine de yardımcı olduğunu, bundan dolayı şeker hastalarının da rahatlıkla tüketebileceğini vurguladı. Enginarın, içerdiği silymarin sayesinde hücrelerin hasar görmesini yavaşlattığı, prostat, meme ve rahim ağzı kanserlerini önlemede de etkili olduğunu vurguladı. Yetişen, “Vücudu dinlendirir, dinçlik ve gençlik verir. Çocuk mamalarının yapımında, kozmetikte, de kullanılan enginar düşük kalori içerdiği için zayıflamak isteyenler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir” dedi.

Haberin Devamı

Alırken dikkat

Enginar alınırken dikkatli olunmasını isteyen Yetişen, “Yeşil yapraklarının ucuna bakarak almalıdır. Ucu siyah yaprağı olan, yaprakları birbirinden çok ayrı ve siyah lekeleri bulunan enginar bayattır. Enginarın ortası sert olmalı ve tüylerin iğne gibi batması gerekir. Sapında delik, içinin kurtlu, esmer lekelerin olması, enginarın ortasının çürüdüğünü gösterir. Ağır olanlar tercih edilmelidir. İyi bir enginarın sapının uzunluğu 8-10 santimetreyi geçmemelidir. Tüketilmeden çok iyi yıkanması gerekir” dedi.

Haberin Devamı

Nasıl yenmeli?

“Ortasında tüyler kaşıkla ayıklanmalı ve limonlu unlu suda 1-2 dakika bekletilmelidir. Enginarın yeşil yaprakları da haşlanarak yenilmelidir. Suyu atılmamalı içine pirinç katılarak çorba olarak da tüketilmelidir. İyi çiğnenerek yenmeli ve pişirildiği gün tüketilmelidir. Buzdolabında 24 saatten fazla kalmamalıdır. Hemen pişirilmeyecekse sapları kesilmeden aşağı gelecek şekilde su dolu cam kavanoz içinde kapak kapatılmadan bekletilmelidir. Su içinde soyularak bekletilenleri değil, kendinizin soydurduğu enginarları haftada 2-3 kez tüketirseniz, vitamin ve minerallerden yarar sağlar ve bahar temizliği yapmış olursunuz.”