Sardunya Adası'nın gizli lezzet noktaları

İtalya’nın baş döndürücü güzellikteki adası Sardunya, yalnızca ünlü koylara ev sahipliği yapmıyor yemekleriyle de kendine hayran bırakıyor...

Sardunya Adası'nın isminin telaffuzu insanı büyülemeye yeterli... Kuşkusuz bu gidenlerin burayı ballandıra ballandıra anlatmalarından ve pek fazla kişinin de buraya gitmemesinden… (Özellikle Calle Volpe’deki Ağa Han’ın oteli dünyaca ünlü.) Aslında Sardunya, tahmin edildiği gibi sadece lüks mekanlardan ve koylardaki devasa yatlardan ibaret değil. Birçok orta halli İtalyan'ın yazlık için gitmeyi tercih ettiği bir ada aynı zamanda; denizi, kuru havası ve tabii lezzetli yemekleri ile iyi bir tatil için ideal. Küçük büyük, tüm evlerin, Magribi bir mimarinin sentezi olarak bir mimari bütünlük yaratmaları Sardunya’yı görselliğine birçok diiğer adadan farklı bir tat getirmiş. Bu yadsınmayacak estetik yapılaşmayla dört dörtlük bir yaz ortamı sunuyor Sardunya.

Sardunya Adasının gizli lezzet noktaları

Ristorante l'Approdo gibi tipik lokantalar otantik bir ortam ve yöresel yemekler için tercih edilmeli.

En meşhur ürünü kum midyesi

Adanın sağladığı diğer bir avantaj da sınırsız lezzet mekanları. Her ne kadar Porto Cervo koyuna bakarak Shereton Otel'de iyi bir yemek yemek mümkünse de Baia Sardunya koyundaki Ristorante l'Approdo gibi tipik lokantalar kuşkusuz daha otantik bir ortam ve tipik yemekler için tercih edilmeli. l'Approdo’nun plajı olması bir avantajı da var. Yemekleri her lokantanın mönüsünde bulunabilecek yemekler, olağanüstü değilse de lezzetliler. Burada birçok kişinin midyeli spaghetti yediğini gözlemledim. Zaten Sardunya’nın en meşhur ürünü midye ve kum midyesiymiş. Ben nostalji yapıp kum midyeli spaghetti yedim. Seneler önce başkent Cagliari’de yemiş olduğum aynı makarnanın tadı damağımda kalmıştı… Zeytinyağını az koymaları rica etmeliymişim. İtalyan mutfağının tüm pasta çeşitleri zeytinyağından güç alıyorlar ama yazın bunda daha tasarruflu olmalılar zira lezzeti ağırlaştırıyor. Zeytinyağı yerine bir miktar midyenin suyu olsa daha hafif olurdu mutlaka!

Haberin Devamı

Her gece ocakbaşı var

Ev sahiplerim ile gittiğim ilk lokanta "La Stazzu" olağanüstü orijnaldi. Tipik bir Sardunya lokantası olduğu bilgisini verdi İtalyan arkadaşlar. Her gece ocakbaşı varmış. Minik domuzları bütün bütün çeviriyorlar. Önce açık büfeden herkes istediği kadar peynir ve salam çeşitlerinden alabiliyor, şarap eşliğinde bir kokteyl havası… Masalara geçtiğinizde sofrada paylaşılan pasta çeşitlerini getiriyorlar, Gnocchi’si ki muhteşemdi, taze pecorino doldurulmuş ravioli domates soslu ve sosuz da taze yapılmıştı. (Burada her şey elde yapılırmış.) Ayaklar altındaki muhteşem bir manzara ile de ayrıca farklı bir mekan.

Haberin Devamı

Sardunya Adasının gizli lezzet noktaları

"La Stazzu" tipik bir Sardunya lokantası.

Tadı damakta kalan istiridyeler...

Son gece sürprizi ise ünlü "La Rocca" oldu. Geniş bahçesi ve yeşil alanıyla tam bir yazlık lokanta. Yemekleri güzel ve zengin bir şarap mönüsü var. Deniz kenarında olmamasına rağmen (Deniz kenarındaki lokantalar gereksiz pahalı imiş) zengin bir balık mönüsü var. Çiğ balık tabağı son derece zengindi. Tabaktaki istridyeler bugüne dek yediklerimin en lezzetlisi idiler. Çiğ kum midyesini ise ilk kez tattım. Daha sıkı dokusu ile daha da doyurucu, istridyeye nazaran. İçtiğimiz Vermentino’nun Gallura’sı çiçeksi yoğun kokulu, her yudumda damaktakta oluşturduğu çiçeksi etkisi ile muhteşem bir yaz şarabı idi. Soğukluk derecesinin yüksek tutulması bu taze içilmesi tavsiye edilen şarabın lezzetini daha da hissettirdi. Sarduya’da en çok da "carasau denilen" tuzlu yufka inceliğindeki ekmeğinin tadını çıkardım. Her lokanta da önce bu geliyor zira…

Haberin Devamı

Sardunya Adasının gizli lezzet noktaları

La Rocca'nın zengin bir şarap mönüsü var.

DİĞER YENİ YAZILAR