İncir reçelinin tam zamanı

İncir reçeli, meyvesinin tadının dorukta olduğu zaman yapılır. Bu nedenle annemin anısına vişne reçeli yapamıyorum ama mevsiminde olan incir reçelinin tam vakti.

İncir reçelinin tam zamanı

Annem sadece vişne reçeli yapardı. O reçelin tadını ne benim ne de başkalarını yaptığı vişne reçeli tuttu... Ama annem ve anneannem bana ömür boyu keyif verecek bir miras bıraktılar. Reçel yapma ve

yaptğınız reçeli yeme keyfi... Reçel her zaman mevsiminde, meyvesinin tadının dorukta olduğu zaman yapılır. Bu nedenle annemin ansına vişne reçeli yapamıyorum ama mevsiminde olan incir reçelinin tam vakti. Bir meyvinin reçelini yapmakta gecikirseniz; unutun gitsin. (Buzhaneden çıkmış şeftali reçelinin tadı bana bu konuda bir ders oldu, keza yapmakta geç kalınmış bir ayva reçeli de..)

Yapımı kolay ve zahmetsiz

İncir reçeli kuşkusuz yapması en kolay reçellerden biri. Öncelikle sokaklarda

bizler için ham inciri toplayıp ve soyanlar var. Böylelikle işin önemli bir kısmı halledilmiş oluyor baştan.

Oysa vişne dediğinizde, çekirdek çıkarma faslı, ayvanın rendelenmesi faslı, şeftalinin soyması gibi uğraşılar yok incir reçelinde. Dışı çıtır tatlı kabağı, reçel ve karpuz reçelinde ise soymanın dışında bir kireçleme faslı ve sonra kireçten arındırma faslı vardır ki, kişiyi az da olsa ürkütür. Mayıs ayı içerisinde yaptınız yaptınız yoksa gelecek mayıs ayını bekleyeceğiniz diğer bir reçel de gül reçeli. Eğer benim gibi bahçesinde bu kokulu gülden varsa, yapımı en kolay reçellerden biridir. Ama eğer yoksa işte o zaman bir ikilem yaşatabilir size. Reçellik gülleri toplayıp satanlar biraz düşünceli olsalar. Gülleri olduğu gibi tek bir çiçek olarak kopartarak işimizi kolaylaştırabilirler ama ben böylesine rastlamadım. Hap esnasında toplanmış gibi görünen güllerin tüm yaprakları birbirine karışmıştır. Ayıkla pirincin taşını misali, tek tek ayıkla gülün acı olan kısmını. Tek tek makasla kesmek iyi bir sabır ister…

Haberin Devamı

KENDİ KENDİNİ TEMİZLEYEN HALI

Yüzde 100 Türk sermayeli, yarım asra yaklaşan geçmişe sahip Atlas Halı’nın “Biz Türkler icat çıkaramayız” ezberini bozarak yaptığı nano halıları, başarıdan başarıya koşuyor. Halılar, ışığın etkisiyle kendi kendini temizleyebiliyor. Sıvı iticilik özelliği sayesinde leke, kir barındırmıyor. Atlas Halı’nın Genel Müdürü Dr. Meriç Bebitoğlu, günümüzde mobilya, duvar boyası değişimi gibi etkenlerle halının sık değiştirilebilen dekoratif bir ürüne dönüştüğünü söylüyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR