Restoran Haftası’na iyi ki gitmişim

Restoran Haftası’na davet edilen, kendi alanlarında ülkelerinde ilk sırada yer alan şefler yemekleriyle gelenleri mest ettiler.

Koç Müzesi’nin yeri şahane, hele baharda… Denizin dibinde, bahar güneşi hoş ısıtıyor ve birçok yiyecek standında dünyaca ünlü şefler, gelenlere ilginç yemekler sunuyorlar. İsteyenin katılabilmesi, geleceklerin sayısında sınır tanımaması, seçilen yerin çok isabetli olmasıyla bu şenlikli lezzet sunumu 10 numaraydı.

Davet edilen şefler, bu mesleğe yıllarını vermiş ustalardı. Kuşkusuz bu sokak lezzetleri şenliği onlar için de heyecan vericiydi zira her biri listelerine ilk sıradan girmiş restoranların şefleriydiler ama bugün ülkelerinin sokak lezzetlerini bu ortama taşıdılar. Yani bir bakıma Aydın Demir, Feridun Ügümü gibi değerli, Türk Mutfağı’nı A dan Z’e çözmüş kişilerin birden dönerci olması gibi. Yine de onlar ruhlarındaki lezzet yaratıcılığını ortaya koymadan edememişler. Örneğin, Roma’daki Michelin yıldızlı restoranında tümüyle farklı yemekler ortaya koyan Christana Bowerman İtalya’nın çok sıradan sokak lezzetleri foccacia ya da porsiyonluk pizza yerine ülke genelinde her evde yapılan köfteye (polpetta) sokak lezzeti statüsü giydirerek bizim pişi ya da lokmaya muadil (daha yoğun hamurlu olarak) zeppole ile sundu. Thailandlı entel Şef Vatcharin Bhumichitr’in yemeklerini otantik olarak değerlendirebilirim ancak. Her ne kadar yufkalı karides kızartması çok ilgi çektiyse de ben ekşili somon salatasını olağanüstü buldum. Somon adeta metamorfoz geçirmişti. (Benim gibi somon sevmeyenler için ideal buldum ve severek yedim)

Haberin Devamı

Restoran Haftası’na iyi ki gitmişim

Gerçek İngiliz tatları vardı

Sanıyorum bilmeyenler yeteri kadar bir dozda İngiliz Mutfağı standı sayesinde bu ülkenin lezzetleriyle tanıştılar. Bristol kentinde üç Michelin yıldızlı restoranı olan Josh Eggleton, sokakta yenmeye uygun biçimde kağıt kutular içinde patates püresi ile kaplanmış olarak, (İskoçya’ya has bu yemeğin orjinali bağırsak içine doldurulur ve olağanüstü lezzetli ve bizim damak tadımıza yakındır), roastbeef’li yorkshire pudding, fish and chips gibi gerçek İngiliz tatlarını sergiledi.

Haberin Devamı

Bizim sokak lezzetleri arasında sucuk ekmek ile tantuni anında yapıldığından etkileyici idiler. İçli köfte lezzetliydi ama keşke röşo gibi bir mutfak ısıtıcısınndan yararlanarak ılık sunsalardı. Çok sıradan genelde itibar etmeyeceğim şam tatlısınıa bayıldım. (Hayatımda bir yenilikti...)

Restoran Haftası’na iyi ki gitmişim

Pirinçli Thai çorbasını tadın

Restoran Haftası’na iyi ki gitmişim

Şimdi ev mönümde sizlerle paylaşacağım bir Thai çorbası var!

Pirinçli Thai çorbası, önceden pişirilmiş pirinç ve tavuklu… Bu çorbayı dilerdim ki Vatcharin Bhumichitr’in kitaplarından yapayım. Ancak bu mutfağı iyi tanıyan bir şahıstan tam not aldım:

İnce kıyılmış 2 kereviz sapını 1 çorba kaşığı ince kıyılmış taze zencefili, 2 çorba kaşığı fish sosu kaynamakta olan 3.5 bardak tavuk suyuna ekleyin. Pişmiş yarım bardak pirinci ve bir sütlaç kasesi kadar tavuğun beyaz etlerini diderek çorbaya ekleyin. Yeteri kadar ısınınca altını kapatıp üzerine ince kıyılmış taze soğan ve çok az kokusuz sıvı yağında önceden kızarttığınız incecik kıyılmış sarımsağı ekleyip sunun.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR