Gazete Vatan Logo

Engellinin sahip olduğu konutta vergi muafiyeti var mıdır?

Engelli vatandaşlar için devletin sağladığı pek çok yardım ve muafiyet var. Sağlık giderleri ile ilgili bu yardımların yanı sıra ev ve araba alan engellilere de kimi destekler sağlanıyor? Peki engelli vatandaşlar konut sahibi olurlarsa vergiden muaf tutuluyorlar mı?

Engellinin sahip olduğu konutta vergi muafiyeti var mıdır?

Engelli vatandaşlara evde bakım hizmetinde yardımcı araç gereçlere kadar pek çok konuda destek sağlanmaktadır. Konut sahibi olmak isteyen engelliler için de bazı muafiyetler bulunmaktadır.

ENGELLİLERİN KONUTLARI İÇİN VERGİ MUAFİYETİ VAR MI?

5378 Sayılı Engelliler Kanunu'nun 22'inci maddesi buna ilişkin düzenlemeyi içerir. Madde 22.: 29.7.1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 8 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ""gazilerin,"" ibaresinden sonra gelmek üzere ""engellilerin,"" ibaresi eklenmiştir. Buna göre; 200 metrekareden küçük tek konutu olan engelliler emlak vergisinden muaftır.

ENGELLİLERİN TAŞITLARINDA KATMA DEĞER VERGİSİ VAR MIDIR?

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda, engel dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin kendi adlarına kayıt ve tescil edilmiş olan taşıtlar yanında engel dereceleri % 90 dan az olan malûl ve engellilerin adlarına kayıt ve tescilli olan ve engellilik haline uygun özel tertibatlı veya özel tertibatlı hale getirilmiş taşıtlar için, istisnai bir düzenleme bulunmamaktadır. Malül veya engelliler tarafından iktisap edilen veya ithal edilen taşıtlar genel KDV oranına tabidir.

Haberin Devamı