Gazete Vatan Logo

Engelli memurlar için ne zaman emekli olurum sorgulaması

Ne zaman emekli olurum sorusu her kişinin merak ettiği bir konudur ve insanlar artık emeklilik yaşını emekli olmadan çok önce öğrenebilirler. Bu uygulamaları nasıl kullanacağınızı haberimizden öğrenebilirsiniz.

Engelli memurlar için ne zaman emekli olurum sorgulaması

İnsan hayatının temeli olarak hayatımızın çoğunu çalışarak kazanmaktayız. Bir iş sahibi olmak için eğitim görürüz, eğitimimizi tamamlayıp iş hayatına atılırız. İş hayatında da tecrübe edinir, yapabiliyorsak gelişme gösteririz. Çalışma hayatımız boyunca sürekli olarak düşündüğümüz en önemli şey ise ne zaman emekli olacağımızdır. Çalışma hayatının emekli olunca tamamen bittiğini düşünmekteyiz. Emekli olmak deyince aklımıza ilk olarak genellikle; yaşlandığımız zaman ve etrafımızda torunlarımızın veya çocuklarımızın koşuşturması ya da seyahate çıkmak gibi birçok güzel etkinlik gelmektedir. Ancak emekli olmak için de yerine getirilmesi gereken bir takım şartlar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi belirlenen gün kadar bir iş yerinde sigortalı olarak çalışmış olmaktır. Diğer önemli olan şart ise çalışma süresince sigortaya belirli bir miktarda prim ücreti ödemektir. Bu primler ileride alacağımız emeklilik maaşının büyük bir kısmını veya tam olarak kendisini oluşturmaktadır.

NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM İÇİN TIKLAYINIZ!

Haberin Devamı

EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Emekli maaşları günümüzde bankalardan her ayın belirli bir günün çekilmek üzere emekli olan vatandaşlara verilmektedir. Bankalarda sıra oluşmasını önlemek amacı ile vatandaşlara emekli maaşını almak istediği bankayı seçme imkanı sunulmuştur.

08.09.1999 ve 30.04.2008 tarihleri arasında sigortalı olanların emeklilik hesabı şu şekildedir:

Sigortası bu tarihler arasında başlamış olan erkek ve kadın SSK’lıların emeklilik koşulları;

-Erkekler için; 7000 günü tamamlayıp 60 yaşında, veya 4500 günü tamamladıktan sonra 25 yıllık sigortalı çalışma süresini tamamlayıp 60 yaşında emekli olabilirler.

-Kadınlar için; 7000 günü tamamlayıp 58 yaşında, veya 4500 günü tamamladıktan sonra 25 yıllık sigortalı çalışması süresini tamamlayıp yaş gereğince emekli olabilirler.

30.04.2008’den tarihlerinden sonra sigortalı olanların emeklilik hesabı şu şekildedir:

Bu tarihten sonra emekli olacak vatandaşlar içn şartlar biraz daha ağır bir hale gelmiştir.

Haberin Devamı

-Erkekler için; 7200 günü tamamlayıp 60 yaşında ya da 5400 günü doldurarak 63 yaşında yaş gereğince emekli olabilirler.

-Kadınlar için; 7200 gün doldurarak 60 yaşında ya da 5400 günü doldurarak 63 yaşında yaş haddinden emekli olabilirler.

Günümüzün teknolojisi sayesinde artık birçok işlemimizi internet üzerinden yapabilmekteyiz. İnternet üzerinden yapılabilen birçok ödeme, sorgulama işlemlerinin yanında devlet işlemlerini de yapabilmemiz mümkündür. Bunların başında en çok merak edilen ne zaman emekli olurum sorusudur. Bu soruyu internet üzerinden cevaplayabilmeniz için aşağıda yazımızın devamında sizlere detaylı olarak anlatmış bulunmaktayız.

Ne zaman emekli olabileceğinizi öğrenmek artık internet üzerinden yapılabildiği için oldukça kolay bir hale gelmiştir. İnternet üzerinden işlem yapabildiğiniz iki resmi site bulunmaktadır. Bunlardan biri SGK’nın yani Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet sitesidir. Diğer resmi site de E-Devlet sistemi üzerinden yapılan sorgulama işlemidir.

Haberin Devamı

SSK kurumuna kayıtlı olan vatandaşlarımız SGK resmi sitesinin SSK ile ilgili olan SSK ne zaman emekli olurum uygulama sekmesini açarak kimlik bilgilerini kullanarak giriş yapmalıdırlar. Bu giriş sonucunda açılacak ekran üzerinden SSK kurumuna bağlı olan vatandaşlarımız için ne zaman emekli olacaklarını öğrenebilirler.

Bağ Kur kurumuna kayıtlı olan vatandaşlarımız da SGK resmi internet sistesinin Bağ Kur ne zaman emekli olurum uygulaması sekmesini açarak bu sayfa üzerinden giriş yapmalıdırlar. Girişi SSK ne zaman emekli olurum uygulamasında olduğu gibi kimlik bilgileri ile yapmanız gerekmektedir.

Emekli Sandığı kurumuna kayıtlı olan vatandaşlarımız ise Bağ Kur kurumuna kayıtlı olan vatandaşlarımızın yaptığı ne zaman emekli olurum uygulaması üzerinden giriş yapmalıdırlar. Aynı şekilde kimlik bilgileri ile girişi yaparak açılacak ekran üzerinde ne zaman emekli olabileceğine ait bilgileri görebilirler.

E-Devlet sistemi üzerinden yapacağınız sorgulama işlemleri için bir E-Devlet şifrenizin olması gerekmektedir. Eğer bir E-Devlet şifrenizin yoksa bu sorgulama işlemini E-Devlet sistesi üzerinden yapabilmeniz mümkün değildir. E-Devlet şifrenizi PTT şubesinden şifre alma başvurusunda bulunduğunuzda şifrenizi teslim alabilirsiniz. Şifre almak için sadece kimlik bilgilerinize ve 2 TL işlem ücretine ihtiyacınız olacaktır. Sonrasında size özel E-Devlet şifrenizi kapalı bir zarf içerisinde teslim alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Şifrenizi aldıktan sonra kayıtlı olduğunuz kurumu SSK, Bağkur ya da Emekli Sandığı kurumlarından size uygun olanın sekmesine giderek T.C. kimlik numaranız ve E-Devlet şifrenizi yazarak işleminizi tamamlayabilir ve bağlı olduğunuz kurumdan ne zaman emekli olabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Anlatacağımız başka bir konu da erken emeklilik konusudur. Erken emekli olma yasa tasarısında yaş engeline takılan vatandaşlarımızı sevindirici bir haberimiz var. Bu engel ortadan kaldırıldı. Artık sadece yukarıda belirtmiş olduğumuz şartlar kullanılmaktadır.