Gazete Vatan Logo

Engelli maaşı 2020 ocak ayında ne kadar olacak? | 2020 engelli maaşına zam var mı?

Engelli maaşı 2020 ocak ayında ne kadar olacak? 2020 engelli maaşına zam var mı? sorularında 2020 yılına girilmesiyle birlikte artış oldu. Milyonlarca engelli vatandaş 2020 yılında engelli maaşına gelecek zammı bekliyor. Asgari ücret zammının belli olmasının ardından, vatandaşlar maaşlarına yapılacak maaş oranlarını araştırıyor. İşte 2020 engelli maaşları hakkında merak edilenler…

Engelli maaşı 2020 ocak ayında ne kadar olacak? | 2020 engelli maaşına zam var mı?

Engelli maaşı 2020 ocak ayında ne kadar olacak? 2020 engelli maaşına zam var mı? soruları internet üzerinden en çok arama yapılan soruların başında geliyor. Engelli vatandaşlar yeni zamlı maaşlarını merak ediyor. Peki engelli maaşlarına zam yapılacak mı? Engelli maaşlarına zam oranı belli mi?

ENGELLİ MAAŞI 2020 OCAK AYINDA NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret zammı geçtiğimiz günlerde belli olmuş ve asgari ücretliye yüzde 15.3 oranında zam yapılmıştı. Memur ve memur emeklilerine yapılacak zam oranı da yolda. Maaşlara yapılan zam oranları gündemi meşgul ederken, engelli vatandaşlar da 2020 yılında kendi maaşlarına yapılacak zam oranını merak araştırıyor. Peki engelli maaşı 2020 ocak ayında ne kadar olacak, belli mi?

Engellilik oranı yüzde 40-69 oranında olan engelli vatandaşların maaşları 509 liradan 536 liraya, yüzde 70 ve üzeri engellilik oranı olan vatandaşların maaşları ise 763 liradan 804 liraya çıkacak.

EVİ OLAN ENGELLİ MAAŞI ALABİLİR Mİ?

Engelli maaşı için kişinin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına başvuru yapması gerekir. Engelli maaşı, evde yaşayan tüm bireylerin gelir, servet ve harcamaları ile nafaka yükümlülükleri dikkate alınarak hesaplanır. Başvurudan yaklaşık 1 ay sonra sonuçlanan engelli maaşı için hane en az yılda bir kez ziyaret edilip, incelenir.

Haberin Devamı

Engelli bireyin oturduğu evin kendi evi olması, engelli maaşı alabilmesi önünde bir ise engel değildir.

Eğer engelli bireyin kira geliri varsa, engelli maaşı için evin belirlenen rayiç bedelinin 240’da biri ve kira gelirinin toplamı hane gelirine eklenir. Evi olmasına rağmen kira geliri olmayan konutun da rayiç bedelinin 120’de biri engelli maaşı başvurusunda dikkate alınır.

Engelli maaşına başvuruda bulunmak isteyen kişinin dükkânı varsa, muhtaçlık geliri hesaplanırken dükkânın rayiç bedelinin 240’da biri ve kira geliri de dikkate alınır.

Dükkân için herhangi bir kira geliri beyan edilmemiş ise dükkânın rayiç bedelinin 120'de biri dikkate alınır.