Gazete Vatan Logo

Engelli işçi çalıştırmayan iş yerleri 221 milyon lira ceza ödedi

Engelli işçi çalıştırmayan iş yerleri 221 milyon lira ceza ödedi

Engelli işçi çalıştırmayan iş yerleri toplam 221 milyon 320 bin lira ceza ödedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ'ın yazılı soru önergesini yanıtladı.

İŞKUR verilerine göre, 2015 yılı ekim ayı itibariyle kamuda 10 bin 641 engelli işçi çalıştığını, bunların 2 bin 535'inin kontenjan fazlası olarak çalıştırıldığını belirten Soylu, özel sektörde ise 85 bin 886 engelli işçi çalıştığına değindi.

Soylu, engelli işçi açığı bulunan özel sektör işverenleri ile kamu kurum ve kuruluşlarından alınan engelli iş gücü taleplerinin İŞKUR'un internet sayfasında yayınlandığını ve açık kontenjanların kapatılmaya çalışıldığını belirtti.

Yapılan çalışmalara rağmen, engelli işçi çalıştırma yükümlülüğüne uymayan kamu ve özel sektör iş verenine, çalıştırmadığı her engelli işçi ve her ay için 2 bin 211 lira idari ceza uygulandığını ifade eden Soylu, 2015 yılı ekim ayı sonu itibariyle, engelli işçi açığından dolayı özel sektör işverenlerinden 221 milyon 320 bin lira idari cezanın tahsil edildiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Soylu, 2015 yılında kamuda 9 bin 170'i kadın olmak üzere toplam 40 bin 656 engelli memur istihdam edildiğine işaret ederek, ÖSYM Başkanlığınca açıklanan 2016 yılı sınav takvimine göre EKPSS'nin 24 Nisan'da gerçekleştirilmesi, 18 Mayıs'ta da açıklanmasının planlandığını bildirdi.

Kamu kurum ve kuruluşlarında engellilere tahsil edilmesi gereken 63 bin 207 kadrodan 40 bin 656'sının dolu olduğuna işaret eden vurgulayan Soylu, şunları kaydetti:

"Her bir kamu kurumu belirli hizmet alanına yönelik olarak faaliyet gösterdiğinden, ihdas edilen kadrolar da o hizmet alanına yönelik olmaktadır. Örneğin Milli Eğitim Bakanlığının yaklaşık bir milyon kadrosunun yaklaşık 950 bini öğretmen kadro unvanından oluşmaktadır. Bakanlık bir milyonu bulan memur kadrosunun yüzde 3'ünü engelli memur için ayırmak zorundadır. Bakanlık kadrolarının tamamına yakınının öğretmen unvanından olması ve engelli aday kontenjanına bu oranda başvurunun olmaması, kanun hükmünün fiilen uygulanmasını imkansız kılmaktadır. Benzer durum Sağlık Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı gibi kamu kurumlarında da yaşanmaktadır."

Haberin Devamı