Gazete Vatan Logo

Engel tanımayan 2 Türk!

Görme engelli Hasan Özdemir ile Duygu Kayaman, azimle karanlıkta koşmaya devam ettiler. Sonunda başardılar. Şimdi ikisi de dijital dünyanın mabedi Microsoft’ta çalışıyor

Engel tanımayan 2 Türk!

Işığı, dillerini öğrendiği bilgisayarların dünyasında bulunca satın almak için çamaşır sattığı ilk bilgisayarıyla azim koşusuna başlayan doğuştan görme engelli Hasan Özdemir, dijital dünyanın mabedi Microsoft’ta ipi göğüsledi. Artık Özdemir, Microsoft Türkiye Ofisi’nde çalışıp dev şirketin Redmond’daki genel merkezine raporlar sunan bir yazılımcı. Özdemir şunları söyledi: “Okulda kitap okurken sıkıntılar yaşadım. Arkadaşlardan sürekli yardım alırken ilkokul öğretmenim dedi ki: ‘Hasan, bilgisayar denen bir şey var. İngilizcesini yazıyorsun Türkçesini, Türkçesini yazıyorsun İngilizcesini söylüyor.’ Çok heyecanlandım. Bilgisayarı aldıktan sonra hayatım çok kolay hale geldi.” Görme engelliler için büyük önemi olan kabartmalı çıktı veren yazıcılar üzerinde çalışmalar yaptığını belirten Özdemir, “Normal yazıyı kabartma yazıya çeviren yazıcılar var. O yazıcıların Türk kabartma yazı notasyonuna göre basım yapmasını sağlayan programı yazdım. Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde ve İzmir’de kullanılıyor” dedi.



Hayallerini sınırlamadı

Kurumda bir başka görme engelli daha çalışıyor. Microsoft Türkiye Dynamics İç Satış Uzmanı olarak çalışan Duygu Kayaman, hayallerine sınır tanımayıp eğitimine devam ettiğini, çalışmayı hiçbir zaman bırakmadığını söylüyor. Psikoloji lisans eğitiminin ardından Microsoft’un kendisine iş teklifinde bulunduğunu aktaran Kayaman, engelli olmakla “engel tanımamak” arasındaki çizgiyi şöyle anlatıyor: “Öncellikle hayallerin önündeki engelleri kaldırmak çok önemli. Bir şeyi hayal ettiğinizde pes etmemeniz gerekiyor. Birçok ön yargılı insan ‘sen başaramazsın, yapamazsın, sadece belli alanlarda çalışabilirsin’ diye yönlendirmeye çalışıyor. Halbuki engellilerin her alanda kendine göre çalışacak bölümleri var. Bu yüzden de o hayalin önündeki engelleri kaldırarak başarmayı hedefleyerek ilerlemesi gerekiyor. İnsanın kendini, neler yapabileceğini anlatması gerekiyor, yeri geldiğinde bilgisayar kullanabildiğini, bilgisayarla, ekran okuyucusuyla internette maillerini, yazıları okuyabildiğini, her şeyi yapabildiğini anlatması gerekiyor.”

Haberin Devamı