Gazete Vatan Logo

Engel olamadılar

İspanya, ‘yasa dışı’ ilan ettiği Katalonya’daki bağımsızlık referandumuna engel olmak için dün en sert adımlarını attı. İspanyol polisi, sandık merkezlerini bastı, seçmenleri gözaltına aldı, göstericilere plastik mermi ve coplarla müdahale etti. Ancak yine de Katalanlar, sabah saatlerinden itibaren sandık merkezlerine akın etti

Engel olamadılar

İspanya’nın Katalonya özerk yönetimi, haftalardır Madrid’teki merkezi yönetimle aralarında krize yol açan bağımsızlık referandumunu dün tüm müdahalelere karşın gerçekleştirdi.

İspanya yönetimi, Yüksek Mahkeme’nin, Katalan Yerel Meclisi’nin aldığı referandum kararını ‘yasa dışı’ ilan etmesinin ardından referandumun düzenlenmesine engel olmak için bir dizi adım atmıştı.

İspanyol polisi, yerel yönetim binalarına baskınlar düzenleyerek 10 milyonu aşkın oy pusulasına el koymuş, referandumla bağlantılı onlarca kişiyi de gözaltına almıştı.

Ancak Katalanlar, Madrid’in tüm müdahalelerine karşın dün bağımsızlık referandumu için sandık başına gitti.

Madrid’in bölgeye gönderdiği onbinlerce İspanyol polisi ve jandarması, sabah sandıkların açılmasıyla birlikte oy verme noktalarına müdahale etmeye başladı. Başta Barcelona olmak üzere bölgenin büyük kentlerindeki sandık merkezlerine giren polis, sandıklara ve oy pusulalarına el koydu, 92 sandık merkezine de kilit vurdu. Ardından referandumda oy kullanmak isteyen Katalanlara yönelik müdahaleler başladı.

Haberin Devamı

İşe yaramadı

İspanyol polisinin müdahalesine karşın bağımsızlık yanlısı Katalanlar, dün gün boyunca buldukları sandık merkezlerine akın etti. Yerel yönetim, öğlen saatlerinde yaptığı açıklamada baskınlara karşın sandık merkezlerinin yüzde 70’inden fazlasında oy verme işlemlerinin yapıldığını duyurdu.

Daha önce 2 bin 500 civarında sandık kullanılacağını belirten yerel yönetim, dünkü açıklamasında ise 6 bini aşkın oy merkezi açıldığını iddia etti.

İnterneti kestiler

İspanyol yetkililer, Katalanların referandumda oy kullanmalarına engel olmak için baskın düzenledikleri sandık merkezlerinin internet bağlantılarını da kesti.

Plastik mermi kullandılar

İspanyol polisi, Madrid’i protesto için sokaklara dökülen Katalanlara Barcelona’da plastik mermilerle müdahale etti. Çıkan olaylarda biri kadın üç kişinin tutuklandığı belirtildi.

Katalan polisi emre uymadı

Madrid yönetimi, dün referanduma müdahalede sadece İspanyol polisi ve jandarmasının etkin rol oynadığını, Katalan ,hükümetine bağlı olan yerel polisin ise emirlere itaat etmediğini açıkladı. İspanyol İçişleri, Katalan polisine yönelik atılacak adımları ilerleyen günlerde duyuracak.

Haberin Devamı

AB’ye şikayet edecekler

Katalan yönetimi, İspanyol polisinin uyguladığı aşırı güçle ilgili olarak Madrid’i Avrupa Birliği (AB) kurumlarına şikayet edeceklerini açıkladı. Şikayetlerini uluslararası mahkemelere de taşıyacaklarını vurgulayan Katalan Hükümeti Sözcüsü Jordi Turull ayrıca İspanya polisinin, kendi iddialarının aksine 319 oy merkezini kapattığını kaydetti.

‘Milyonlar sandığa koştu’

Katalan yönetimi, sandıkların kapanmasının ardından yaptığı ilk açıklamada, yaklaşık 3 milyon seçmenin referandumda oy kullandığını öngördüklerini açıkladı. Katalonya’da 5.3 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor. Katalan yetkililer, öngörülen katılım oranıyla, referandumun ‘geçerli’ sayılabilmesi için gereken yüzde 50’lik katılımı kolaylıkla yakaladıklarını vurguladı.

Rajoy eleştirdi

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, referandumun bitmesinden sonra yaptığı konuşmada, “Bugün Katalonya’da bağımsızlık için referandum düzenlenmedi. Katalan liderler yaptıkları şeyin yasadışı olduğunu biliyorlardı, buna rağmen devam ettiler” dedi. Milyonlarca Katalanın seçime gitmediğini vurgulayan Rajoy, İspanyol polisine ‘çabalarından’ ötürü teşekkür etti. Avrupa Birliği ve uluslararası toplumun arkalarında olduğunu vurgulayan İspanyol lider, yaşananlara karşın Katalanlarla diyaloğa açık olduğunun da altını çizdi.

Haberin Devamı

‘Pusulanızı evden getirin’

Katalan Hükümeti Sözcüsü Jordi Turull seçmenlere yönelik yaptığı açıklamada, “Kayıtlı olduğunuz oy merkezi kapatılmışsa açık gördüğünüz herhangi bir merkezde oy verebilirsiniz” dedi. Turull, seçmenlerin evlerinde bilgisayardan çıktı olarak aldıkları oy pusulalarını kullanabileceklerini vurgularken, ou pusulasının kapalı zarfta olmasına da gerek duyulmadığını ifade etti.

Yüzlerce yaralı var

Katalan yönetimi, İspanyol polisinin dünkü sert müdahalesinde en az 761 kişinin yaralandığını duyurdu. İspanya İçişleri ise, çıkan olaylarda 11 polis memurunun yaralandığını açıkladı. İspanyol hükümetinin Katalonya Valisi Enric Millo, ‘yasa dışı olan referandumu engellemek için seçim merkezlerine, sandıklara ve oy pusulalarına müdahale ettiklerini belirtirken, “İstemediğimiz şeyleri yapmak durumunda kaldık” diye konuştu. Madrid ise, yaşananlardan Katalan yönetimini sorumlu tuttu. Hükümet, Katalan yetkililerin referandum konusundaki ısrarları nedeniyle ‘sorumsuzca davrandıklarını’ öne sürdü.

Haberin Devamı

Baltalarla girdiler

İspanyol polisi, dün sabah oy verme işleminin başlamasının ardından, Katalonya yerel yönetim lideri Carles Puigdemont’un ou kullanacağı Girona kentinin Sant Julia de Ramis ilçesindeki belediye spor salonuna baskın düzenledi. Polis memurları, zincirle bağlanan ön kapının camlarını baltalarla kırdıktan sonra içeriye girerek sandıklara el koydu.

Puigdemont, müdahaleden kısa süre sonra yakınlardaki başka bir sandık merkezinde oyunu kullandı, daha sonraysa polisin bastığı spor salonundaki oy verme merkezini ziyaret etti.

‘Utanç sınırını aştılar’

Katalonya Başkanı Puigdemont, İspanyol polisinin sert müdahalelerinin ardından yaptığı açıklamada, “İspanyol devleti, hep sürecek, utanç sınırını aşan bir imaj sergiledi. Oy vermeye gelen barışçıl Katalanlara copla, plastik mermiyle, şiddetle karşılık verdi” dedi.

Bağımsızlık referandumunun geçerliliğini koruduğunu söyleyen Puigdemont, “İspanyol devleti şimdiye kadar kaybettiklerinden çok daha fazlasını bugün kaybetti. Katalonya da kazandıklarından çok daha fazlasını bugün kazandı” diye konuştu.

Seyircisiz oynadılar

Katalonya’daki bağımsızlık referandumu La Liga’yı da etkiledi. Kanarya Adaları temsilcisi Las Palmas, referanduma tepki olarak, oyuncularının Barcelona maçına üzerinde İspanya bayrağı bulunan formalarla çıkacağını duyurdu. Las Palmas’ın kararına tepki gösteren Barcelona takımı maçın ertelenmesi talebinde bulunsa da İspanya Futbol Federasyonu bu talebi reddetti ve maç seyircisiz oynandı. Maçı Barcelona 3-0 aldı.

Pique’nin oyu bağımsızlıktan yana

Katalonya’nın bağımsızlığına tam destek veren Barcelona takımının defans oyuncusu Gerard Pique, dün bağımsızlık referandumunda oy atarken çekilen fotoğrafını sosyal medya üzerinden takipçileriyle paylaştı.