Gazete Vatan Logo

Enflasyonun yokluğu onlara, varlığı bize dert

Petrol ve emtia fiyatlarındaki sert düşüş enflasyona iyi gelecek, kurdaki artış ise enflasyona geçişgenlik yapmayacaktı. Dünyada emtia fiyatlarındaki düşüş de petrol de enflasyonun ilacı olamadı. Merkez Bankası dün ekonomistlere yaptığı sunumda ‘Eylül’de enflasyon artacak’ dedi

Enflasyonun yokluğu onlara, varlığı bize dert

Amerikan Merkez Bankası (Fed), enflasyon yüzde 2 hedefine bir türlü çıkamadığı için aylardır beklenen faiz artışını yapamıyor. Tüm dünya başta gıda olmak üzere emtifa fiyatlarındaki düşüş ve buna eklenen petroldeki gerilemenin etkisi ile enflasyonsuz bir ortam yaşarken, Türkiye sanki başka bir gezegendeymiş gibi bu canavarı bir türlü dizginleyemiyor. Tüm bu hammadde düşüşlerine ve tüketici güvenindeki kaybın yarattığı talepteki yavaşlamaya rağmen... Merkez Bankası dün ekonomistlere gerçekleştirdiği sunumda döviz kuru ve gıda fiyatlarına bağlı olarak Eylül’de enflasyonun yükselmesini beklediğini açıkladı. Merkez Bankası sunumda şu mesajları verdi:

- Yılın ilk yarısında iç talep büyümeye ılımlı katkı verirken dış talep zayıf seyretmiştir.

- Yılın ikinci yarısında Avrupa Birliği ekonomilerindeki talep artışının desteğiyle net ihracatın büyümeye katkısının yükselmesi beklenmekte.

- Cari işlemler dengesindeki iyileşmenin Ağustos verisi ile birlikte tekrar gözlenmeye başlayacağı ve yıl boyunca devam edeceği öngörülmekte.

Haberin Devamı

- Eylül ayında döviz kurunun gecikmeli etkileri ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklığa bağlı olarak enflasyonun yükselmesi beklenmekte.

- TCMB, döviz kurunun etkileri ve enflasyon beklentilerindeki artıştan kaynaklanan riskleri sınırlamak için likidite politikasındaki sıkı duruşunu korumakta.

- Tüketici güven endeksleri yılın ikinci yarısında özel tüketim talebinde bir miktar yavaşlama olacağına işaret etmekte.

- Yılın ikinci yarısında ihracattaki toparlanmanın iktisadi faaliyetteki yavaşlamayı sınırlayacağı tahmin edilmekte.

- İstihdam yılın ilk yarısında istikrarlı bir şekilde artmaya devam etmiştir; ikinci yarıda bir miktar yavaşlama beklenmekte.

- Son dönemde jeopolitik gelişmeler ihracat artışını sınırlamıştır.

- Petrol fiyatlarındaki düşüşün cari denge üzerindeki olumlu etkisi önümüzdeki aylarda daha belirgin hale gelebilecek.

- Enerji fiyatlarındaki gelişmeler enflasyonu olumlu etkilerken döviz kuru hareketleri çekirdek enflasyondaki düşüşü geciktirmekte.

Haberin Devamı

- İthalat fiyatlarındaki düşüş döviz kurundan enflasyona geçiş etkisini kısmen telafi etmekte.

- Son dönemde dış ve iç piyasalardaki oynaklığa bağlı olarak enflasyon beklentilerinde bir miktar yükseliş gözlenmekte.

- TCMB nezdindeki döviz ve efektif piyasalarında işlem yapma limitleri artırılarak bankaların döviz likiditesine erişimi desteklenmiştir.

Lagarde: Büyüyememe riski var

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, zayıf küresel büyümenin kalkınma hedeflerini zorlaştırdığını belirterek, “Umarım, Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Zirvesi’ne katılan liderler, gelecek 15 yılda sürdürülebilir kalkınma sağlanmasına yönelik bir program benimserler” dedi. Brookings Enstitüsü’nde konuşan Lagarde, küresel ekonomiyi tehdit eden aşağı yönlü risklerin arttığını ve zayıf büyümenin kalkınma hedeflerini zorlaştırdığını ifade etti. Lagarde, BM tarafından ortaya konan “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri”nin açlık ve sefaletin kökünü kurutmayı, eşitsizlikleri azaltmayı ve iklim değişikliğiyle acilen mücadele edilmesini amaçladığını belirtirken, “Bu, dünya yüzde 5.5 ya da yüzde 6 civarında büyümeye doğru yol alsaydı çok daha kolay olurdu” değerlendirmesini yaptı. IMF’nin temmuz ayında güncellediği Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda bu yıla ilişkin küresel büyüme beklentisini yüzde 3.5’ten yüzde 3.3’e çekmişti.

Haberin Devamı

Bununla birlikte gerileyen emtia fiyatları, yavaşlayan Çin ekonomisi ve eksen değiştiren para politikalarının küresel büyümeye yönelik riskleri artırdığına dikkati çeken Lagarde, “Küresel büyümeye yönelik aşağı yönlü riskler arttı ve zayıf ekonomik görünüm dünya kalkınma hedeflerine ulaşılmasını geçmiştekinden daha zor kılacak” ifadesini kullandı.