Gazete Vatan Logo

Enflasyona neşter

Gıda enflasyonunu düşürmek için sebze-meyveler soğutuculu kamyonlarla taşınacak lojistikte fire oranı yüzde 50 azaltılacak. Toptancı halleri modern hale getirilecek. Başbakan Yardımcısı Şimşek, alınan kararların Ekim ayında hayata geçeceğini söyledi

Enflasyona neşter

Hükümet enflasyonu kalıcı olarak düşürmek için neşter vurmaya hazırlanıyor. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, gıda enflasyonunu düşürmek amacıyla yapısal sorunlara yönelik çok önemli kararlar aldıklarını belirterek, “Ülkemizde 80 milyonu ilgilendiren gıda enflasyonunu düşürmek için aldığımız bu kararlar, Ekim ayı gibi hayata geçmiş olacak” açıklamasını yaptı.

Şimşek, belli takvim aralığında geniş katılımla toplanan Gıda Komitesi’nin son derece etkin ve verimli çalıştığını ifade ederek, “Gıda arzını artıracak yapısal tedbirleri uygulamaya koyacağız” diye konuştu.

Şimşek, toplantılarda temel gündem maddesinin yaş meyve-sebze tedarik zincirindeki yüksek fire oranlarını düşürmeye ve lojistik süreçlerin genel kalitesini artırmaya yönelik tedbirler olduğunu belirtti.

Gerekirse teşvik veririz

Şimşek, “Ülkemizde yaş meyve-sebzede yüzde 25-30’lara varan fire oranları iç piyasada yıllık 100 milyar liraya ulaşan perakende ticaret hacmi düşünüldüğünde çok büyük maddi kayba işaret ediyor. Fire oranları özellikle mevsim şartlarının ağırlaştığı dönemlerde yüzde 50’lere ulaşabiliyor” dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı, şöyle devam etti:

“Son Gıda Komitesi toplantısında nihai değerlendirme yapılarak karar alındı. Yaş meyve-sebze ürünleri hasat sonrasında uluslararası standartlara uygun tek ve çok kullanımlık ambalajlar kullanılarak paketlenecek. Ürünler satış noktalarına soğutuculu dorselerde taşınacak. Perakende satış noktalarında da soğutuculu reyonlarda sergilenecek. Bu uygulamalar zorunlu olacak. Söz konusu standartlar kısa süre içerisinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Geçiş sürecinin yönetilmesine ilişkin yol haritasını da belirledik. Gerekli görülen durumlarda intibakı kolaylaştırıcı teşvik ve destekler de gündeme gelebilecek.”

20 milyar lira çöpe gitmez

Yaş meyve-sebze tedarik zincirine yönelik kararların sektöre ilişkin çok önemli ve radikal bir yapısal dönüşüm hamlesi niteliği taşıdığını vurgulayan Mehmet Şimşek, fire oranlarının azaltılması ile yaratılacak sadece 1 yıllık ilave ekonomik değerin bile çok büyük kazanımlara karşılık geldiğini söyledi. Şimşek, “Mevcut fire oranlarını yarı yarıya bile azaltabilirsek bunun ekonomimize katkısı yılda 15-20 milyar lira civarında olacak” dedi.

Haberin Devamı

Modern toptancı halleri geliyor

Paketleme, nakliye ve perakende satış süreçlerindeki lojistik iyileştirmelerin etkili olabilmesi için toptancı hallerinde de modernizasyon yapılması gerektiğine dikkati çeken Mehmet Şimşek, şunları kaydetti: “Mevcut durumda toptancı hallerinin fiziksel altyapıları söz konusu lojistik standartların uygulanmasını zorlaştıracak nitelikte. Bu gözlemden hareketle Gıda Komitesi ülke çapındaki toptancı hallerinin dünya standartlarında modernize edilmesine ilişkin önemli bir atılım yapmaya hazırlanıyor. Kurban Bayramı’ndan sonra gerçekleştirilecek ilk Gıda Komitesi toplantısında kararlar alınacak.”

Et fiyatları düşecek

MEHMET Şimşek, diğer önemli gündem maddelerinin et fiyatları olduğunu belirterek, “Et maliyetlerinin yaklaşık yüzde 60’ı yemden oluşuyor. Yemde gümrük vergilerinde düzenleme yapılacak” diye hatırlattı.

Haberin Devamı