Gazete Vatan Logo

Enflasyona 0.9 puan zam

Merkez Bankası ilk Enflasyon Raporu’nda tahminini 0.9 puan artırarak yüzde 7.9’a yükseltti. Başkan Çetinkaya, enflasyon düşene kadar sıkı para politikasına devam edeceklerini söyledi

Enflasyona 0.9 puan zam

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ilk Enflasyon Raporu’nda tahminini artırdı. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, enflasyon tahminini bu yıl için 0.9 puan artışla yüzde 7.9’a yükseltildiğini açıkladı.

Çetinkaya, 2018’in ilk Enflasyon Raporu sunumunda, “TCMB enflasyonda belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar sıkı duruşunu koruyacak. Merkez Bankası, 2018’de para politikasının etkinliğinin artırılmasına ve enflasyondaki düşüş sürecinin hızlanmasına odaklanacak” dedi.

Çetinkaya, para politikası araçlarını bu doğrultuda kararlı bir biçimde kullanmaya devam edeceklerini belirtti. TCMB Başkanı, enflasyon tahminlerini şöyle aktardı: “Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2018 yılı sonunda yüzde 6.5 ile yüzde 9.3 aralığında, 2019 yılı sonunda yüzde 4.7 ile yüzde 8.3 aralığında gerçekleşeceği tahmin ediliyor. 2018 sonu enflasyon tahmini, 0.9 puan yukarı çekildi. TL cinsinden ithalat fiyatları varsayımına dair yapılan yukarı yönlü güncellemenin 2018 yıl sonu enflasyon tahminini 0.7 puan yukarı çekeceği değerlendirildi.”

Haberin Devamı

TCMB ham petrol fiyatları varsayımını 2018 yılı için 56 dolardan 66 dolara yükseltirken, gıda fiyatlarına ilişkin öngörüsünü Gıda Komitesi kapsamındaki tedbirler de dikkate alınacak şekilde 2018 ve 2019 yıl sonu için yüzde 7 olarak korudu.

‘Tahmini iyimser bulduk’

TCMB’nin raporunu değerlendiren İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, “Yıl sonu enflasyon tahmininde görece iyimser bir yukarı yönlü güncelleme gördük. Bu bağlamda yılın kalanındaki toplantılarda yukarı yönlü güncellemeler devam edebilir” diye konuştu.

Reeskontta erteleme yok

Murat Çetinkaya, ‘Döviz Kazandırıcı Reeskont Kredileri’ için tanınan imkanın uzatılmayacağını açıkladı. Çetinkaya, reeskont kredilerinin TL olarak geri ödenme imkanı ile ilgili bir soru üzerine, “1 Şubat itibariyle bitiyor, bugün itibariyle uzatılmasına yönelik bir kararımız yok” dedi. TCMB, 2017 yılı Kasım ayında 1 Şubat 2018 (dahil) tarihine kadar vadesi dolacak olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin, kredinin vadesinde ödenmesi halinde, dolar için 3.7000, Euro için 4.3000, İngiliz Sterlini için 4.8000 kuru kullanılarak TL olarak yapılabilmesine olanak tanınması ve kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun sabitleme kurundan yüksek olması durumunda kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun esas alınmasına karar vermişti.

Haberin Devamı