Gazete Vatan Logo

Enflasyona 0.5’lik zam

Yılın son enflasyon raporunda fiyat artışı tahminini bu yıl için yüzde 7.5 seviyesinde koruyan Merkez Bankası, 2017 için tahminini ise yüzde 6’dan yüzde 6.5’e yükseltti.

Enflasyona 0.5’lik zam

Merkez Bankası bu yılın son enflasyon raporunu açıkladı. Rapora göre Merkez Bankası 2016 sonu için gıda enflasyonu tahmini yüzde 8’den yüzde 6’ya indirdi. 2017 sonu için ise tahmin yüzde 8’den 7’ye düştü. Enflasyon tahminini bu yıl için yüzde 7.5 seviyesinde koruyan Merkez Bankası, 2017 için tahminini ise yüzde 6’dan yüzde 6.5’e yükseltti.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya 2017 tahminini ithalat fiyatının yukarı yönlü etkisi sebebiyle yükselttiklerini söyledi. Çetinkaya, petrol fiyatlarındaki yükseliş ve döviz kurundaki oynaklığın da tahmin yaparken göz önünde bulundurulduğunu vurguladı. “2017 için riskler birbirini dengeliyor” diyen Merkez Bankası başkanı, yüzde 6.5 hedefin gerçekleştirilebilir olduğunu belirtti.

“Sadeleşmeden hedeflediğimiz kazanımları büyük ölçüde elde ettik” diyen Çetinkaya, 7 aylık üst bant indirimleri ve Ekim’de bu indirimlere ara verilmesiyle devam eden süreci, “Tek faizden fonlama yapma noktasına oldukça yakınız, sadeleşme büyük ölçüde tamamlanmıştır” sözleri ile yorumladı.

Haberin Devamı

Rezerv kaygımız yok

Merkez Bankası Başkanı, faiz konusunda atılacak adımların yönü ve zamanının verilere bağlı olacağınıı tekrar vurguladı. Döviz rezervlerini kuvvetlendirme politikasında değişiklik beklenmemesi gerektiğinin altını çizen Çetinkaya, “Döviz rezervleriyle ilgili herhangi bir kaygımız yok; her ay reeskonttan 1.5-2 milyar dolar katkı geliyor” dedi.

Büyüme ılımlı olacak

Çetinkaya’nın mesajları şöyle:

-Sadeleşmeden hedeflediğimiz kazanımları büyük ölçüde elde ettik

-Enflasyonun ana eğilimindeki iyileşme üçüncü çeyrekte de sürdü

-Gıda enflasyonu 3’üncü çeyrekte belirgin şekilde geriledi. Turizmde gerilemenin, kırmızı et tedbirlerinin ve Rusya’nın etkileri hissedildi

-2016’da büyümenin ılımlı olmasını bekliyoruz

-Kısa vadede cari açıkta bir miktar artış tahmin ediyoruz

-Ham petrol fiyatları varsayımımızı 2017 için 54 dolara yükselttik.

-Kurdaki gelişmeler enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye başlarsa tepki veririz.