Gazete Vatan Logo

Enflasyon yeniden çift haneye ‘kur’ yaptı

Enflasyon yeniden çift haneye ‘kur’ yaptı

Şubat ayında yıllık enflasyon döviz kurlarındaki artışın da etkisiyle yüzde 8’e dayandı. Şubat’ta aylık enflasyon yüzde 0.43’e yükseldi. Enflasyonda çift hane endişesi başladı.

Şubat’ta enflasyon aylık yüzde 0.43 yükseldi. Yıllık enflasyon ise yüzde 7.89 ile 6 ayın zirvesine ulaştı. Enflasyon böylelikle Eylül 2013’te gördüğü yüzde 7.88’lik seviyeden bu yana en yüksek düzeye ulaşmış oldu. TÜİK’in açıkladığı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), Şubat ayında beklentilere paralel artarken, yükselişte ulaştırma fiyatları grubundaki artış etkili oldu. Sanayi sektöründeki üreticilerin yurt içine sattıkları ürünlerin fiyat değişimini yansıtan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise Şubat’ta yüzde 1.38 arttı. Ocak ayında yüzde 6.97’den yüzde 10.72’ye sert artış kaydeden yıllık yurtiçi ÜFE Şubat’ta ise yüzde 12.40’a yükseldi.

Üreticideki artış hızlı

Akbank Ekonomik Araştırmalar notunda, kur geçişkenliğinin belirgin olduğu bir kalem olan çekirdek enflasyonda yüksek seyrin devam ettiği ve gelinen seviyenin Haziran 2007’den bu yana en yüksek artışa işaret ettiği belirtildi. Raporda, “Gıda fiyatlarının olumlu seyrine rağmen, zayıf TL’nin enflasyon üzerinde baskı yaratmaya devam ettiği görülüyor. Çekirdek enflasyon son 6.5 yılın ve ÜFE son iki yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. Her ne kadar ‘zayıf iç talebin, üreticilerin maliyetlerini tüketici fiyatlarına yansıtmasını sınırlayacağı’ tezi geçerliliğini korusa da bunun ne ölçüde ve ne kadar süreyle geçerli olacağı, TL zayıf kalmayı sürdürdükçe sorgulanacak” denildi.

Bozulma başladı

İntegral Menkul Değerler Analisti Beste Naz Süllü, “ÜFE rakamlarında oluşan artışın sonraki periyotlarda muntemel etkisini göstereceği beklenirken, yapılması munhtemel zamların ÜFE ve TÜFE’yi olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti. Süllü, kur geçişkenliği ve döviz kurunda yaşanan artış beklentisiyle yaz ortasına doğru tüketici enflasyonunun da çift haneye ulaşabileceği uyarısında bulundu.



Enflasyon ateşi yangına dönüyor

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, enflasyon rakamlarındaki artışın endişe verici olduğunu söyledi. Ayaydın, “2014 yılında enflasyonun çift haneli olması artık sürpriz olmayacaktır” değerlendirmesini yaptı. Ayaydın, şu görüşleri aktardı: “AKP iktidarının vitesini boşa alıp yokuş aşağı giden otomobil ile enflasyon canavarı geri dönüş hazırlıkları yapıyor. Üretici enflasyonu sadece 2014’ün ilk iki ayı toplamında yüzde 5’e yaklaştı. Yine, geçen yıl bu dönem yıllık üretici enflasyon yüzde 1,84 iken, yüzde 2 değilken bugün enflasyon yüzde 12’yi geçti. Yıllık TÜFE yüzde 7,9’a geldi. Üretici fiyatlarındaki artışın yansımasıyla TÜFE daha da hızlı artacak. Bu şu demektir: vatandaşı daha büyük zam yağmuru bekliyor! Enflasyon ateşi evlerde, işyerlerinde, mutfaklarda yangına dönüşecek maalesef.”

Çekirdek enflasyondaki yükselme devam ediyor

TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre lokanta ve oteller (yüzde 11,72), gıda ve alkolsüz içecekler (yüzde 10,05), eğitim (yüzde 9,87), eğlence ve kültür (yüzde 7,60) artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu. Çekirdek enflasyon yerine açıklanan enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içecekler ile tütün ürünleri ve altın hariç enflasyon Şubat’ta aylık yüzde 0.70 arttı. Yıllık bazda ise yüzde 8.43 olarak gerçekleşti. Madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1.29 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 1.86 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 2.97 düşüş gerçekleşti.

Haberin Devamı