Gazete Vatan Logo

Enflasyon kura kur enflasyona

Dolardaki atak başta ulaştırma olmak üzere kura duyarlı alanlarda fiyat artışlarına neden olunca Nisan enflasyonu beklentileri aştı. Çekirdek enflasyon 14 yılın zirvesine çıktı. İlk 4 ayda baz etkisi sayesinde gerilemesi beklenen TÜFE daha da arttı. Enflasyon yüksek çıkınca bu kez dolar yeni atak yaptı, 4.24’ü gördü. Ramazan öncesi şimdi de satıcılar doları neden göstererek yeni zamları gündemlerine alacak. Bu demektir ki bir kur, bir enflasyon, sırayla vatandaşın parasını eritmeye devam edecek

Enflasyon kura kur enflasyona

Enflasyon 9 aydır çift hanede seyretmeye devam ediyor. Nisan ayı enflasyonu gıda fiyatlarındaki düşüşe rağmen beklentileri aştı. TÜİK’in verilerine göre, tüketici fiyatları Nisan’da giyim ve ulaştırma grubu öncülüğünde yüzde 1.87 arttı. Yıllık bazda TÜFE yüzde 10.85’e yükseldi. Aylık enflasyona en büyük katkı mevsimsellikten kaynaklı olarak 0.7 puanla giyimden gelirken, ulaştırmanın katkısı 0.6 puan ile dikkati çekti.

Gıda fiyatları düştü

Üretici enflasyonundaki yükseliş Nisan’da da sert şekilde devam etti. Bu durum TÜFE’yi baskılarken, önümüzdeki dönemde enflasyonda yukarı yönlü riskleri artırdı. Yİ-ÜFE Nisan’da yüzde 2.6 artış gösterdi. Yİ-ÜFE’de yıllık artış yüzde 16.37’yi buldu. Çekirdek enflasyon da yüzde 12.24’e yükseldi.

Ana harcama grupları itibarıyla aylık en yüksek artış yüzde 10.40 ile giyim ve ayakkabı grubunda olurken, ulaştırmada yüzde 3.54, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 2.32, ev eşyasında yüzde 2.11 ve eğlence ile kültürde yüzde 1.67 artış gerçekleşti. Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 0.21 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde görülürken, haberleşmede de fiyatlar yüzde 0.04 geriledi.

Haberin Devamı

Yıllık en fazla artış yüzde 16.75 ile ev eşyasında gerçekleşti. Ulaştırma yüzde 16.45, giyim ve ayakkabı ile çeşitli mal ve hizmetler yüzde 12.03’le artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları olarak öne çıktı.

Haziran’da faiz artışı gelebilir

İş Yatırım ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, “Enflasyon sürprizi sonrası kurda ve 10 yıllık tahvil faizinde tepki var. Nisan ayı enflasyon görünümü ve TL’nin seviyesi Merkez Bankası’nın 7 Haziran’daki Para Politikası Kurulu toplantısında faiz artışı görüşümüzü destekliyor. Yıl sonu enflasyon beklentimizi yüzde 11’de koruyoruz” dedi.

Tek hane en erken 2019’da

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, enflasyonun yükseliş trendine başladığını ve gelecek 6 aylık dönem boyunca bu yönde kalarak yüzde 11-12 bandında dalgalanabileceğini ifade etti.

Ancak kur ve emtia fiyatlarının baskısında azalma sağlanması durumunda, baz unsurunun da desteğiyle, Kasım’dan itibaren düşüş hareketinin mümkün göründüğünü belirten Tokalı, “Tek haneli seviyeler en erken 2019’un ilk yarısı sonuna doğru gerçekleşebilir” dedi.

Haberin Devamı

Giyim ve akaryakıt tetikledi

Nisan’da TÜFE’yi tetikleyen iki ana unsur öne çıktı. Yeni sezon nedeniyle giyim fiyatlarında yüzde 20’yi aşan artışlar görüldü. Nisan’da bir önceki aya göre en yüksek fiyat artışı yüzde 28.52 ile kadın ceketinde oldu. Kadın ceketini, yüzde 26.96 ile elbise, yüzde 24.48 ile kadın gömleği, yüzde 24.02 ile kadın tişörtü, yüzde 23.49 ile etek, yüzde 20.77 ile marul, yüzde 18.99 ile erkek ceketi, yüzde 18.70 ile yurt içi turlar, yüzde 14.30 ile erkek takım elbisesi, yüzde 13.64 ile çocuk gömleği izledi. Petrol fiyatlarının dolar bazında 2014’ten bu yana en yüksek seviyelere gelmesiyle birlikte aynı anda TL’de yaşanan değer kaybı, benzin ve motorin fiyatlarının zamlanmasına neden oldu. Sadece Nisan’da motorine 30 kuruş zam yapıldı. Yapılan zamlarla birlikte benzinin litre fiyatı 6 TL’yi geçerken motorinin litre fiyatı 5.5 TL civarına yükseldi. Bu da ulaştırma fiyatlarına dolayısıyla da enflasyona yükseliş olarak yansıdı.

Haberin Devamı