Gazete Vatan Logo

Enflasyon kritik noktada

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, yüksek enflasyonun fonlama maliyetlerinin düşmesinin önündeki tek engel olduğunu söyledi

Enflasyon kritik noktada

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, enflasyonun yüzde 15.4 ile son derece kritik bir noktaya geldiğini söyledi. Ekonomist dergisinin ‘40 Yaş Altı 40 Genç CEO 2018 Araştırması’nın ödül töreninde konuşan Bilecik, yüksek enflasyonun fonlama maliyetlerinin düşmesinin önündeki tek engel olduğuna dikkat çekti.

Bilecik, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Bu artış kontrol edilemezse Türkiye’nin uzun vadeli borçlanma maliyetlerinin düşürülmesi mümkün olamayacağı gibi, uzun vadeli yatırım ve tasarruf davranışlarında da kalıcı bozulmalara sebep olabileceğini yetkililerle her daim paylaşıyoruz. Bunlar aşılamayacak sorunlar da değil. Halihazırda özel sektörün döviz cinsinden yüklü miktarda borçlu olmasının nedeni, uzun vadeli TL fonlama imkanının olmayışıdır. Yüksek enflasyon, vadelerin uzamasının, fonlama maliyetlerinin düşmesinin önündeki neredeyse tek engel... Kur riski, yatırım yapan, elini taşın altına sokup risk alan özel sektörün üzerinde ciddi bir kırılganlık yaratmaktadır. Bunları devlet yetkilileri ile, özellikle yeni kabinedeki bakanlarla paylaşıyoruz.”

Haberin Devamı

AB ile ilişkiyi düzeltelim

Erol Bilecik, iş dünyası olarak gözlerinin bir tanesinin ekonominin üzerinde, diğerinin dış dünyada olduğunu belirtti. Bilecik, “Dış dünya ile ilişkilerimiz ekonomimizi etkiliyor. Başta AB ile olan ilişkilerimiz olmak üzere dış ilişkilerimizi ne kadar iyileştirirsek ticari faaliyetlerimizin de önü o kadar açılır. İyi haber, bunların hepsinin artık fazlasıyla farkında olan bir kabine sistemi olduğunu görüyoruz” dedi.