Gazete Vatan Logo

Enflasyon hedefinde 1 yılda 3. revizyon!

Enflasyon Eylül’de gıda ve ulaştırmada görülen zamların etkisiyle beklentilerin üzerine çıktı. TÜFE hedefini iki kez yükselten TCMB’nin yeniden revizyon yapması bekleniyor

Enflasyon hedefinde 1 yılda 3. revizyon!

Enflasyon Eylül ayında beklentilerin üzerine çıktı. TÜFE, geçen ay yüzde 0.89 oranında artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 7.95’e yükseldi. TÜİK’in verilerine göre, Yİ-ÜFE Eylül’de yüzde 1.53 artış gösterdi. Üretici fiyatlarında yıllık artış yüzde 6.92 oldu. Çekirdek enflasyon Eylül’de yüzde 8.23’e yükselerek 8 ayın en yüksek düzeyine ulaştı. Enflasyonun tahminlerden yüksek çıkmasında ulaştırma grubu ve gıda fiyatlarına yapılan zamlar etkiliydi. Ana harcama grupları itibarıyla aylık en yüksek artış yüzde 1.93 ile ulaştırma ve çeşitli mal ve hizmetlerde görüldü.

10 yılda 8’inci karavana

Analistler, baz etkisinin azalması ve kur geçişkenliğinin sürmesi nedeniyle yıllık enflasyondaki yükselişin sürmesini ve Merkez Bankası’nın enflasyon hedefi ve beklentisinin üzerinde kalmasını bekliyor. Yıl sonu TÜFE hedefi yüzde 5 olan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) yılın üçüncü enflasyon raporunda döviz kuru hareketlerinin çekirdek enflasyon eğilimlerindeki iyileştirmeyi geciktirmesi nedeniyle yıl sonu TÜFE beklentisini ikinci kez revize etti ve 0.1 puan artırarak yüzde 6.9’a çıkarttı.

Haberin Devamı

Ancak ekonomistler ve piyasa oyuncuları enflasyonun TCMB’nin son enflasyon raporunda güncellediği tahminlerin üzerinde oluşacağını öngörüyor. Bu sonuç ile TCMB yüzde 5 olan enflasyon hedefini 2015’te de gerçekleştiremeyecek ve enflasyon son 10 yılda iki kez hedefin altında kalmış olacak. Bankacılar TCMB’nin 28 Ekim’de açıklayacağı dördüncü enflasyon raporunda hedef rakamını yine yukarı yönlü yenilemesini bekliyor.

Eylül’de tek düşüş giyimde

Eylül’de endekste yer alan gruplardan gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 1.24, ev eşyası yüzde 1.16 ve eğlence ve kültür yüzde 1.16 artış gösterdi. Sadece giyim ve ayakkabı grubunda yüzde 2.76 ile düşüş yaşandı. Yıllık en fazla artış yüzde 13.99 ile lokanta ve oteller grubunda gerçekleşti. Onu çeşitli mal ve hizmetler (yüzde 11.23), gıda ve alkolsüz içecekler (yüzde 10.73), eğlence ve kültür (yüzde 10.38), ev eşyası (yüzde 9.42) artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları izledi. Aylık en yüksek artış yüzde 1.21 ile Şanlıurfa, Diyarbakır’da oldu. Tüketici fiyatları bazında Eylül’de en yüksek fiyat artışı yüzde 22.01 ile patlıcanda gerçekleşti. Patlıcanı yüzde 20.43 ile sivri biber, sivri biberi yüzde 15.21 ile yumurta ve yüzde 14.16 artışla marul izledi. Endekste kapsanan 426 maddeden 275’inin ortalama fiyatlarında artış yaşandı.

Haberin Devamı

Merkez’de baskı artacak

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, “Gıda ve ulaştırma gurubunun katkıları ile yıllık enflasyon Eylül’de yüzde 8 seviyesine yaklaştı. Merkez Bankası’nın bir süredir gıda ve kur geçişkenliği nedeniyle yüksek bir Eylül rakamı göreceğimizi belirtiyordu. Aylık yükselişten daha önemli olan çekirdek göstergelerde yükselişin sürmesi” dedi ve ekledi: “Kur geçişkenliğinin etkisini çekirdek göstergelerde gözlemleye devam ediyoruz. Eylül enflasyonu sonrasında enflasyon beklentilerinde bozulmanın devam edeceği kanısındayız. Dolayısıyla her ne kadar sıradaki faiz adımı Fed’e endekslense de Merkez Bankası üzerinde baskının artacağını düşünüyoruz.”

Haberin Devamı