Gazete Vatan Logo

Enflasyon 2 yıl sonra çift hanenin eşiğinde

Enflasyon 2 yıl sonra çift hanenin eşiğinde

Enflasyon, giyim ve gıda fiyatlarındaki artışla Nisan’da zıpladı. Yıllık TÜFE yüzde 9.38’le Nisan 2012’den sonra ilk kez çift haneye dayandı. Kadın gömleği zam şampiyonu oldu.

Enflasyon Nisan’da zıpladı ve son 2 yılın en yüksek seviyesine çıktı. TÜİK’in verilerine göre, TÜFE geçen ay beklentilerin üzerinde yüzde 1.34 artış gösterdi. Nisan sonu itibarıyla yıllık tüketici enflasyonu yüzde 9.38’e yükseldi. Yıllık bazda enflasyon Nisan 2012’den sonra ilk kez çift haneye yaklaştı. Beklentiler Nisan’da TÜFE’nin yüzde 0.8 çıkması yönündeydi. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) de Nisan’da yüzde 0.09 arttı. Yıllık Yİ-ÜFE yüzde 12.98 oldu.

Çekirdek enflasyon uçtu

TÜFE’de ilk 4 aydaki artış yüzde 4.96’ya çıkarak, Merkez Bankası’nın yüzde 5.0 ve hükümetin Orta Vadeli Program’daki (OVP) yüzde 5.3 olan 2014 hedefine şimdiden yaklaştı. Çekirdek enflasyon yüzde 9.7 ile 7 yılın en yükseğine ulaştı. Merkez Bankası Erdem Başçı, enflasyonun Mayıs’ta tepe noktasına çıkacağını, Haziran’dan itibaren düşeceği uyarısında bulunmuştu.



En yüksek artış giyimde

Eflasyonun tahminlerin üzerinde gelmesinde giyim fiyatları, döviz kuru ve kuraklığın gıda fiyatları üzerindeki baskısı etkiliydi.

Aylık en yüksek artış yüzde 13.1 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. Nisan ayında endekste yer alan gruplardan ev eşyasında yüzde 1.57, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1.42, eğitimde yüzde 0.97, sağlıkta yüzde 0.93 artış yaşandı. Tüketici fiyatları bazında Nisan’da en yüksek fiyat artışı görülen ürün yüzde 25.82 ile kadın gömleği oldu. Kadın gömleğini yüzde 23.49’la kadın ceketi ve yüzde 18.41’le etek takip etti.

Gıda 42 ayın zirvesinde

Yıllık bazda en yüksek artış yüzde 13.84 ile ulaştırma grubunda gerçekleşti. TÜFE’de bir önceki yılın aynı ayına göre gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 13.15’le son 42 ayın en yüksek seviyesine geldi. Lokanta ve oteller yüzde 12.48, eğitim yüzde 10.37, ev eşyası yüzde 8.84 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.

Merkez Bankası faize dokunmaz

Ekonomistler enflasyonun beklentileri aştığını ve 22 Mayıs’taki PPK toplantısından faiz indirimi beklemediklerini açıkladı.

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer Nisan’da gıda fiyatlarının beklentilerin üzerinde yüzde 1.4, çekirdek enflasyonun da yüzde 2.1 oranında yükseldiğini ifade etti. Sözer, “Yıllık bazda çekirdek enflasyon yüzde 9.7 ile 7 yılın en yükseğine ulaştı. Çekirdek enflasyona dair detaylar da TL’deki değer kaybının gecikmeli etkilerinin fiyatlarda genele yayılan artışa yol açtığını gösteriyor. Beklentileri aşan Nisan verilerinden sonra yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 7.5’ten yüzde 8.2’ye yükseltiyoruz” dedi.

İnanç Sözer, son dönemde TL’deki değerlenmenin sürmesi halinde, 22 Mayıs’ta Merkez Bankası’nın faiz indirme ihtimali tartışılabilecek olsa da enflasyon görünümü iyileşene kadar faizlerde bir değişiklik yapmayacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.

İş Yatırım Menkul Değerler Ekonomisti Uğur Küçük, Nisan verilerinin enflasyonun Mayıs’ta yüzde 9.5’in üzerine çıkacağına işaret ettiğini söyledi.

Küçük, şöyle devam etti:

“Sıkı para politikası yoluyla enflasyonla mücadeleye devam eden bir merkez bankasının, politika faizini enflasyon oranının altına çekmesinin mevcut durumda çelişkili sinyal vereceğini ve dolayısıyla Merkez Bankası’nın 22 Mayıs’ta politika faizini piyasanın fiyatlamış olduğu 50 baz puan indirmesi olasılığının çok azaldığını düşünüyoruz. Beklentimiz Mayıs’ta politika faizinin yatay kalacağı veya azami 25 baz puan indirebileceği yönünde.”

Kurun gecikmiş etkisi yansıdı

Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, “Yüksek Nisan enflasyonunda, gıda fiyatlarında devam eden yükselişin yanı sıra, gecikmiş kur etkisinin başta ev eşyası, giyim, sağlık ve eğlence-kültür sektörleri olmak üzere gözlenmesinin etkili olduğunu görüyoruz” dedi.

Mayıs’ta çift haneyi görürüz

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, “Giyim kalemindeki mevsimsel artış belirgin şekilde etkilemiş durumda. Mayıs ayında yüzde 10 civarında çift haneli enflasyon görebiliriz” dedi ve ekledi: “22 Mayıs’ta yapılacak olan PPK’da bir faiz indirimi olup olmayacağı sorgulanıyordu. Beklentimiz faiz indirimi yönündeydi. Fakat son gelen enflasyon verisinin ardından Mayıs ayı atlanarak Haziran ayında bir indirimin gelmesini daha olası görüyoruz.”

Merkez’in faiz artışı enflasyonu tetikledi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “27-28 Ocak itibarıyla Türkiye’de faizlerin beklentilerin üzerinde yukarı doğru çıkmasının da enflasyon üzerinde etkisi oldu” dedi. Merkez Bankası o tarihlerde üç politika faizini birden sert bir şekilde yükseltmişti. Zeybekci, “Bizim için faiz oranları ve TL’nin değerleri enflasyondan çok daha önemlidir” diye konuştu.

3-5 revizyon daha bekliyoruz

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Aydın Ayaydın, 2014’te enflasyonun çift haneli olmasının artık sürpriz olmayacağını belirtti. Ayaydın, şu noktaların altını çizdi: “Enflasyon ateşinin işyerlerinde, mutfaklarda yangına dönüşeceği belliydi. Temel görevi fiyat istikrarını temin olan ancak 2006’dan beri enflasyon hedeflerini tutturamayan Merkez Bankası, olan biteni seyrediyor. Merkez Bankası’ndan 3-5 revizyon daha bekliyorum.”

Haberin Devamı