Gazete Vatan Logo

Enerjisa, Akenerji’nin SEDAŞ’ıyla ilgileniyor

Enerjisa, Akkök ve Çek enerji şirketi CEZ’in eşit ortak olduğu Akenerji’nin aktifleriyle ilgileniyor

Sabancı Holding ve Avusturyalı Verbund’un eşit ortak olduğu Enerjisa, özellikle Akenerji bünyesindeki Sakarya Elektrik Dağıtım’ı (SEDAŞ) alarak dağıtımdaki ağırlığını artırmayı planlıyor.

SABANCI Holding ve Avusturyalı Verbund’un yüzde 50-50 ortak olduğu Enerjisa şirketi, Akkök ve Çek enerji şirketi CEZ’in eşit ortak olduğu Akenerji’nin aktifleriyle ilgileniyor. Reuters’te yer alan habere göre, Enerjisa özellikle Sakarya Elektrik Dağıtım (SEDAŞ) ile ilgileniyor ve böylece dağıtımdaki ağırlığını artırmak istiyor. İki taraf arasında resmi olmayan temasların gerçekleştiğini belirten kaynaklar, fiyatına göre Akenerji’nin elektrik üretim bölümleri ve Akkök hisseleri ile de ilgilenebileceklerini belirtiyor.

CEZ, 303 milyon $’a almıştı

Akenerji’nin iki büyük hissedarı Akkök ve CEZ, Akenerji’nin aktiflerine ilişkin ön teklifleri toplamak üzere şirketi yetkilendirdiğini 18 Şubat’ta KAP’a açıklamıştı. Akenerji, Şubat başında yaptığı açıklamada ise CEZ’in şirketteki hisselerini satacağı yolunda Çek medyasında yer alan haberleri yalanlamıştı.

CEZ, Akenerji’nin yüzde 37.4 hissesini Mayıs 2009’da 303 milyon dolara satın almıştı.

İki şirket özelleştirilen Sakarya Elektrik Dağıtımı için de 600 milyon dolar ödemişti. Sakarya, Bolu, Düzce ve Kocaeli bölgelerine elektrik dağıtımı yapan SEDAŞ‘ın yaklaşık 1.4 milyon abonesi bulunuyor.

Enerjisa’nın lisanslanmış projelerinin 4.000 MW’ı aştığını ve Bandırma II santralinin alınması beklenen lisansı ile birlikte bu rakamın 5.000 MW’a ulaşacağını ifade eden kaynaklar, “Şayet bir satın alım söz konusu olursa Enerjisa üretimde 5.000 MW’lık hedefinin de ötesine geçmiş olacak” diye konuştu.

Rüzgara yatırım sürüyor

Rüzgar enerjisinde hafta sonu Çanakkale’de 30 MW’lık santral açılışı gerçekleştiren Enerjisa’nın 100-150 MW civarında bir rüzgar projesi lisansı satın alımı için görüşmeler yaptığı da ifade edildi.

Santralin açılışında konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, 2011 yılında enerji üretiminde peş peşe açılışlar gerçekleştireceklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürmüştü:

“Enerjisa’nın 2011 yılında yenilenebilir enerji projelerini devreye alacak. 30 MW kurulu güce sahip Çanakkale Rüzgar Enerjisi Santralı’nın ardından, 142 MW kurulu güce sahip Hacınınoğlu Hidroelektrik Santralı, 85 MW kurulu güce sahip Menge Barajı ve Hidroelektrik Santralı ile 39 MW kurulu güce sahip Dağpazarı Rüzgar Enerjisi Santralı devreye alınacak.”

En geniş kanata sahip

Siemens tarafından yapılan ve ortalama 2.3 MW’lık 13 türbinden oluşan Enerjisa’nın Çanakkale’deki rüzgar santralı Türkiye’deki en geniş kanat çapına sahip türbinlerden oluşuyor.

Sabancı Holding’in Enerjisa dışında rüzgar türbini üretimi veya montajı konusunda yaptığı ortaklık görüşmelerinin de devam ettiği belirtiliyor.

Haberin Devamı