Gazete Vatan Logo

Enerji koridorunda siber atak tehlikesi

Yaptığı enerji ve altyapı yatırımları ile Avrupa ve Asya arasında bir enerji koridoru haline gelen Türkiye, özelikle sahip olduğu stratejik projelerle önümüzdeki günlerde siber korsanların en büyük hedeflerinden biri olacak

Enerji koridorunda siber atak tehlikesi

Dünyada gelişen ekonomi ve yapılan yeni yatırımlar küresel enerji talebini sürekli artırıyor. Dev sanayi kentlerinin ve yaşam alanlarının enerjiye olan bağımlılığı da bu doğrultuda yükseliyor. Türkiye’de son dönemde hem enerji alanında hem de altyapıda yaşanan gelişmeler Asya’dan Avrupa’ya enerji aktarımı konusunda büyük önem taşıyor.

Innovation Summit İstanbul’da konuşan Schneider Electric Global Endüstri İş Birimi’nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Peter Herweck, “Türkiye son dönemde dev projelere ev sahipliği yapıyor. Bunlar bölge için çok stratejik işler. Özellikle enerji projeleri Türkiye’yi Asya ve Avrupa arasında kilit bir koridor haline getirdi. Bu yatırımları yapmanın yanında başka bir nokta da enerji iletimi noktasındaki güvenlik. Bu projelerdeki veri merkezleri sürekli siber saldırı altında. Türkiye önümüzdeki dönemde siber korsanların bu konudaki en büyük hedeflerinden biri olacak” dedi. Herweck, tehlikenin sadece enerji projeleri ile sınırlı olmadığını, 3. Havalimanı gibi projelerin veri merkezlerine yapılacak saldırıların yakın coğrafyadaki yaşamı da olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE HEDEF TAHTASINDA

Türkiye son dönemde yaptığı büyük yatırımlarla Avrupa ve Asya arasındaki enerji aktarımı konusunda stratejik bir konuma geldi. Özellikle boru hatları ve doğalgaz depolama tesisleri bu konuda siber korsanların hedef tahtasında.

ÖNCELİK ENERJİ YÖNETİMİ

Büyük ekonomik yatırımları dijital dönüşümlerle daha güvenli ve verimli hale getirdiklerini belirten Peter Herweck, “Artık hepimiz akıllı binalarda yaşamaya başlıyoruz. Hastaneler ve ofislerimiz gün geçtikçe dijitalleşiyor. Burada bina yönetimi devreye giriyor. Yapay zeka ve bağlantılı cihazlar sayesinde sistemler nerede ne kadar enerji kullanımı gerekiyorsa bunu hesaplıyor ve israfın önüne geçiyor. Biz de Türkiye’de şehir hastaneleri, büyük üretim fabrikaları ve dev binalarda bu sitemlerle yüzde 30 enerji tasarrufu sağladık. Bu sürdürülebilir bir ekonomi için çok önemli. Özellikle enerjinin gittikçe pahalı olmaya başladığı bu dönemde Türkiye’deki yatırımların ilk önceliği enerji yönetimi oluyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

YATIRIMA DEVAM EDECEĞİZ

InnovatIon Summit Istanbul’da konuşan Schneider Electric Dünya Başkan Yardımcısı Luc Remont da “Bizim misyonumuz teknolojiyi ekonomiye kaynaştırmak ve güç katmasını sağlamak. Biz Türkiye’de uzun yılardır faaliyet gösteriyoruz. Türkiye’ye iyi yatırımlar yaptık. Türkiye’de sürdürülebilir kalkınmaya yönelik çalışıyoruz. Türkiye pazarı büyük potansiyele sahip. Biz Schneider Electric olarak sürekli Türkiye’ye yatırım yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.