Gazete Vatan Logo

Enerji Bakanı Dönmez tarih verdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TürkAkım Projesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Dönmez TürkAkım'da ilk gaz akışının 2019 yılı sonunda gerçekleşeceğini söyledi.

Enerji Bakanı Dönmez tarih verdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Mersin sondajı bir hafta içinde başlayacak" ifadelerini kullandı. Bakan Dönmez ayrıca TürkAkım'da ilk gaz akışının 2019 yılı sonunda gerçekleşeceğini ifade etti.

TARİHİ GÜN

TürkAkım’ın deniz etabı inşaatının tamamlanma töreni Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin’in katılacağı törenle bugün gerçekleşiyor. Açılış sonrası iki lider, ulusal paralarla ticaretin artırılması ve vize serbestliği konularını da görüşecek.
EN BÜYÜK PROJELERDEN BİRİ
Dünyadaki en büyük enerji altyapı projelerinden biri olan TürkAkım’ın deniz etabı tamamlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün deniz bölümü inşaatının tamamlanması törenine katılacak. Tören kapsamında bir araya gelecek olan iki lider baş başa bir görüşme de gerçekleştirecek. Siyasi ve bölgesel gelişmelerin masada olacağı görüşmede, iki ülke ekonomik ilişkileri de konuşulacak.
Özellikle son dönemde karşılıklı ticarette lira ve rublenin payını artırılması ve vize serbestliğinin heyetlerin gündeminde olması bekleniyor. Bu anlamda, açılış sonrası görüşmelerde gözler ekonomide izlenecek yol haritasında olacak. Deniz bölümü tamamlanan TürkAkım’da ise Kıyıköy’deki alım terminalinin inşaatının bitmesinin ardından Rus gazı önce Türkiye’ye ardından da Avrupa’ya akacak.
İKİ HATTAN OLUŞUYOR
TürkAkım’ın deniz kesimi, Karadeniz tabanında birbirine paralel olarak ilerleyen 930 kilometre uzunlukta iki boru hattından oluşuyor. 2 kilometreyi aşan derinlikte döşenen 81 cm çapındaki ilk boru hattı sistemi olan deniz kesimi, son teknolojiler kullanılarak hayata geçirildi.
Proje kapsamında 23 Haziran 2017’de derin sulardaki inşaat başladı. 4 Kasım 2017’de hatlar Türkiye münhasır ekonomik bölgesine giriş yaptı. Proje kapsamında ilk hat 30 Nisan 2018’de tamamlandı. 26 Haziran 2018’de ikinci hattın inşası başladı. Bugün ise projede ikinci hat tamamlanacak.
RUS BAKANDAN AÇIKLAMA
7 milyar dolarlık dev TürkAkım projesinde deniz etabı bitti. Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, "Böyle projeler ekonomik işbirliğimizin temelini oluşturacak" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye ile Rusya arasındaki enerji işbirliğindeki önemli bir adımı bugün İstanbul'da birlikte atacak. İki lider, doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak TürkAkım projesinin deniz etabının bitişiyle ilgili törene katılacak. Son olarak Paris'te I. Dünya Savaşı'nın bitişinin 100. yıldönümü törenlerinde ayak üstü sohbet eden Erdoğan ve Putin, bu yıl altıncı kez baş başa görüşmüş olacak. İki lider başta İdlib mutabakatı olmak üzere Suriye, enerji, turizm gibi ekonomik ilişkiler ile Kaşıkçı cinayetini ele alacak. Erdoğan ve Putin, 27 Ekim'de İstanbul'daki Türkiye-Rusya-Fransa- Almanya Dörtlü Suriye Zirvesi'nde, 17 Eylül'deki Soçi'de Suriye toplantısında, 7 Eylül'de Tahran'daki Üçlü Suriye Zirvesi'nde, 26 Temmuz'da Güney Afrika'daki BRICS Liderler Zirvesi'nde ve 3 Nisan'da Akkuyu Nükleer Santral Temel Atma Töreni vesilesiyle ikili görüşmeler yapmıştı. Proje ve iki ülke ilişkileri hakkında açıklamalarda bulunan Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin, Türkiye ile Rusya arasındaki en önemli ve stratejik projelerden biri olduğunu belirterek, "Böyle projeler, uzun yıllar boyunca ekonomik alandaki işbirliğimizin temelini oluşturacak" dedi.

Haberin Devamı