Gazete Vatan Logo

Endonezya Arakanlı Müslümanlara yardıma hazırlanıyor

Endonezya insan hakları örgütleri ve yardım kuruluşları, Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi'nin geçen hafta ziyaret ettiği Myanmar'da hükümetin Arakan Müslümanlarına yapılacak yardımları kabul edeceğini açıklaması üzerine Rohingyalara yardıma hazırlanıyor.

Endonezya Arakanlı Müslümanlara yardıma hazırlanıyor

Endonezya Ulusal İnsan Hakları Komisyonu (HAM) Yönetim Kurulu üyesi Muhammad Nurkhoiron, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Myanmar'da yaşananların insan haklarına aykırı olduğunu belirterek, "Myanmar'da insanlık suçu işleniyor. Özellikle Arakan Müslümanlarına yapılanlar uluslararası tepki çekiyor. Bu konuda Myanmar hükümetinin üzerine düşen sorumluluğu alması gerekiyor." dedi.

Hükümetin söz verdiği gibi kapılarını uluslararası yardımlara açması üzerine gerekli yardım faaliyetlerine başlayacaklarını aktaran Nurkhoiron, "Mağdurlara yardımda bulunmamız için Myanmar hükümetinin uluslararası kurumların bu yöndeki taleplerine izin vermesi gerekiyor. Gerekli onayın verilmesiyle HAM olarak üzerimize düşeni yaparak, yardımlarımızı ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağız." ifadelerini kullandı.

Nurkhoiron, Myanmar'da yaşananların artık uluslararası bir sorun haline dönüştüğüne dikkati çekerek, "Myanmar hükümeti, ülkede yaşanan insan hakları ihlaline bir çözüm bulmalı. Öncelikle hükümetin sorumluluk alarak adım atması gerekiyor." diye konuştu.

Haberin Devamı

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, 9 Aralık'da Bali Adası'nda Birleşmiş Milletler (BM) eski Genel Sekreteri ve Rohingyalar Danışma Komisyonu Başkanı Kofi Annan ile Arakan eyaletinde yaşananları ve yapılacak yardımlar konusunu değerlendirmek üzere görüşme yapmıştı.

Widodo görüşmeden sonra, "Annan ile Myanmar'da yaşanan olayları ve Arakan Müslümanlarına yardım konusunu konuştuk. Endonezya hükümeti olarak en kısa sürede Arakan Müslümanlarına yardımlarımızı ulaştıracağız." ifadesini kullanmıştı. Endonezya Devlet Başkanı, ilk etapta, battaniye, tıbbi malzeme ve gıdadan oluşan yardım paketinin, daha sonra da uzun vadeli yardımların Myanmar'a ulaştırılacağını söylemişti.

Arakan eyaletinde 9 Ekim'de sınır karakollarına saldırılar düzenlenmiş, 13'ü güvenlik görevlisi olmak üzere 29 kişi ölmüştü. Saldırıların ardından bölgeye çok sayıda asker ve polis sevk edilmiş, operasyon başlatılmıştı.

Rohingya dayanışma grupları, operasyonların başlamasından bu yana eyalette 400 Arakanlı Müslümanın öldüğünü belirtirken, Myanmar hükümeti ölü sayısının 86 olduğunu savunuyor.

Haberin Devamı