Gazete Vatan Logo

Endişelenmeyin silahlarımız hazır

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Amerikan Merkez Bankası’nın faiz artışı kararına hazırlıklı olduklarını belirterek, “Normalleşme politikasıyla kaygıları gidereceğiz” dedi

Endişelenmeyin silahlarımız hazır

Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) ülkenin ekonomisi ve istihdam piyasasında güçlenmenin devam ettiğini açıklayıp, Eylül’de faiz artışı için açık kapı bırakması, Türkiye başta olmak üzere gelişmekte olan ülkeleri tedirgin etti. Dolar/TL, rekor seviye olan 2.80’e dayanırken, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, Eylül’de Fed’den gelebilecek faiz artışı konusunda kimsenin endişelenmemesi gerektiğini, hazırlıklı olduklarını söyledi.

Bankalara kolaylık sağlayacak

Yılın üçüncü enflasyon raporunun açıklandığı toplantıda konuşan Başçı, Fed’in faizleri 25 ya da 50 baz puan puan artırmasının beklendiğine işaret ederek, “Fed faiz artırırsa Türk bankalarına ödenen zorunlu karşılık faizlerini Fed seviyesine yükselteceğiz” dedi. Başçı, şunları kaydetti:

“Hiç kimsenin Eylül ayında olması muhtemel fiyatlanan faiz artışından endişe duymasına artık gerek kalmayacak. Gerek Fed’in kendi yaptığı iletişim bu konuda çok yapıcı gerek TCMB’nin kendi yaptığı iletişim ve aldığı tedbirler bu konuda kaygıları birer birer gideriyor ve son olarak da sadeleşme politika belgesi ile kalan herhangi bir kaygı varsa onları tamamen gidermiş olacağız. Normalleşme konusunda biz hazırız. Artık normalleşme kaygısı Türkiye için yerini normalleşme arzusuna bırakabilir.”

Haberin Devamı

Başçı, döviz zorunlu karşılıklarında yaptıkları değişiklikler ile bankaların uzun vadeli borçlanmalarını da gerçekleşmeye başladığına dikkat çekti.

Dolar 2.80’e dayandı

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Çarşamba günü sona eren Federal Açık Komitesi (FOMC) toplantısından sonra ‘Eylül’de faizleri artıracağının sinyalini vermesiyle dolar küresel piyasalarda değer kazandı. Yurt içinde dolar/TL, bu gelişmelere paralel yükselişe geçti ve sabah saatlerinde dolar 2.78 seviyesini geçti. TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın açıklamalarıyla dolar/TL yeniden 2.7630’a kadar indi ancak bu düzeyde tutunması kısa sürdü. Doların yurt dışındaki hareketine paralel, Türkiye’deki güvenlik endişelerinin etkisiyle TL’de yine değer kaybı yaşandı ve 2.7905’i gördü. Dolarda tarihi rekor 8 Haziran’da 2.8094’le kırılmıştı.

Haberin Devamı

Erken gevşeme beklemeyin

MERKEZ Bankası Başkanı Erdem Başçı, para politikasında erken bir gevşeme ve çok fazla sıkılaşma beklenmemesi gerektiğini açıkladı. Başçı, “Çok büyük bir adım beklemeyin, olumsuz bir adım beklemeyin. Atacağımız adım olumlu bir adım olur. Kimse bizden para politikasında erken bir gevşeme, haddinden fazla sıkılaştırma beklemesin” diye konuştu. Başçı, Rezerv Opsiyon Mekanizması’nın halen işlevini görmeye devam ettiğini şu an erken olsa da önümüzdeki dönemde gözden geçirilebileceğini söyledi.

Enflasyon tahminini % 6.9’a yükseltti

Erdem Başçı, döviz kuru hareketlerinin çekirdek enflasyon eğilimlerindeki iyileştirmeyi geciktirmesi nedeniyle yıl sonu enflasyon beklentisini 0.1 puan artışla yüzde 6.9’a revize etti. Başçı, enflasyonun yüzde 70 olasılıkla, 2015 yılı sonunda orta noktası yüzde 6.9 olmak üzere yüzde 6.0-7.8 aralığında; 2016 yılı sonunda orta noktası yüzde 5.5 olmak üzere yüzde 3.7-7.3 aralığında tahmin edildiğini söyledi. Başçı, enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Enflasyonun bundan sonraki dönemde yıllık bazda yüzde 7’nin üzerinde olmaması gerektiğini ancak bunun sadece TCMB’nin değil kollektif bir çabayla mümkün olabileceğini söyleyen Başçı, “Enflasyon bu ay yüzde 7’nin altında gelebilir ancak bunun devam etmesi lazım” diye konuştu.

Ortodoks para politikasına dönüş

ÜÇÜNCÜ enflasyon sunumunun en büyük sürprizi Erdem Başçı’nın Ortodoks para politikasına (normalleşme) dönüş için çalışmaların başlatıldığını açıklaması oldu.

Başçı, önümüzdeki dönemde küresel para politikalarının normalleşmeye başlamasından sonra sözle yönlendirme politikaları sayesinde uzun vadeli faiz oranlarındaki oynaklığın kalıcı olarak düşebileceğini ve Türkiye’de para politikasını sadeleştirebileceklerini söyledi.

Para politikasında sadeleştirmeyi Ağustos ayında teknik bir raporla başlatacaklarını belirten Erdem Başçı, şu bilgileri verdi:

“Vatandaşlarda döviz kuru endişesi var. Bu endişeleri tamamen ortadan kaldıracak güzel bir planla çıkıp ‘Bakın hiç endişe etmeyin şu şekilde savunma mekanizmalarımız duruyor, tek faize geçiyoruz’ şeklinde iletişimi Ağustos ayında yapacağımızı göreceksiniz. Teknik bir çalışma istedik, bu sıkılaştırıcı ya da genişleyici bir çalışma değil; tek faizle mevcut para politikamızı devam ettirseydik bu faiz ne olurdu çalışmasıdır.”

Haberin Devamı

Yabancı için olumlu

Tek faizle ilgili olarak Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekci, “Ortodoks politikalara dönüş sinyalinin özellikle mevcut çerçeveyi karmaşık bulan ve çoklu faiz uygulamasını eleştiren yabancı yatırımcılar nezdinde olumlu karşılanacağını düşünüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Merkez Bankası mevcut durumda gecelik borçlanma faizini yüzde 7.25, borç verme faizini yüzde 10.75, politika faizi olan haftalık repo faizini yüzde 7.5 seviyesinde tutuyor. Bankaların ortalama borçlanma maliyeti yüzde 8.5 seviyesinde seyrediyor.

Ekonomik büyüme yavaşlıyor

Kredİ derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P) küresel bankacılık raporunu yayınladı. Raporda Türkiye’yle ilgili şu saptamalar yer aldı: “Türkiye’de kredi büyümesinin azalan tüketici güveni, yatırımlar ve ekonomik büyümeyle yavaşlaması bekleniyor. Bu durumda seçimler sonrası oluşan siyasi istikrarsızlık da etkili. Büyümenin orta vadede yüzde 3 civarında seyretmesini bekliyoruz, işsizlik artmaya devam edebilir. Bankaların sermaye-

leri yeterli, kârlar kredi zararlarında oluşabilecek potansiyel artışa yönelik tampon oluşturuyor. Ancak sıkılaşan regülasyon ve büyümenin güç kaybetmesine paralel olarak kârlarda azalış bekliyoruz.”

IMF’den Fed’e ‘Ertele’ çağrısı

IMF Başkanı Christine Lagarde, dünya ekonomisinin iyileşmeye devam ettiğini ancak kırılg an bir görünüm sergilediğini söyledi. Waspington’da konuşan Lagarde, küresel ekonominin aşağı yönlü risklerle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunarak, Amerikan Merkez Bankası’nı (Fed) faizi bu yıl artırmamaya çağırdı.