Gazete Vatan Logo

En zengin 7 Türk’e bedel

Forbes listesine göre Türkiye’nin ilk 7 zengininin toplamından daha büyük bir servetin sahibi oldu

Facebook dün gecikmeli de olsa Nasdaq Borsası’nda işlem görmeye başladı. 28 yaşında 19.3 milyar dolarlık servetin sahibi olan Mark Zuckerberg, Forbes listesine göre Türkiye’nin ilk 7 zengininin toplamından daha büyük bir servetin sahibi oldu.

Facebook kurucu ortağı Mark Zuckerberg, katıldığı tüm önemli iş toplantılarında kapüşonlu sweatshirt ile boy gösterdiği için ‘hissedarları ciddiye almadığı’ gerekçesiyle uzmanların sert eleştirilerilerine maruz kalsa da, 28 yaşındaki genç Zuckerberg, dolar milyarderleri sıralamasında kendine önemli bir yer buldu.

Facebook’un dün gerçekleştirdiği halka arzla 421.2 milyon hissesinin 38 dolardan satılmasıyla serveti 19.25 milyara ulaşan Zuckerberg dünyanın en zenginleri listesinde kendine 29’uncu sırada yer buldu. Zuckerberg bu varlığı ile daha şimdiden en zengin 7 Türk’ün mal varlıklarının toplamını geçmiş oldu.

Forbes’un ‘En zengin 100 Türk’ 2012 listesinin en tepesinde yer alan 7 ismin mal varlıklarının toplam değeri sadece 18.8 milyar dolar. Türkiye’nin en varlıklı işadamı Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin’in serveti 3 milyar dolar ediyor. Türkiye’nin en zengin 2’nci işadamı Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet 2.9 milyar dolarlık, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker ise 2.8 milyar dolarlık servete sahip. Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ile Koç Holding’den Semahat Arsel ise 2.6’şar milyar dolarlık servetleriyle listede 4’üncülüğü paylaşıyor. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç’un mal varlıklarının toplam değeri 2.5 milyar dolar. Filiz Şahenk’in ki ise 2.4 milyar dolar. Bu zenginlerin toplam varlığı 18.8 milyar dolar. Şayet listede 8’inci sırada yer alan Şarık Tara’nın serveti de dahil edilirse ancak 8 Türk, kapüşonlu terlikli bu garip çocuğun servetini geçebiliyor.

Zuckerberg, Bloomberg Milyarderler Endeksine göre de dünyanın en zengin 29’uncu insanı. Listenin başını 66.2 milyar dolarlık mal varlığıyla Meksikalı telekom zengini Carlos Slim Helu çekiyor. Listede 2’nci sırada 59.6 milyar dolarlık servetin sahibi Microsoft’un kurucusu Bill Gates, 3’üncü sırada ise 45 milyar dolarlık mal varlığıyla Warren E. Buffett bulunuyor.

2. en zengin olabilir

New York Post’da dün yayınlanan bir haberde, halka arzdan 16 milyar dolar elde eden Facebook’un Nasdaq borsasındaki ilk işlem gününde hisse değerini 104 milyar dolara çıkarmasının beklendiği ifade edildi. Haberde, hisselerin değerinin patlaması durumunda, Zuckerberg’in borsadaki ilk günün ardından servetini 40 milyar doların üzerine çıkarabileceğine de dikkat çekildi.

Hem dünyanın hem ABD’nin en büyük 3’üncü halka arzı

Halka arzda 421.2 milyon hissesinin 38 dolardan satılmasıyla 16 milyar dolar gelir elde eden Facebook’un değeri 104 milyar dolara ulaştı. ABD’li Dealogic araştırma şirketinen alınan bilgilere göre, bu dünya tarihinin 3’üncü en büyük ilk halka arzı. İlk sırada 2010 yılında halka arz edilen Agricultural Bank of China bulunuyor. Bankaya zamında 133 milyar dolar değer biçilmişti. 2006 yılında ilk halka arzı gerçekleştirilen Commercial Bank of China’ya biçilen değer ise 132 milyar dolardı.

Facebook’un halka arzı ABD tarihi söz konusu olduğunda da en büyük 3’üncü halka arz olma özelliği taşıyor. 2008 yılında halka arzdan 17.9 milyar dolar gelir elde eden Visa ABD tarihinin en büyük halka arzı. 2’nci sırada Enel, 4’üncü sırada ise General Motors yer alıyor.

Hisseleri skandalla açıldı önce uçtu, sonra düştü

Facebook’un halka arzdan sonra merakla beklenen ilk işlemleri tam bir skandala dönüştü. Dün Türkiye saati ile 18.00’de işlemlere başlaması beklenen Facebook hisselerinde açılış 5 dakika ertelendi. İşlemler aşırı yüklenme nedeniyle 18.30’da ancak başladı. Halka arz fiyatı 38 dolar seviyesinde oluşan Facebook hisselerinde ilk işlem 43 dolardan geçti. Yani Facebook hisseleri ilk işleme yüzde 13’lük primle başladı. Ancak ilerleyen dakikalarda Facebook hisselerinde satışlar daha ağır bastı ve hisseler halka arz fiyatı olan 38 dolara indi. İşlemlerdeki gecikme Wall Street’te büyük tepkiye neden oldu. Hatta Facebook hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq Borsası’nın hisseleri gecikme sonrası yüzde 2 değer yitirdi.

Haberin Devamı