Gazete Vatan Logo

En yüksek çeyrek geliri!

Turkcell tüm zamanların rekor “çeyrek” gelirine ulaştı..

Üçüncü çeyrekte net kârını yüzde 22 artırarak 699 milyon TL’ye çıkaran Turkcell, yaklaşık 3 milyar TL gelir ile tarihinin en yüksek ‘çeyrek’ gelirine ulaştı. Şirket 3 ayda 322 bin yeni abone kazandı.

Turkcell, bu yılın üçüncü çeyreğinde gelirini bir önceki üçüncü çeyreğine göre yüzde 8, yılın ilk 9 ayında ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artırdı. Turkcell ayrıca tüm zamanların rekor “çeyrek” gelirine ulaşarak 2 milyar 981 milyon TL gelir elde etti. Bu büyümede; yüzde 39 oranında artan mobil internet gelirleri ve yüzde 36 oranında büyüyen grup şirketlerinin katkısı etkili oldu. Grup AVFÖK (Amortisman, vergi, faiz öncesi kar), bir önceki yıla göre yüzde 11 artışla 1 milyar 16 milyon TL’ye, net kâr ise yüzde 22’lik artışla 699 milyon TL’ye ulaştı.

9 ayda net karını yüzde 13.3 artırarak 1 milyar 819 milyon TL’ye çıkaran Turkcell, üçüncü çeyrekte artan yatırımlarla birlikte ilk 9 ayda 1 milyar TL yatırım miktarına ulaştı.

322 bin yeni abone kazandı

Turkcell, 2013 yılının üçüncü çeyreğinde 322 bin yeni abone kazandı. Bu rakamla birlikte abone sayısı Türkiye’de 35 milyona yükseldi. Turkcell Grup’un 9 ülkedeki toplam abone sayısı ise 71 milyon oldu. Abone Başı Aylık Ortalama Gelir (ARPU); yüzde 3.2 artarak 22.7 TL olurken, Abone Başı Aylık Ortalama Kullanım (MoU) ise yüzde 5.6 büyüyerek aylık 271.6 dakikaya çıktı.

Rekabet için yeni ürünler

Turkcell’in ikinci çeyrek sonuçlarını yorumlayan Genel Müdür Süreyya Ciliv, “İnovasyon ve operasyonel mükemmeliyet odağımız ve iştiraklerimizin artan katkısı sonucunda bir kez daha güçlü sonuçlar elde ettik. Bu güçlü büyümeyi sürdürülebilir kılmak için, güçlü altyapımıza ilk 9 ayda 1 milyar TL yatırıma yaptık, teknoloji ve inovasyon ile müşterilerimizin hayatını kolaylaştıran çözümler sunduk. ‘İşte Teknoloji Hamlesi’ ile kurumsal müşterilerimizi, rekabet güçlerini ve verimliliklerini artıran çözümlerle buluşturduk. Ayrıca, yerli tasarım akıllı telefonumuz ‘Turkcell T40’ı ortalama akıllı telefon fiyatının yarı fiyatına satışa sunduk. Önümüzdeki dönemde de Turkcell’i rekabette öne çıkaracak ürün ve servisler geliştirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Akıllı telefon kullanıcısını 1 yılda 3 milyon artırdı

Turkcell’in mobil internet gelirleri yıllık bazda yüzde 39 artarak üçüncü çeyrekte 385 milyon TL’ye çıktı. Yüzde 26’ya ulaşan akıllı telefon penetrasyonu mobil gelirleri artırdı. Geçen yılın aynı döneminde 5.5 milyon olan akıllı telefon kullanıcısı, üçüncü çeyrekte 882 bin abonenin daha akıllı telefon kullanmaya başlamasıyla 8.4 milyona ulaştı. Böylece son 1 yıldaki artış 3 milyona yaklaştı.

Ukrayna’da büyüme sürüyor

Gelirleri yıllık bazda yüzde 27 büyüyerek 237 milyon TL’ye ulaşan Turkcell Superonline, fiber interneti 521 bin haneye taşıdı. Şirketin üçüncü eyrek AVFÖK marjı ise yüzde 25.3 oldu. Ukrayna operasyonu ise bölgesel büyüme stratejisi ile gelirlerini geçen yılın aynı dönemine göre ABD Doları bazında yüzde 12 artırarak 124 milyon dolara taşırken AVFÖK’ünü yüzde 20.5 yükselten şirket, yüzde 30.8 AVFÖK marjı kaydetti. Şirketin aktif abone sayısı ise bir yılda 1.2 milyon artarak 9.4 milyon oldu.

Haberin Devamı