Gazete Vatan Logo

En uzun şecere

İstanbul’da 300 yıl önce altın varaklarla hat sanatıyla Arapça el yazması olarak yazılan 8 metre 30 santim uzunluğunda şecere (soyağacı) ele geçirildi

En uzun şecere

İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, bir ihbar üzerine tarihi eser kaçakçılığı yaptıkları öne sürülen 4 kişiyi gözaltına aldı. Şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda 1700’lü yıllarda yapıldığı değerlendirilen Osmanlı dönemine ait altın varaklı şecere, okuma çubuğu ile Budist manastırlarında bulunan Tantra adındaki kutsal veda metinleri ele geçirildi.

Rekor uzunlukta

Kaçakçılık Şube Müdürlüğü ekipleri, ele geçirdiği tarihi eserleri incelenmesi için Topkapı Sarayı Müzesi’ne gönderdi. Yetkililerin yaptığı incelemelerde ele geçirilen şecerenin bu zamana kadar bulunan en uzun şecere olduğunu, yaklaşık 300 yıl önce altın varaklarla hat sanatıyla Arapça el yazması olarak yazıldığını, 8 metre 30 santim uzunluğunda ve 30 santim genişliğinde olduğu öğrenildi. Şecerede Hz.Adem’den başlayarak Hz.Muhammed’e kadar bütün peygamber soylarının madalyonlar içinde yazıldığı, 4 halifenin isimleri, Hz. Fatma’nın isminin ve 12 imamın isimlerinin bulunduğu tespit edildi. Eserde Kuran-ı Kerim’den pek çok ayet ve surenin bulunduğu belirlendi. Emniyetteki işlemleri tamamlanan M.A., M.A., H.A. ve N.A. adliyeye sevk edildi. Şüpheliler, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Haberin Devamı