Gazete Vatan Logo

En uzun "insanlı görev" tamamlandı!

Çin Devlet televizyonu, ülkenin şimdiye kadarki en uzun insanlı uzay görevi olan Shenzhou 11'in görevini tamamlayarak Moğolistan'ın kuzey bölgesine iki astronotla birlikte iniş yaptığını söyledi.

En uzun "insanlı görev" tamamlandı!

İki astronot, Tiangong-2 uzay laboratuarında, 2020'lerde inşa edilecek uzay istasyonunun öncesinde bir takım deneyler yapmak amacıyla yaklaşık bir ay geçirdi.

Ülkenin resmi haber ajansı Şinhua'nın Pekin merkez ofisindeki yayın masasına yörüngeden görüntülü bağlanan Cing ve Çın, dünyanın yörüngesinden haber yazdırarak 'uzaydan haber geçen ilk muhabirler' ünvanını aldı. Röportaj şeklinde hazırlanan makale, Şinhua tarafından 'Tiengong' mahreciyle ve astronotların imzasıyla servis edildi.

33 günlük misyon kapsamında fırlatılan Şıncou-11 uzay aracında bulunan ve aracın kenetlendiği Tiengong-2'de çalışmalar yapan iki astronot, yörüngedeki yaşamlarına ilişkin bilgiler paylaştı. 'Uzay gazeteciliğinin ilk örneği' olarak adlandırılan görüşmede astronotlar, Tiengong-2'deki labaratuvarda yürütülen deneysel çalışmalardan, çöpleri nasıl attıklarına kadar uzaydaki rutinlerini anlattı. Yer çekimsiz ortamda temizlik ve spor gibi faaliyetlerin zorluklarından bahseden muhabirler, 'uzay ailesinin birer ferdi olmaktan mutluluk duyduklarını' dile getirdi.
Bu arada taykonotlar, uzaydaki 33 günlük görevlerini tamamlayarak Dünya'ya döndü. Şinhua haber ajansı, geçen ay uzaya gönderilen Şıncou-11 uzay aracının İç Moğolistan Özerk Bölgesi’ne başarıyla indiğini duyurdu.

Haberin Devamı