Gazete Vatan Logo

En uzak mutfak Yakut yemekleri

Bugün çok özel bir konuğum var. Yakutistanlı Şef Nickolai Gabyshev. 180 milyonu aşkın Türk Dünyası’nın en uzak ve en soğuk köşesinden.

En uzak mutfak Yakut yemekleri

Sibiryalı… İlk kez Türkiye’ye geliyor. Geliş nedeni de Mutfak Dostları Derneği’nin SwisOtel Bosphorus’un desteğiyle düzenlediği, “Türk Dünyası’nın en uzak köşesinden misafirimiz var: Yakut Yemekleri” konseptli dost yemeği.Gabishev, 1984 doğumlu. Rusya Ulusal Şefler Birliği üyesi. Ren-TV kanalında Bon Appetit programını hazırlıyor. 2012 yılından beri deneysel Yakut mutfağı sunan Muus Khaya restoranında executive şef olarak çalışıyor. World Skills Russia adlı yarışmada sertifikalı uzman olarak görev yapıyor. Nickolai Şef’e bu gezisinde, Yakut mutfağıyla ilgili çalışmalar yapan Yakutistanlı Naddezhda Afonina Koşan eşlik ediyor.

Yakut mutfağını anlatır mısınız?

Yakut mutfağı soğuk ve korunaklı coğrafyasından kaynaklı olarak taze ve doğal ürünler üzerine kurulu. Hiç işlenmiş gıda yok. tüm malzemelerimiz yabani doğadan, taze ve mevsimsel. Vitamin, mineral ve diğer besleyici değerleri çok yüksek. Elbette Moğol ve Rus etkisi de hissediliyor. Moğollar’dan en çok süt ve süt ürünleri konusunda etkilenmişiz. Ruslar’dan yansıyan yemekler de mantı gibi hamur işleri.

Haberin Devamı

Mutfağınızın en tipik özelliği?

Ürünlerimizin doğallığı, mutfağımızı farklı ve özgün kılan en temel özellik.

Dünyada en çok sevdiğiniz mutfak?

En sevdiğim şudur diyemem, hepsinin kendine göre hoş yanları var. Benim için önemli olan tek şey malzemenin taze ve doğal olması.

Mutfağımız sağlıklı insanlar uzun yaşıyor

Türk Mutfağı’nı ve Türkiye’yi ne kadar tanıyorsunuz?

Türkiye’ye ilk kez geliyorum. Detaylı bilgim yok. Kuskus ve kebapları biliyorum. En çok sevdiğim ise kebaplarınız.

Özgün Yakut Mutfağı’nı en iyi nasıl tanımlayabiliriz?

Çok doğal, kirlenmemiş ve egzotik bir mutfağımız var, ayrıca çok da sağlıklı. Bizim insanlarımız 100 yıla yakın yaşıyor. Bunun beslenmemizle olan ilgisi büyük.

Gördüğüm kadarıyla kırmızı ette sakatat kullanımı çok yaygın… Sebebi?

İklim çok soğuk. Ortalama sıcaklık eksi 45 derece, eksi 72 dereceyi gördüğümüz oluyor. Sıcak tutacak, yüksek kalorili ve hayvansal yağ oranı yüksek gıdalara ihtiyaç var. Coğrafyamızda yetişen hayvanlar kırmızı et ağırlıklı. Yağlı balıklar ve kümes hayvanları da tüketiyoruz.

Haberin Devamı

Ren geyiği, dana, 6 aylık tay eti, ördek ve yağlı balıklar. Av hayvanları da yiyoruz.

Bu kadar soğuk bir hava yemek pişirim ve malzemelerinde nasıl bir etki yaratıyor?

İklim çok soğuk olduğu için yemeklerimiz ya donmuş ya da çok sıcak halde yeniyor. İlginç olan şu: Donmuş ürünler yiyince daha çok ısınıyoruz. Eskiden soba ve odun ateşi yakılırmış. Artık modern mutfaklar var. Yemekler de gazlı ocakta ya da elektrikli fırınlarda pişiyor.

Etle ömür geçer mi?.. Sebze ve ot ihtiyacını nasıl karşılıyorsunuz?

Bizde doğal olarak yetişen çok az bitki var, çünkü toprak buzla kaplı. Yabani yeşil soğan ve bolca yetişen üvez, böğürtlen, yabanmersini cinsi meyvelerimiz var. Başka sebze meyve yetişmiyor. Geri kalanlar Rusya ya da Çin’den ithal olarak geliyor.

Şef’in Mutfak Dostları için oluşturduğu menünün başrolünde ızgara geyik, yakutya çorbası ve ındıgırka dedikleri balık yer alıyor. Buzlama yöntemi ile dondurulmuş, çok soğuk buzlu sularda yetişen, taze ve mevsiminde avlanmış bir balık türü. Yağ, limon ve tuz karabiber ile servis ediliyor. Tattım, çok lezzetli...

Haberin Devamı

Reindeer- Geyik eti

Malzemeleri:

500 gr geyik eti

90 gr soğan

20 gr maydanoz

30 gr yeşil soğan

Tuz l Karabiber

Hazırlanışı:

Eti tuz, karabiber, bitkisel yağ ve maydanoz ile marine edin. Daha sonra ızgarada orta pişmiş olarak pişirin. Roka salatası ve yaban mersini sosu eşliğinde servis edebilirsiniz. Yaban mersini sosunu meyveleri sadece şeker ile pişirip servis edebilirsiniz.

ŞAMANİK KÜLTÜR

Şamanik kültürden gelen bazı geleneklerimiz yemekle ilgili. Elementlerin ve doğanın ruhu olduğuna inanıyoruz. Ateşe, havaya, suya dua ediyoruz. Yemeğe başlamadan, ateşe sunar ve dua eşliğinde bu yemeği bize verdiği için ona teşekkür ederiz.