Gazete Vatan Logo

En tehlikeli 14 gıdanın 5’i Türkiye’den iddiası

İtalya Ziraatçılar Birliği (Coldiretti) tarafından hazırlanan, sağlık açısından en tehlikeli gıdalar listesine en fazla sayıda ürün ve şikayetle giren ülkenin Türkiye olduğu öne sürüldü

En tehlikeli 14 gıdanın 5’i Türkiye’den iddiası

İtalya Ziraatçılar Birliği (Coldiretti) Türk üreticilerin tepkisine yol açacak bir açıklamada bulundu. Coldiretti’nin listesi, Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan ve Avrupa ülkelerine giren gıda ürünleri hakkında verilen ikaz ve uyarıların bir araya getirildiği RASFF raporuna dayandırıldı. BBC’nin haberine göre ürünlerin sıralaması, 2016 yılında haklarında verilen ikaz ve uyarı sayısına göre yapıldı. Listenin ilk sırasında 96 uyarıyla İspanya üretimi balık yer aldı. İspanya’dan gelen balıkların yüksek seviyede cıva ve kadmiyum içerdiği gerekçesiyle şikayet konusu olduğu belirtildi.

İkinci sırada ABD

Listenin ikinci sırasında 93 uyarıyla ABD’den ithal edilen diyet ve gıda takviyesi ürünler, üçüncü sırada da 60 uyarıyla Çin’den ithal yer fıstığı yer aldı. Dördüncü sırada ise yüksek derecede böcek ilacı kalıntısı içerdiği belirtilen Türk malı biber geldi. Türk biberi için geçen yıl 56 uyarı yapıldığı belirtildi.

Türkiye’den 5 ürün

14 maddelik listede Türkiye’den gelen beş ürün yer alıyor. Türk biberinin yanı sıra Türkiye’de üretilen kuru incir, fındık, Antep fıstığı ve kuru kayısı da girdi. Türkiye, tehlikeli ürünler listesine en fazla ürünle giren ve ürünleri hakkında en fazla sayıda uyarı yapılan ülke oldu. Türk kuru inciri, fındığı ve Antep fıstığına yönelik uyarıların yüksek aflatoksin seviyesi, kuru kayısınınsa yüksek sülfit oranından kaynaklandığı belirtildi.

Haberin Devamı

Tepki çekmişti

Coldiretti’nin geçen yıl yayımladığı listede Türk fındığı ilk sırada yer almıştı. Bu haber Türkiye’de özellikle fındık üretici ve ihracatçılarından tepki çekmiş, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, Coldiretti’ye bir mektup yazarak hangi bilimsel verilere dayanarak bu listenin hazırlandığını sormuştu.