Gazete Vatan Logo

En rekabetçi hâlâ Türkiye

Arçelik CEO’su Bulgurlu, kurdan dolayı iç pazar daralsa da Türkiye’nin hâlâ dünyanın en rekabetçi ülkesi olduğunu söyledi. Bulgurlu, “Tam yatırım yapılacak zaman” dedi

En rekabetçi hâlâ Türkiye

IFA 2018’de gövde gösterisi yapan Türk markalardan biri de beyaz eşya devi Beko oldu. Avrupa’nın solo beyaz eşya pazarının lideri Beko, tüketicilerin yaşamlarını kolaylaştıran ve sağlıklı bir yaşan sürmelerini sağlayan çözüm ve teknolojilerini sergiledi. IFA’daki Beko standında, buzdolabı, yıkayıcı-kurutucu, bulaşık makinesi, pişirici cihazlar, küçük ev aletleri ve akıllı teknolojiler tanıtıldı.

Direneceğiz

Berlin’deki fuarda Türk markalarının söylemlerinde kurdaki hareketlilik öne çıktı. Dövizdeki yükselişin ihracat anlamında fayda sağlamasına rağmen iç pazarda işleri zorlaştıracağını söyleyen Arçelik CEO’cu Hakan Bulgurlu, “Üretim aşamasında çok sayıda girdi maliyeti yükseldi. Direnebildiğimiz kadar direneceğiz. Biz bunu uzun süre kullanıcıya yansıtmamaya çalışıyoruz ama bir yerde fiyatları yukarı çekmek zorunda kalıyoruz. Bu yıl iç pazarda alım gücündeki düşüş ve fiyatlardaki yükselişe paralel olarak yüzde 5’lik bir daralma bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Tam yatırım zamanı

İç pazardaki olumsuz havanın aksine kendi markaları başta olmak üzere Türk markalarının dünya pazarlarında güç kazandığını belirten Hakan Bulgurlu, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Şu anda Türkiye beyaz eşya ve otomotivde dünyanın en avantajlı ülkesi. Bizim 20 tane üretim fabrikamız var. Bunlardan 10’u Türkiye’de. Aynı ürünler için dünyanın farklı bölgelerinden maliyet raporları geliyor. Henüz Türkiye’nin rekabet avantajını geçen yok. Hâlâ çok avantajlıyız. Tam yatırım yapılacak zaman. Bu gücümüzü Avrupa ve diğer pazarlarda daha da güçlenmek için kullanacağız. Zaten buralarda yıllardır aralıksız büyüyoruz. Çoğu ülkede pazar hakimiyiz. 10-15 yıldır yapılan altyapı yatırımları bizi öne çıkarıyor. Lojistik olarak Avrupa’nın ihtiyacını karşılayacak en iyi ülke biziz.”

ÇAMAŞIRI YIPRATMAYAN MAKİNE

Beko’nun fuarda en çok dikkat çeken ürünü olan AquaTech’i tanıtan Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, “Bu çamaşır makinesini üreticilerden gelen talep üzerine geliştirdik. Çamaşır makinesinin içerisinde yıkanan çamaşırların kendisinden daha pahalı olduğunu gördük. Özellikle çok sayıda makine hızlı yıkamada çamaşırlara zarar veriyordu. Biz yeni geliştirdiğimiz teknoloji ile çamaşırları yüzde 50 daha hızlı ve yüzde 30 daha hassas yıkayan bir ürün ortaya çıkardık. Böylece makine kıyafetlere zaman içerisinde bir zarar vermeyecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

YAPAY ZEKA İLE ÇALIŞAN TEMİZLİK ROBOTU

Hakan Bulgurlu,robotlarla ilgili çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. Solar teknolojisiyle çalışan bir elektrikli süpürge üzerinde çalıştıklarını anlatan Bulgurlu, “Yapay zekaya sahip süpürge evin neresinde bir kedi var, nerede yetişkinler var, onları görerek çalışacak. Hava kirliyse klimayı çalıştıracak ya da hava temizleme cihazlarını devreye sokacak. Otonom olarak çalışacak bir Arçelik robotu gelecek. Gelecek IFA’da tanıtacağız” dedi.