Gazete Vatan Logo

En pahalı 25. cadde

Tekstilcinin yerini kahve zincirleri kaptı Bağdat Caddesi’nde kiralar 60 bin $’ı gördü

Küresel kriz nedeniyle aylık mağaza kiralarının 5 bin dolara kadar gerilediği Bağdat Caddesi, birbiri ardına açılan kahve zincirleri, cafe ve restoranlar sayesinde dünyanın en pahalı 25’inci caddesi ünvanını elde etti. İstanbul’un ünlü alışveriş ve yaşam caddesinde krizde kaçan tekstilcilerin mağazaları kahve zincirleri ve restoranlara kalırken 100 metrekarelik dükkanın aylık kirası 60 bin doları görmeye başladı.

Cushman&Wakefield’ın hazırladığı raporla dünyanın en pahalı 25’inci caddesi olarak gösterilen Bağdat Caddesi’ne bu unvanı son 3 yıldır birbiri ardına açılan kahve zincirleri ve ünlü restoran markaları kazandı. Küresel kriz öncesi aylık kiraların 40 bin dolara, hava paralarının 1.5 milyon TL’ye kadar ulaştığı İstanbul Anadolu Yakası’nın gözde ‘alışveriş ve yaşam caddesi’ Bağdat Caddesi’nde düşen ciroları nedeniyle kira maliyetine katlanamayan hazır giyim ve ayakkabı sektörünün boşalttığı mağazalara yerleşen kahve zincirleri, cafe ve restoranlar şimdiler de ‘cadde’yi kira rekortmeni yaptı.

Cushman&Wakefield’ın raporuna göre, yıllık metrekare kirasının 2 bin 41 euro olarak belirlendiği Bağdat Caddesi’nde 100 ile 200 metrekarelik mağazaların kiraları aylık 60 bin doları görmeye başladı.

Anadolu Yakası’nın buluşma noktası olarak gösterilen özellikle genç yaş grubunun en çok rağbet ettiği lokasyon olan Bağdat Caddesi’nde özellikle caddeye açılma ve masa koyma imkanı bulunan mağazalar için yarış başladı. Kahve zincirlerinin gelen talep nedeniyle birden fazla şube açmak zorunda kaldığı Bağdat Caddesi’nde hazır giyim ve ayakkabı perakendecileri ise ‘kira artışı’ndan yana dertli...

Markaların ‘vitrini’

Bağdat Caddesi’ndeki ticari mülklere 5-6 ailenin sahip olması da kira seviyesinde etkili. Uzmanlar, mülk sahiplerinin az olması nedeniyle krizde Bağdat Caddesi’nde kiralarda yüzde 10-25 düşüş yaşansa da birçok lokasyona göre çok da gerileme olmadığına dikkat çekiyor. Bağdat Caddesi’nde kiraların çok yüksek olmasından ve ciro anlamında bu kiralarla tatmin edici rakamların elde edilememesinden yakınan perakendecilerin burada kalmasının nedeni ise ‘prestij’. Bağdat Caddesi’nde özellikle genç nüfusun yoğunluğuna dikkat çeken sektör temsilcileri, Bağdat Caddesi’nin her marka için ‘vitrin’ olduğunu belirtti. Derimod Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Zaim, bu konuda “Bir dönem kiraları bankalar yükseltti ardından McDonald’s, Burger King gibi fast food devleri mağaza açtıkça kira artışları tutulamaz oldu, şimdi de kahve zincirleri ve cafeler kiraları vurdu” değerlendirmesini yaptı.

Markalar arasında kiraların yüksekliği nedeniyle caddeden çok kaçan olduğunu vurgulayan Ümit Zaim, “Kiralar yüksek ama her marka bu ünlü caddede tüketicisine yakın olmak için bulunmak zorunda. Bu da caddenin cazibesini artırıyor. Özellikle cafeler ve kahve zincirlerinin bu kadar yer kiralaması mülk sahiplerinin kiraları artırmasına neden oldu. Sigara yasağı nedeniyle cafeler de açık havası bulunan mağazalara ve geniş alanlara yönelince kiralarda patlama oldu” dedi.

Yabancı zincirler mağaza atağında

Bağdat Caddesi’nde moda perakendecileri de atağa kalktı. Damat&Tween krizde düşen kiralardan faydalanarak 3 katlı bir mağazayla Suadiye’ye girerken Benetton da tasarım harikası bir bina yaptı. Beymen, Erenköy’deki mağazasını büyüttü. Louis Vuitton ve Prada Bağdat Caddesi’nde mağaza açmaya hazırlanıyor.

Starbucks’ın şube sayısı 4’e ulaştı

- Bağdat Caddesi’nde en çok şubeye sahip kahve zinciri Starbucks. Ünlü zincir burada 4 şubeye ulaştı.

- Cafe Nero, Şaşkınbakkal’da durak adı olarak anılan ve belki de Bağdat Caddesi’nin en gözde lokasyonu Boyner Mağazası’nın altında bir şube açtı.

- Mado, Caddebostan’daki şubesine Suadiye’yi de ekledi.

- Suadiye sahil yoluna çıkışta hizmet veren Robert’s Coffee, Erenköy’de cadde üzerinde bir yer açarak ‘vitrine’ çıktı.

- Kahve Dünyası da Bağdat Caddesi’nin en gözde kahve zincirleri arasına girdi.

- Pub zinciri Benzin Caddebostan ve Şaşkınbakkal’da şubeler açarak hızla büyüyor.

- Mars Entertainment Group’un restoran markası Num Num ve İstanbul Doors Group’un cafe, bar, brasserie markası Kitchenette de kısa bir süre önce Bağdat Caddesi’ne girerek ciddi bir hareket yarattı.

‘Planlı tek cadde bu yüzden gözde’

- İPEKYOL-MIROGLIO Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın, Bağdat Caddesi’ni markalar için ‘vitrin’ olarak değerlendirirken, “Bırakın İstanbul’u Türkiye’de bile düzenli, planlaması yapılmış bir cadde yok. Bağdat Caddesi bu anlamda önemli bir örnek ve tek düzenli cadde diyebiliriz. Bu yüzden de büyük ilgi görüyor” dedi. Anadolu Yakası’nda bir AVM’de Bağdat Caddesi’ndekinden 2 ile 4 kat daha fazla ciro yapıldığına dikkat çeken Ayaydın, “Ancak bir markanın imajı açısından Bağdat Caddesi’nde olmak çok önemli. Burada süper bir iş yapılmıyor ama markanınızın tanınması açısından önemli bir lokasyon” diye konuştu.

Kiralar 5 bin $’a hava parası 150 bin TL’ye inmişti

- DÜNYAYI etkisi altına alan küresel kriz öncesinde Bağdat Caddesi’nde örneğin 2001 yılında ‘kiralayacak’ dükkan bile bulunamıyordu. Bu dönemlerde aylık mağaza kiraları 100 ile 200 metrekarelik dükkanlarda 40 bin dolar seviyesine ulaşmıştı.

- 2009 ve öncesinde Bağdat Caddesi’nde kira ödemek yeterli değildi, 1.5 milyon TL’lik hava parasını da gözden çıkarmak gerekiyordu. Krizle birlikte ‘cadde’de hava paraları 150 bin TL’ye kadar geriledi. Kiralar ise bazı lokasyonlarda 5 bin dolar seviyesini görse de ortalama olarak bu rakam 20-25 bin dolar seviyesinde kaldı.

- ŞU anda ise Bağdat Caddesi’nde mağaza kiraları 60 bin dolar seviyesini görüyor. Bağdat Caddesi bu rakamla dünyanın en pahalı caddesi ‘5. Cadde’yi bile kıskandıracak duruma gelmiş durumda...

Bağdat Caddesi ‘gezi’ alanı oldu

- BAĞDAT Caddesi’nde en canlı hat olan Şaşkınbakkal-Erenköy arasında mağaza kiralamadıkları için mantıklı ve makul kira ödediklerini söyleyen Roman’ın sahibi Turgut Toplusoy, “Bir dönem bazı noktalarda aylık kiralar 200-250 metrekarelik dükkanlarda 30 bin doları gördü ama cirolar artmayınca işi bırakan da çok oldu. Son 1-2 yılda Bağdat Caddesi’nde çok el değiştirmeler oldu” dedi. Roman mağazasını kalabalığın en fazla olduğu yerde açmadıklarını ama müşterinin her yerde kendilerini bulduğunu, bu yüzden cirosal anlamda sıkıntı yaşamadıklarına dikkat çeken Toplusoy, “Ancak ‘cadde’ son dönemde giyimden ziyade cafelerin olduğu, gezi alanı haline geldi” diye konuştu.

Haberin Devamı