Gazete Vatan Logo

En ‘organ’ik bağ

Adana’da böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giren 23 yaşındaki Esra Karaca ile 24 yaşındaki Yağmur Yıldız’ın kaderi hastanede tanışmalarıyla değişti.

En ‘organ’ik bağ

9 yaşından beri böbrek hastası olan 24 yaşındaki Yağmur Yıldız’ın tedavisi ise devam ediyordu ama 0 kan grubu olduğu için de uygun böbrek bulunamıyordu. Yağmur hastanede tanıştığı Esra’nın B grubu bir vericiye uygun olduğunu öğrendi. Babası B grubuydu ve Esra’ya çapraz nakil önerdi. Yani Esra’nın annesi Yağmur’a, Yağmur’un babası da Esra’ya böbreğini verecekti ama önemli bir engelle karşılaştılar. Yağmur’un babasına prostat kanseri teşhisi kondu. İkili çapraz olanağı ortadan kalkınca Esra ve Yağmur için B grubu bir verici aranmaya başlandı.

Bu kişi çapraz nakli kabul eden ve vericisi bir ömrü paylaştığı eşi Zahide Hanım olan Efendi Toğaçtı. Zahide Hanım B grubu olduğu için, Esra’ya böbreğini vermeyi kabul etti. A grubu olan ve böbrek bekleyen Efendi Toğaç’ın vericisi ise A grubu olan Yağmur’un annesi Selma Çelik oldu. Böylece böbrek bekleyen 3 kişi üçlü çapraz nakille 6 kişilik bir aile olarak hayata yeniden merhaba dedi.