Gazete Vatan Logo

En önemli ayağı tamamlandı

Dev köprünün en önemli aşaması tamamlandı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, dünyanın en büyük orta açıklığa sahip 4'üncü asma köprüsü olma özelliğini taşıyan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün 21 Mart'ta kopan kedi yolunun yeniden imal edilip tamamlandığını belirterek, ana kablo halatlarının çekilmesine eylül ayının ilk haftasında başlanacağını, aralıkta da tabliyelerin yerleştirilmesine geçileceğini bildirdi.

İmalatın yüzde 99,5'u tamamlandı

Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'ndeki çalışmalar kapsamında da kuzey ve güney ankraj bölgesindeki blokların ana gövde beton imalatlarının bir süre önce tamamlandığını anımsattı.

Köprünün dağıtım ayaklarında ve semerlerinde, kenar ve geçiş ayaklarında beton imalatlarının devam ettiğini anlatan Bilgin, toplam imalatta yüzde 99,5 seviyesine erişildiğini söyledi.

Asma köprü kule keson temellerinin, iki aşamalı çalışma sonucu tamamlandığını ifade eden Bilgin, şunları kaydetti:

"Kule keson temelleri, asma köprü kule temelleri noktalarına yüzdürülerek getirildi ve 12 saat süren batırma işlemi sonucunda, daha önceden zemini iyileştirilerek hazırlanan temel noktalarına, kuzey kule temeli 15 Mart 2014, güney kule temeli ise 26 Mart 2014'te yerleştirildi. Yerleştirilen kule temellerinde, kule ankraj kaidesi ve bağ kirişi imalat çalışmaları da tamamlandı.

Haberin Devamı

8 Temmuz 2014'te başlanan asma köprü çelik kule blokları montaj çalışmaları devam ediyor. Kule montajında 252 metre tamamlandı, 5 Şubat'ta başlayan köprünün kablo montajı için oluşturulan "kedi yolu" diye adlandırılan bölüm de yeniden imal edildi ve tamamlandı. 253 metre uzunluğundaki kuzey yaklaşım viyadüğü başlık kirişi seviyesinde tamamlandı, çelik kiriş konulma çalışmaları bitti, güney yaklaşım viyadüğü de tamamlandı. Köprünün ana kablo halatlarının çekilmesine eylül ayının ilk haftasında başlanacak. Aralıkta da tabliyelerin yerleştirilmesine geçilecek."

"Altınova–İznik Kavşağı kesimi yıl sonunda trafiğe açılacak"

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Yap-İşlet-Devret Projesi'nin yapım süresinin 7 yıl olarak belirlendiğine işaret eden Bilgin, "Köprünün 2016 yılının mart ayında, Yalova Altınova-Orhangazi İznik Kavşağı arasının ise bu yıl sonunda trafiğe açılması planlanıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Projenin tamamlanarak hizmete girmesiyle otoyolun tamamının, mevcut devlet yoluna göre mesafeyi 95 kilometre kısaltacağına dikkati çeken Bilgin, 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresinin 3,5 saate ineceğini ve karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanmasının öngörüldüğünü vurguladı.

Bilgin, mevcut yol kullanılarak Körfez'in otomobille 1 saat 20 dakikada, feribotla 45-60 dakikada geçildiğini ifade ederek, Körfez Geçiş Köprüsü sayesinde bu sürenin 6 dakikaya düşeceğini kaydetti.