Gazete Vatan Logo

En mavi dört rota

Huzur dolu bir tatil istiyorsanız mavi yolculuğa çıkmalısınız. İster bir günlük, ister bir haftalık rota olsun… Bu yolculukta sizi; eşsiz koylar, yeşilin ve mavinin binbir tonu, lezziz yemekler, tarih, güneş ve yıldızlar bekliyor.

En mavi dört rota

Mavi yolculuğu Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun dizelerine şöyle anlatır; “Mavi gezi bir masaldır, söylenmemiş, yazılmamış, çizilmemiş...” Biraz kafa dinlemek ve huzur bulmak istiyorsanız size önerimiz bir mavi yolculuğa çıkmanız. İster bir günlük, ister bir haftalık rota olsun… Bu yolculukta sizi eşsiz koylar, plajlar, lezzetli yemekler, tarih, güneş ve yıldızlar bekliyor. Mavi Yolculuk sezonu açıldı. Ekime kadar sürecek bu büyülü tatilin en iyi zamanı ise Haziran ve Eylül arası. Klasik olan Gökova, Marmaris ve Göcek rotalarını ve alternatif seyirlerini Xone Superyacht Academy’nin kurucusu usta denizci Levent Baktır anlattı.

Derin mavi ve huzurun adresi - Marmaris - Hisarönü Körfezi

Keçi Bükü - Bencik Koyu - Dişlice Adası - Hurma Bükü - Günlücek Bükü - Armutlusu Koyu - Knidos- Palamut Bükü - Dirsek Bükü- Kameriye Adası - Orhaniye

Marmaris Keçi Bükü’ndeki Martı Marina’dan hareket eden tekne ilk gün Bencik Koyu’nu geçer ve koyun hemen girişini kapatan Dişlici adasına gelip kuzey kıyıya demirler. Buradaki kristal berraklığındaki sularda yüzme molası ve öğle yemeğinin ardından hareketle Bencik koyunun içlerine doğru ilerlenir. Geceyi Bencik’te geçirildikten sonra sabah erken hareketle Hurma Bükü’ne güzel bir yelken seyriyle geçilir. 1.5 saatlik seyirden sonra önce Hurma bükü ardından da Günlücek büküne geçilip bükün güneydoğu koyunda konaklanır, eğer dolunay varsa mehtabın keyfi çıkarılır. Gece de deniz keyfi yapılır. Konaklamadan sonra sabah saat 8 sularında Knidos’a doğru yola çıkılır. Yaklaşık 25 millik seferden sonra öğlen saatlerinde Knidos’a varılır. Tekne iskeleye bağlanır öğlen yemeği arasından sonra deniz molası verilir akşam saat 17-18 sularında Dorlar’dan kalan Knidos antik kenti gezilir. Bu limanda şnorkel çok keyiflidir. Gece Knidos’ta geçirilir, sabah yolcular uyurken 3 saatlik seyirden sonra Dirsek büküne varılır. Bükün güneybatı kööşesinde Albay’ın Yeri’nin iskelesine bağlı kalarak son gece geçirilir.

Haberin Devamı

Özgürlük isteyenlere - Bodrum - Gökova Körfezi

Orak Adası - Kisse Bükü- Çökertme - Okluk Koyu (İngiliz Limanı)- Yedi Adalar - Aşağı Mazı - Pabuç Koyu - Bodrum

Haberin Devamı

Mavi yolculuğun en klasik rotalarından biridir. Bodrum ana limandan sabah demir alan tekne bir hafta boyunca Ege’nin mavi sularında yol alıp özgürlük arayanların tercih edeceği koylara ve adalara gider. İlk gün Orak Adası’na doğru yol alan tekne, öğle saatlerinde adaya varır, burda öğle yemeğinden sonra adanın keşfine çıkılır. Ardından bir saat süren bir seyirden sonra Kisse Bükü’ne demirlenir. Bükün güneydoğu ucuna doğru soğuk su kaynaklarının olduğu berrak ve serin denizde keyif yapıyır ve burada gecelenir, gece yıldızların ışığı altında, mutlak karanlıkta uyumanın ve oksijen solumanın ayrıcalığı yaşanır. Kendinizi bir anda Mavi Tur’un içinde bulursunuz. İkinci gün sabahı Kisse bükündeki kahvaltının ardından deniz keyfi yapılır, rüzgar oturunca Çökertme’ye doğru yola çıkılır. 1.5-2 saatlik bir yelken seyrinden sonra Çökertme’nin kuzeybatı koyuna demirlenir bir gece burada kalınır. Sabah saat 10 gibi Okluk Koyu’na doğru yola çıkılır. Okluk, Sadun Bora’nın vazgeçilmez mekanıdır, yaklaşık 3 saatlik keyifli bir seyirin ardından (18 mil) öğlen yemeği Okluk koyundaki restoranlarda yapılır, denizciler genellikle Yücel restoranı tercih eder yüzme molasından sonra saat 15 gibi İngiliz Koyu’na geçilir ve gece burada konaklanır. İngiliz koyu muhteşem deniziyle şnorkel için de cenette gibidir, gece konaklama mutlak karanlıkta burada yapılır ve yıldızlar altında romantik bir gece geçirilir. Dördüncü günde Yedi Adalar yolculuğu başlar, iki gün iki gece geçilecek Yedi Adalar’a ulaşılır. Küfre Koyu’nda demirlenir ve mutlaka her yatçının uğradığı Deniz Restoran’da akşam yemeğine oturulur. Tuzda lagos enfestir. Geceyi Küpre’de geçirdikten sonra Yedi Adalar turu ikinci günde de devam eder, Altıncı günde sabah kahvaltıdan sonra dönüş yolculuğu başlar. Mazı Koyu’nda öğle molası ardından Bodrum’a varılır.

Haberin Devamı

Berrak sular dantel koylar - Kaş - Aperlai - Kekova

Kaş - Kovan Adası - Aperlai - Kekova - Sıcak Koyu- Tersane Koyu - Gamidiye Koyu - Kaleköy - Korsan Koyu - Bayındır Koyu - Kaş

Haberin Devamı

Kaş’tan çıkıştan 20 dakika sonra Kovan Adaları’na ulaşılır burası hem dalış hem yüzmek hem de snorkel için enfes bir yerdir. Güney rüzgarlarına kapalı olduğu için burada konaklandıktan bir gün sonra sabah 1.5 saatlik bir seyir ile Aperlai Antik Kenti’ne ulaşılır. Antik kentin batıkları yüzerken altınızda size selam verir. Yüzme molasından sonra Sıcak Koyu’na gidilir ve burada gecelenir akşam yemeği de buradaki iki restorandan birinde yenir. Sabah Kekova’ya yol alınır ve Tersane koyuna ulaşılır, batık şehir görülür, Hamidiye Zıhrısı’nın saklandığı Hamidiye Koyu’nda yüzme molası verilir. Kaleköy’de konaklanır akşam yemeği yenir, gece Kaleköy’de geçirilir. Sabahın ilk ışıklarıyla demir alan yelkenli, doğuya doğru açık denizden Karavos (Korsan) Koyu’na yol alır. Bu koyda sükunet içinde muhteşem bir deniz ve doğa sizi karşılar, gece konaklaması bu koyda yapılır. Sabah Kaş’a doğru dönüşe geçilir. Bayındır Koyu’na varmadan Ulu Burun’da dünyanın en eski batığının olduğu bölgeden geçilip Bayındır Koyu’na varılır ve gecelenir. Bu bölge en berrak suların olduğu dantel gibi işlenmiş koylarla bezelidir. Bayındır’dan sonra Kaş’a dönüşte Limanağızı Koyu’da son yüzme molası verilir, Likya mezarları gezilir ve isteyenler treking yaparak isteyen de tekne ile Kaş’a varır.

Bedri Rahmi’nin izinde Göcek... - Göcek - 12 Adalar - Fethiye Körfezi

Göcek- Bedri Rahmi Koyu - Manastır Koyu - Merdivenli Koy - Göbün Koyu - Kocatürk Bükü - Gemiler Adası - Soğuk Su Koyu - Karacaeren - Dış Göbün- Göcek

Göcek’ten sabah demir alan yelkenli Yassıca Adaları’nda bir yüzme molasının ardından Bedri Rahmi Koyu’na ulaşır. Bedri Rahmi’nin 40 sene önce bir kayanın üstüne çizdiği balık resmi ve kaya mezarları ziyaret edilir. Koyun kuzeybatı köşesindeki küçük bük çok bakir ve suyu temiz bir lokasyondur. İster burada gece konaklama yapılır isterse de hemen karşı kıyıdaki Zeytin Restoran’ın iskelesine bağlanıp gecelenir. Sabah kahvaltıdan sonra Manastır koyuna geçilir bu seyir 1 saat sürer. Koydaki tüm bükler birbirinden güzeldir, buraya kadar gelmişken Kleopatra’nın yıkandığı rivayet edilen batık hamam ziyaret edilir. Öğle yemeği teknede Manastır Koyu’nda yenilir ve Göbün koyuna doğru seyir başlar. Gece konaklama için tekne Göbün’de iskeleye bağlanır, yüzme molasından sonra Muammer’in Yeri’nde akşam yemeği yenir, ki karavidası ve ekmekleri efsanedir. Sabah yine kahvaltıyı burada yaptıktan sonra daha bakir noktalara doğru hareket edilir. Kocatürk Bükü’ne 1.5 saatlik rahat bir seyirden sonra varılır. Buradaki yüzme molası ve öğle yemeğinden sonra ister konaklama burada yapılır ve sahilde ateş yakılıp sucuk şarap keyfi yapılır. Sabah erken saatte uyandıktan sonra güneş çok yükselmeden Gemiler Adası’nın Dorlar’dan kalan lahitler ve şapeller ziyaret edilir. Kuzey yakasının suyu keşfedilmeye değerdir. Yüzme molasının ardından Soğuksu Koyu’na geçilir. Gece konaklamanın ardından sabah 2.5 saatlik bir seyir ile Karacaeren’e varılır. Buradan deniz molası ve öğle yemeği yenildikten sonra Dış Göbün’de gece konaklanır. Sabah kahvaltının ardından 2 saatilik bir yolculuğun sonunda Göcek’e dönülür.