Gazete Vatan Logo

En kötü geride kaldı

Garanti Bankası’nın ana hissedarı İspanyol BBVA’nın CFO’su Tejada, Türkiye’nin son dönemde ekonomide yaşananlar karşısında bir kez daha direncini gösterdiğini söyledi. Tepe yönetici, “Türkiye için en kötü geride kaldı” dedi

En kötü geride kaldı

Garanti Bankası’nın ana hissedarı İspanyol BBVA’dan Türkiye’ye moral veren mesaj geldi. BBVA’nın Üst Finans Yöneticisi (CFO) Jaime Saenz de Tejada, Türkiye’nin son aylarda doğru şeyleri yaptığını düşündüğünü ifade ederek, “Yeni Ekonomik Program (YEP) cari açığı ve enflasyonu kontrol altında tutma imkanı tanıyacak büyüme hedeflerini ortaya koyuyor” dedi.

Bloomberg TV’de gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Tejada, Türkiye’nin son dönemde ekonomide yaşananlar karşısında bir kez daha direncini gösterdiğini kaydetti. ABD’li Rahip Brunson’un serbest kalmasının ardından ABD ile ilişkilerin iyileşmeye başladığını kaydeden Tejada, şöyle devam etti:

“Bu, sanıyorum bize, geleceğe ilişkin daha iyimser olma imkanı tanıyor. Türkiye’de en geniş sermaye oranlarına sahibiz. Likidite tamponları son derece güçlü. Bu da teminatımızı artırma imkanı tanıyor. Türkiye için en kötüsü geride kaldı.”

FAİZLER BAŞ AŞAĞI

Türkiye’nin risk primindeki gerileme ve ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerle kredi faizleri düşüşe geçti.

Haberin Devamı

Özellikle hükümetin açıkladığı Yeni Ekonomi Programı (YEP), Enflasyonla Topyekun Mücadele, finansal kesim ve reel sektöre yönelik düzenlemeler, piyasada pozitif algılandı. Dış politikada ABD ile Rahip Brunson üzerinden yaşanan gerilimin ortadan kalkması da piyasalara olumlu yansıdı. Hem ekonomik hem de dış politika alanlarındaki gelişmeler Türk Lirası varlıklara talebi artırırken, ülke risk priminde de düşüş yaşandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) verilerine göre bankalarca açılan kredilere uygulanan ağırlıklı ortalama ihtiyaç kredi faizi 12 Ekim’de yüzde 39.36’ya yükselse de 19 Ekim’de 64 baz puan azalarak yüzde 38.72’ye geriledi. Aynı dönemde yüzde 35.38’i gören ticari kredi faizleri de 106 baz puanlık düşüşle yüzde 34.32’ye indi. Bankalarca açılan mevduatlara uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranı 1 aylık vadede sınırlı düşüşle yüzde 22.89’a geriledi. Ekonomistler, enflasyonda en kötünün geride kaldığı düşüncesinin yanı sıra mevduat faizlerindeki geri çekilmeyle beraber kredi faizlerinde de düşüş trendinin başlamış olabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DEN ÇIKMAYIZ

BBVA’nın ana ortağı olduğu Garanti Bankası’nın performansının da son derece iyi olduğuna işaret eden Tejada, “Türkiye’de çok iyi bir bankaya sahibiz” dedi. Garanti Bankası hisselerinin yüzde 49.85’ine sahip olan BBVA’nın, Tejada’ya göre hisse senetlerini elden çıkarmak gibi bir planı bulunmuyor. BBVA, Türkiye’de yılın ikinci yarısında provizyonların da artmasını öngörüyor. Üçüncü çeyrek sonuçlarını açıklayan BBVA, yıl sonunda Türkiye’de TL cinsi kredilerde de tek haneli büyüme bekliyor.