Gazete Vatan Logo

En iyisi 'The Artist'

Sinema dünyasının en prestijli ödülleri Oscarlar, ABD'nin Los Angeles kentinde sahiplerini buldu

Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin 84’üncü Oscar ödülleri dün görkemli bir törenle gerçekleşti. Beyazperdenin en saygın ödül töreni olarak bilinen etkinliğe, siyah-beyaz ve sessiz olarak çekilen Artist filmi damga vurdu. 10 dalda aday gösterilen yapım en iyi film ve en iyi yönetmen ödülleri başta olmak üzere 5 dalda ödüle layık görüldü. Bu zaferle birlikte Artist, 83 yıl sonra en iyi film dalında ödül kazanan ilk sessiz film oldu. 1929 yılında yapılan ilk Oscar Ödül Töreni’nde Wings isimli sessiz film, en iyi film dalında Oscar heykelciği kazanmıştı. Jean Dujardin en iyi erkek oyuncu dalında Brad Pitt ve George Clooney gibi isimleri geride bırakıp heykelcik kazandı. Gecenin bir bölümünde dev barkovizyonda geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden Elizabeth Taylor, Steve Jobs ve Whitney Houston anıldı. Töreni dokuzuncu defa sunan oyuncu Billy Crystal, ırkçı esprileri yüzünden tepki çekse de başarılı bulundu.

Thatcher hat-trick yaptı



İngiltere tarihinin en önemli figürlerinden biri olan eski başbakan Margaret Thatcher’ın hayatının ele alındığı Demir Leydi filmindeki performansıyla Oscar’ın favorisi olan 62 yaşındaki Meryl Streep, en iyi kadın oyuncu heykelciğinin sahibi oldu. 17 defa Oscar’a aday gösterilen Streep, böylelikle 3 defa Oscar heykelciğini kazanma başarısını gösterdi. Streep’ten önce Jack Nicholson, Ingrid Bergman ve Walter Brennan üç defa Oscar heykelciğini kazanmış. Katharine Hepburn de bu ödüle layık görülerek kırılması zor bir rekora imza atmıştı. En iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü Duyguların Rengi adlı filmdeki performansıyla Octavia Spencer, en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü ise Beginners filmindeki rolüyle Christopher Plummer aldı. 82 yaşındaki Plummer, böylelikle Oscar heykelciği kazanan en yaşlı oyuncu oldu. Usta yönetmen Martin Scorsese’nin 11 dalda aday gösterilen filmi Hugo, törenden beş ödülle ayrıldı. Woody Allen, Paris’te Geceyarısı filmiyle en iyi uyarlama senaryo ödülünü kazandı.

- En İyi Film: The Artist

- En İyi Yönetmen: Michel Hazanavicius (The Artist)

- En İyi Kadın Oyuncu: Meryl Streep (Demir Leydi)

- En İyi Erkek Oyuncu: Jean Dujardin (The Artist)

- En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Octavia Spencer (Duyguların Rengi)

- En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Christopher Plummer (Beginners)

- En İyi Yabancı Film: A Separation (İran)

- En İyi Belgesel: Undefeated

- En İyi Özgün Senaryo: Woody Allen (Paris’te Geceyarısı)

- En İyi Uyarlama Senaryo: Alexander Payne, Nat Faxon and Jim Rash (Senden Bana Kalan)

- En İyi Animasyon: Rango

- En İyi Kısa Animasyon: The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore

- En İyi Sanat Yönetmeni: Hugo

- En İyi Sinematografi: Hugo

- En İyi Kostüm Tasarımı: The Artist

- En İyi Makyaj: Demir Leydi

- En İyi Kısa Metrajlı Belgesel: Saving Face

- En İyi Canlı Aksiyon Kısa Film: The Shore

- En İyi Görsel Efekt: Hugo

- En İyi Film Montajı: Ejderha Dövmeli Kız

- En İyi Ses Montajı: Hugo

- En iyi Ses Miksajı: Hugo

- En İyi Müzik: The Artist

- En İyi Orijinal Şarkı: Man or Muppet (The Muppets)

- Jean Hersholt İnsanlık Ödülü: Oprah Winfrey

- Onur Ödülü: James Earl Jones

- Onur Ödülü: Dick Smith

- Gordon E. Sawyer Ödülü: Douglas Trumbull

JANE FONDA Dilek Hanif giydi

Los Angeles’Ta geçekleştirilen 84.Oscar ödül töreninde 2 Oscar’lı efsanevi yıldız Jane Fonda Dilek Hanif imzalı bir giysi tercih etti. Ünlü moda evlerinin birbirinden ünlü yıldızları giydirmek için yarıştığı bu özel gecede kristallerle işlenmiş tül bir tasarımı tercih eden Jane Fonda, zarafeti ve şıklığı ile büyüledi. Hanif imzalı giysiyi geçtiğimiz günlerde Cansu Dere tanıtmıştı.

Gecenin yıldızı Uggie oldu

10 yaşındaki Jack Russell teriyeri, Uggie, Oscar ödül töreninin en çok ilgi çeken ismi oldu. Artist filmine damga vuran köpek, deri tasmasının üzerindeki 18 karatlık altından yapılma kemik ile gecenin en şık isimleri arasında yerini aldı. Üzerinde Uggie yazan tasarımın ünlü mücevher markası Chopard tarafından tasarlandığı açıklandı. Artist ekibiyle fotoğraf çekmek için poz verdiğinde Uggie önce heykelciğin yanında kalabalıktan utanarak yüzünü saklasa da daha sonra iki ayağı üzerine kalktı ve sağ patisiyle kameraları selamladı.

Türk izleyici Oscar’lı filmden hoşlanmıyor!

Sinema dünyasının en prestijli ödülleri kabul edilen Oscar’lar, bu yıl 84. kez Los Angeles’taki Kodak Tiyatrosu’nda yapılan törenle sahiplerini buldu. Törene damgasını vuran filmlerin Türkiye’de izlenmediği ortaya çıktı. En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu dahil bütün ödülleri toplayan The Artist filmi ülkemizde 1 ayda 40 bin kişi tarafından izlenmiş. İşte o filmler:

- The Artist: 40 bin 127 (27 Ocak) (En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kostüm Tasarımı, En İyi Orijinal Müzik)

- Demir Leydi: 36 bin 549 (13 Ocak) (Meryl Streep- En iyi Kadın Oyuncu, En İyi Makyaj)

- Hugo: 95 bin 565 (2 Aralık) (En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Sanat Yönetmeni, En İyi Ses Kurgusu, En İyi görsel Efekt, En İyi Ses Miksajı)

- Bir Ayrılık: 8 bin 49 (1 Temmuz) (En İyi Yabancı Film)

- Paris’te Geceyarısı: 102 bin 776 (30 Eylül) (En İyi Orijinal Senaryo)

Siyad’ın tahminleri tuttu!

Sinema Yazarları Derneği(SİYAD) üyeleri Oscar töreninden kısa bir süre önce tek tek tahminlerini açıklamıştı. Yirmi altı eleştirmenin katıldığı anketin sonucunda Artist filmi 23 oy toplayarak açık ara birinci olmuştu. SİYAD üyelerinin Oscar tahminleri de böylece doğru çıkmış oldu. Zehra ÇENGİL MAGAZİN

‘İsrail’e karşı bir zafer aldık’

En iyi yabancı film dalında ödülü İran’dan “A Separation” kazandı. Filmin yönetmeni Asghar Farhadi, “Bugün bizi dünyanın dört bir yanından milyonlarca İranlı seyrediyor. Eminim hepsi çok mutlular. İran halkı mutlu çünkü siyasetçilerin savaş, tehdit ve saldırıdan söz ettiği bir dönemde ülkelerinin ismi, siyasetin tozu altında saklanan zengin, köklü bir tarihe sahip ve muhteşem kültürü ile anılıyor” dedi. Tahran yönetimi ise ödülü İsrail’e karşı bir zafer olarak nitelendirdi. İran devlet televizyonu, aynı dalda aday olan İsrail filmi “Footnote”u geride bırakmayı başararak, İsrail’e karşı zafer kazanıldığı yorumunu yaptı.

Diktatör kırmızı halıyı karıştırdı

Sacha Baron Cohen, kırmızı halıyı birbirine kattı. “Diktatör”ü tanıtmak için Libya’nın devrik lideri Kaddafi gibi giyinen ve yanına iki kadın koruma alan Cohen’in, elindeki vazonun üzerinde aralık ayında ölen Kuzey Kore’nin lideri Kim-Jong Il’in resmi yer alırken, komedyen, “Vazonun içinde arkadaşım Jong-Il’in külleri var” dedi.

Haberin Devamı